TR

İhracatta Kullanılan Ahşap Ambalaj Mazemeleri (17.04.2017)

İlgi: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan alınan 29.03.2017 tarihli ve 22789349-320.03.03-E. 779240 sayılı yazı aşağıda sunulmuştur.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan alınan ilgide kayıtlı yazıda, ihraç ürünlerin ambalajlanmasında kullanılan ahşap malzemelerin uluslararası mevzuaata uygun uygun olmaması nedeniyle Şubat 2017'ye ait 8 adet bildirim alındığı belirtilerek, bu bildirimlerin büyük bir kısmının bitkisel veya hayvansal ürünler dışındaki ürünlerin ihracatında kullanılan ahşap ambalaj mazemeleri için olduğu ifade edilmektedir.

Yazıda, ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemelerinin 27.05.2015 tarihli ve 29368 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Ahşap Ambalaj 
Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşretlenmesine Dair Yönetmelik" hükümlerine göre işleme tabi tutulmuştur ve uluslararası mevzuat gerekliliklerine göre (ISPM15) işaretlenmiş olması gerektiği hatırlalatılmaktadır.

Yazıda devamla, Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkelerden alınan bu bildirimlerin elektronik sistem üzerinden diğer ülkeler tarafından da görülebildiği , bu nedenle ülkemizin bu alandaki ımajının zedelendiği vurgulanmaktadır.

AB üyesi veya diğer ülkeler tarafından ülkemiz menşeli ürünlere ilave tedbirler getirilmemesini teminen, ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemelerinin uluslararası mevzuat uygun olması için azami itina gösterilmesi hususunda üyelerimize duyr