TR

Nefes kredisine başvurular başladı (14.12.2016)

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Nefes Kredisi ile ilgili bilgi verdi. KOBİ’lerin düşük faizle Denizbank ve Ziraat Bankası’ndan kullanabilecekleri kredi limitinin 50 bin TL olduğunu söyleyen ITSO Başkanı Başdeğirmen’in açıklaması şöyle:

 

“Sayın Başbakanımız, Hükümet yetkililerimiz ve TOBB Başkanı RifatHisarcıklıoğlu’nun da girişimleri ile KOBİ’lerimize nefes aldırabilmek adına çalışmalar yapıldı.

İçinde bulunduğumuz ekonomik süreçte üyelerimiz olan KOBİ'lerin en büyük sorunlarından birisi de finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar ve yüksek  kredi faizleridir. Bu nedenle, Ülke ekonomisinde önemli yer tutan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak üzere “TOBB Nefes Kredisi” adı altında TC Ziraat Bankası A.Ş. ve Denizbank A.Ş. ile TOBB arasında protokol imzalanmıştır.

Kredilendirmelerde tüm risk ve teminatlandırma protokol imzalanan bankalara ve Hazine Müsteşarlığı'nın sağladığı destekle Kredi Garanti Fonu A.Ş.'ne ait olacaktır. Kredi değerlendirme sürecinde TOBB, odamız ve borsamızdan kredi talep eden firmalar üzerinde herhangi bir kredi onayına iştirak etmeyecek,referans vermeyecektir. Protokol imzalanan bankalar tarafından masraf olarak talep edilecek 250,-TL ve Hazine Müsteşarlığı'nın talep edeceği kefalet başvuru bedeli ve komisyonu dışında üyelerimizden herhangi bir masraf komisyonu talep edilmeyecektir.

Üyelerimiz Odamızdan bu program ile ilgili olarak alacakları bedelsiz Faaliyet Belgesi ile birlikte Ziraat Bankası ve Denizbank Şubelerine gidip krediden faydalanmak istediklerini belirtip başvuru yapabilecekler.

Üyelerimizin kullanacağı kredinin aylık faiz oranı %0,8 ve yıllık faiz oranı %9,90 olarak gerçekleşecektir. Kredi 1 yıllık vade ile kullanılabilecek olup kredi kefaletini %85 oranında Kredi Garanti Fonu ve %15 oranında Banka karşılayacaktır. Kredi limiti 50 bin TL olacak.

İŞADAMLARI UMUTLU

Ayrıca,  Sayın Başbakanımız  Binali Yıldırım ve Hükümetimizin icracı ve reformcu bir anlayışla hareket ederek Yatırım, Üretim, İstihdam ve İhracata yönelik açıkladığı tedbirleri ve destekleri olumlu ve moral verici buluyoruz.

 İş dünyamızın en çok sıkıntı yaşadığı alanlar olan finansmana erişiminin kolaylaştırılması, istihdam maliyetlerini düşürecek mekanizmalar hazırlanması ve yatırım yapmanın cazibesinin artırılmasına odaklanılmış olmasını çok önemli.  

Ayrıca, bu adımların özellikle Kobilerimize hitap etmesinin ekonominin büyüme performansına olumlu yansıyacağı ve büyümenin bereketini artıracağı inancındayız.

Yeni bir yıla girerken, bunların kamuoyu ile paylaşılması olumlu ve gelecek için umut vericidir. 2017’de reel sektör için belirsizlik yerine umut hâkim olacaktır.

 Bu zor günlerde reel sektörün yanında olduğunu gösteren devletimize teşekkür ediyoruz.   Hükümetimizin attığı tüm bu adımların ekonomiye yansıması için üstümüze düşen her sorumluluğu yerine getirecek, daha çok çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. “