TR

Serbest bölge meclisi toplandı (21.06.2012)

TOBB Türkiye Serbest Bölgeler Meclisi, Meclis Başkanı Mehmet Özmen’in başkanlığında Ankara’da toplandı. Sektörün gündemindeki sorun ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıda, Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü’nü temsilen katılan heyet, meclis üyelerinin sorularına yanıtlar vererek, gelişmeleri paylaştı.


Yeni oluşturulacak özel ekonomik bölgelerin AB yönetmeliklerinin ötesine geçilerek, daha esnek bir yapıda olması gerektiğini belirten sektör temsilcileri,  serbest bölgelerde arızalanan makineler için geçici giriş ve çıkış formlarının düzenlenmesini istediler. Toplantıda ayrıca, gümrüklerde olduğu gibi serbest bölge müdürlüklerinde de çalışma zamanlarının arttırılması talep edildi. Meclis üyelerince DİR’in 6 ay içinde çıkarılması gerektiğine ilişkin ortak görüş belirtildi.

Ekonomi Bakanlığı tarafından arsa çıkışında tapu devri ya da satış taahhüdüyle satışın yapılması konusunda talimat verildiğine işaret edilen toplantıda, hassas ürünler listesinin serbest bölgelerdeki ticareti olumsuz etkilemesi dolayısıyla bir çalışma yapıldığından söz edildi. Meclis üyeleri Türk lirasıyla fatura kesme konusunda yapılan çalışma konusunda da görüş alışverişinde bulundu.