TR

MEDOS Mühür Ebatları Hk. (17.05.2019)

İlgi: TÜRKİYE ODALAR VE BOSALAR BİRLİĞİ tarafından 14.05.2019 tarihli, 34221550-101.99-5039 sayılı ve Mühür Ebatları konulu yazısı aşağıda tarafınıza sunulmuştur.

İlgi ’de kayıtlı yazıda, Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi (MEDOS) üzerinden düzenlenen menşe ispat ve dolaşım belgeleri üzerinde yer alan ilgili gümrük idaresine ait elektronik mührün 30x30 ebatlarında olması gerekirken farklı ebatlarda belge üzerinde basılmasından kaynaklı ithalatçı ülke makamlarınca anılan belgelerin sonradan kontrol işlemlerine tabi tutulduğu kaydedilmiştir.

Bilindiği üzere, Birliğimiz MEDOS yazılımı üzerinden gerçekleştirilen vize işlemlerinde belge üzerinde yer alan mühür ölçüleri ile ilgili herhangi bir sorun yaşamamaktadır. Bununla birlikte, ihracatçı firmaların vize işlemi tamamlanan belgelerin çıktılarını aldıkları bireysel yazıcılarındaki yüzdesel ölçeklendirme ayarlarında değişiklik yapmaları halinde hatalı ebatlarda mührün belge üzerine basılması muhtemeldir. Bireysel yazıcılardaki hatalı ölçeklendirme ayarlarında değişiklik yapmaları halinde hatalı ölçeklendirme yapılması sonucu mühürlerde yaşanan kayma ve orantısal küçülme/büyümeler nedeni ile mevzuata uygun ebatlarda basılmayan mühürler nedeniyle belgeler sonradan kontrol işlemlerine tabi tutulmaktadır.

Üyelerimize Duyurulur.