TR

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Yetkilendirme Belgelendirme Kuruluşu (24.04.2018)

İlgi: Yüntaş’dan 2018-4S sayılı, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Yetkilendirme Belgelendirme Kuruluşu konulu ve 12.01.2018 tarihli  gelen yazı aşağıda sunulmuştur.

Ticaret ve Sanayi Odası,
ISPARTA

                Malumları olduğu üzere;
5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’ çerçevesinde T.C. Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yayımlanan mevzuat hükümleri esası ile tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde (bkz. Ek.1) 01/01/2017 tarihlerinden itibaren MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilmiştir. Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler bu mesleklerde çalıştırılmayacaktır. Belge sahibi olmak isteyen kişilerin sınav ücretleri başarılı olma halinde “İşsizlik Sigortası Fonu’ndan sağlanacak olup,” “Mesleki Yeterlilik Belgesi” olmayan kişilerin çalıştırılması halinde, işverenlere idari para cezası uygulanacaktır.

6111 Sayılı Torba Kanun Kapsamındaki Mesleki Yeterlilik Belgelerine İlişkin Teşvikler mevzuatı kapsamında üst madde dışında kalan Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ulusal yeterliliği yayınlanmış mesleklerde ise  5510 sayılı Kanunun 81. Maddesinde sayılan ve 82. Maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı, işe alındıkları tarihten itibaren İşsizlik sigortası fonundan karşılanmaktadır. İşveren hissesine ait teşvik süresi çalışanın niteliklerine göre değişkenlik göstermektedir.

Üyelerimize Duyurulur.