TR

Koronavirüs Tedbirleri/Araç Muayeneleri (28.03.2020)

İlgi: T.C. ISPARTA VALİLİĞİ İl Yazı İşleri Müdürlüğü tarafından 27/03/2020 tarihli, 25164454-249-E.3246 sayılı ve Koronavirüs Tedbirleri/Araç Muayeneleri konulu yazısı aşağıda tarafınıza sunulmuştur.

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün bila tarihli ve sayılı Koronavirüs Tedbirleri/Araç Muayeneleri konulu yazısı ilişikte gönderilmiştir.

Dünya Sağlık Örgütünce çok tehlikeli pandemi olarak ilan edilen Koronavirüs (Covid19) salgınının yayılmasını engellemek, vatandaşlarımızın sağlığını korumak için İçişleri Bakanlığının 22/03/2020 tarihli ve 5762 sayılı yazısı kapsamında 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın sokağa çıkmaları kısıtlanmış/yasaklanmıştır.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34 üncü maddesinde; trafiğe çıkarılacak motorlu araçların teknik şartlara uyup uymadığının ekonomik yapıları da dikkate alınmak suretiyle belirli zamanlarda muayene edileceği, muayenesi yapılmamış bir araçla trafiğe çıkılması halinde araç sahibine idari para cezası verileceği, bu araçlara, muayenelerinin yaptırılması için süre ve şartları Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirtilen şekilde izin verileceği, izin verilen süre sonunda, muayenesi yapılmadan veya muayene sonucunda emniyetsiz raporu verilen araçların trafiğe çıkarılması halinde araç sahibine idari para cezası verileceği hüküm altına alınmıştır.

Ancak yukarıda da belirtildiği üzere 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımız, evlerinden çıkamadıkları için Karayolları Trafik Kanunun 34 üncü maddesi kapsamındaki araç muayenelerini fiili imkansızlık nedeniyle yaptıramamaktadırlar. Araç muayenesini yaptırmadıkları takdirde karşılaşacakları yaptırımlar, sokağa çıkması kısıtlanan/yasaklanan vatandaşlarımız üzerinde baskı oluşturarak onları dışarı çıkmaya yöneltmektedir. Hem salgının yayılmasının önlenmesi hem de kendi sağlıkları açısından dışarı çıkmaları son derece riskli olan bu vatandaşlarımızın evlerinde kalmaları salgınla mücadele için büyük öneme sahiptir.

Yazıda belirtilen nedenlerle 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlıkları nedeniyle sokağa çıkmaları kısıtlanan/yasaklanan motorlu taşıt sahibi vatandaşlarımızın sokağa çıkma yasağının başladığı 22.03.2020 tarihinden sonra muayene zamanı gelen araçları için yasaklamanın kaldırılmasından 45 gün sonrasına kadar Karayolları Trafik Kanununun 34 üncü maddesi kapsamında araç muayenelerinin ertelenmesi, anılan mevzuat hükümlerine göre herhangi bir cezai işlem uygulanmaması için gerekli kararların alınması ve trafik zabıtası tarafından kararların herhangi bir mağduriyete sebebiyet vermeyecek şekilde uygulanması için gerekli tüm tedbirlerin alınması ile herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini rica ederim.