TR

ABD'nin İran'a Yönelik Yeni Yaptırımları Hakkında (16.08.2017)

İlgi: TOBB’dan gelen Dışişleri Bakanlığı’nın  10277076 – 545.08-2017 /12672143 sayı, 02.08.2017 tarihli ve ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırımları hk. yazısı aşağıda sunulmuştur.

Birliğimize iletilen ilgide kayıtlı yazıyla, İran’ın “Simorgh” adlı taşıyıcı füzeyi uzaya fırlatmasının ardından ABD Hazine Bakanlığı tarafından 28 Temmuz 2017 tarihinde yapılan, halen Birleşmiş Miletler ve Avrupa Birliği’nin yaptırım listesinde bulunan “Shahid Hemmat Industrial Group (SHIG)’a bağlı iranda yerleşik altı (6) firmaya yatırım uygulanmasının kararlaştırıldığına yönelik açıklama Vasington Büyükelçiliğimizden Dışişleri Bakanlığımıza iletilmiş olup, Bakanlığımız tarafından Birliğimize iletilmiştir. Söz konusu altı (6) firmanın bilgileri ekte bilgilerinize sunulmaktadır.”

İlgi yazıda, BM Güvenlik  Konseyi’nin İran’a yönelik yatırım kararlarının ülkemiz bakımından hukuki bağlayıcı nitelikte olduğu, ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından uygulanması zorunlu olduğu belirtilkmektedir. ABD ve AB’nin kabul ettikleri tek taraflı yaptırım karar ve uygulamalarının Türkiye açısından hukuki bağlayıcılığın  bulunmamakta olduğu, ancak ABD yaptırımlarının sınır aşan etkiye sahip olması nedeniyle, yaptırım altına alınacak kişi ve kuruluşlarla iş akdine girecek firma ve kuruluşlarımızın da dolaylı olarak yaptırımdan etkilenme olasılığı çerçevesinde alınan yaptırımlar hakkında bilendirimede bulunulmasında yarar görüldüğü belirtilmiştir.

 

Üyelerimize Duyurulur.