TR

Port Akdeniz Antalya Limanı 2020 Genel Kargo Üye İthalat ve İhracatçı Firmalara Bilgilendirme (05.02.2020)

İlgi: PORT AKDENİZ ANTALYA tarafından 04.02.2020 tarihli, TIC/2020/08 sayılı ve Port Akdeniz Antalya Limanı 2020 Genel Kargo & Dökme Kargo Desteği – Üye İthalat ve İhracatçı Firmalara Bilgilendirme konulu yazısı aşağıda tarafınıza sunulmuştur.

2019 yılı, küresel bazda yaşanan gelişmelerin de etkisi ile başta dış ticaret yapan işletmeler olmak üzere bölgemiz açısından birçok sektör için zorlu bir yıl olmuştur.

ABD-Çin ticaret savaşları, hedef pazar niteliğindeki birçok ülkede yaşanan iç karışıklıkların halen devam ediyor olması, döviz kurlarındaki öngörülemezlik, artan üretim ve işgücü maliyetleri ve daha birçok etken, bölge ihracatçılarımızın uluslararası pazarlarda zorlanmasına ve ticaret hacimlerinin düşmesine neden olmuştur. Küresel bazda yaşanan bu gelişmelerden en fazla etkilenen yerler arasında bölgemizdeki iller de yer almaktadır.

Bilindiği üzere art bölgemizde gerçekleşen ihracatların büyük bir kısmını işlenmemiş veya yarı işlenmiş maden ürünleri (mermer, barit, krom, boksit, mangan vb.) oluşturmaktadır.

İthalatta ise bir yandan tarım yoğunluklu bölge olmanın etkisi ile gübre, tohum, zirai ilaç vb ürün ithalatları, diğer yandan başta çimento fabrikaları olmak üzere fabrikaların enerji amaçlı kullandığı kömür ithalatları başı çekmektedir.

Bölgemiz ithalat ve ihracat yük tiplerine bakıldığında yoğunlukla yükte ağır, pahada hafif ürünler bölge dış ticaretini oluşturmaktadır. Bu yük tipleri katma değerinin düşük olması ile birlikte iç ve dış pazarlardaki gelişmelerden çok daha fazla etkilenenen, daha kırılgan bir yapıya sahiptirler.

İthalat ve ihracatçılarımızın dış pazarlarda zorlandığı bir dönemde Port Akdeniz olarak 2020 yılında genel kargo/dökme kargo ithalat ve ihracatlarında ve de özellikle kabotaj yüklerinde önemli maliyet avantajları sağlacak bazı düzenlemeler yaptık.

Açık gemi ithalat/ ihracatlarında ve kabotaj yüklerinde avantaj sağlayacağına inandığımız bu yeni desteklerden tüm ithalat ve ihracatçı firmaların haberdar olabilmesi ve faydalanabilmesi adına, T.C. Antalya Valiliğinin de yönlendirmesine istinaden, odanıza üye ithalat ve ihracatçı firmaların kurumunuz aracılığı ile bilgilendirilmesi hususundaki destek talebimizi bilgilerinize arz ederiz.

Odanız ve üye ithalat ve ihracatçı firmaların nezdinde ihtiyaç duyulan her türlü detaylı bilgilendirmeyi yapmaya hazır olduğumuzu bilgilerinize arz eder, desteğiniz için şimdiden teşekkür ederiz.

Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri A.Ş.

İrtibat    : Ticaret Departmanı

Tel         : 0242 259 13 80

E-mail    : ticaret@portakdeniz.com

Üyelerimize duyurulur.