TR

TÜRKİYE İLE ÖZBEKİSTAN ARASINDA 10 FARKLI ALANDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI (28.02.2017)

DEİK ev sahipliğinde düzenlenen DEİK/Türkiye-Özbekistan İş Forumu, Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov,  T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Özbekistan Cumhuriyeti Dış Ekonomik İlişkiler, Yatırımlar ve Ticaret Bakanı Elyor Ganiyev, DEİK Başkan Yardımcısı ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve DEİK/Türkiye-Özbekistan İş Konseyi Başkanı Hayri Kartopu'nun  katılımları ile 27 Şubat 2017 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.Toplantıya Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nı temsilen Meclis Başkanı Osman Şahlan katıldı.

 

T.C Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Forumda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Özbekistan'ın birbirini tamamlayıcı nitelikte, toplam 110 milyonluk bir nüfus hacmi oluşturduklarını iki ülke olduğunu söyledi.  İki ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacminin 1,2 milyar ABD Doları olması sebebiyle karşılıklı ihracat seferberliği başlatmayı kararlaştırdıklarını açıklayan Bakan Zeybekci, tarım, tekstil-konfeksiyon, turizm, lojistik, alanlarında işbirliği çağrısı yaptı. 1995 yılında imzalanan Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşmasının da güncelleneceğini belirten Bakan Zeybekci, "Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmasını da çalışıp, imzalayacağız. Ulaştırma alanında imzalanmış ancak henüz hayata geçmemiş bir anlaşmamız var, bunu da en yakın zamanda hayata geçireceğiz. Artık çok daha sık bir araya geleceğiz. 2017 yılında ülkelerimizin ekonomik ilişkilerinde hukuki ve teknik altyapının yeniden revize edileceği günler yaşayacağız" dedi. 

Türkiye'nin Gümrük Birliği sayesinde AB ile 160 milyar ABD Dolarlık ihracat hacmine ulaştığını hatırlatan Bakan Zeybekci, "en geç 2018'in ilk yarısına kadar Gümrük Birliğinin güncellenmesi gündemimizde. Tarım, hizmetler, kamu alımları da Gümrük Birliğine dâhil edilecek" diye ekledi. Özbekistan'da bugüne dek Türk şirketlerinin yürüttüğü proje bedelinin toplam değerinin 2 milyar ABD Dolarının üzerinde olduğunu, 110'a yakın Türk şirketinin de Özbekistan'da faaliyet gösterdiğini hatırlatan Bakan Zeybekci, bu hacmin yeterli olmadığını da sözlerine ekledi. Ekonomi Bakanı Zeybekci, Özbekistan ile kazan-kazan ilkesine göre işbirliği yürütmeyi hedeflediklerini belirtti ve "Karşılıklı menfaatin sürdürülebildiği ilişkiler, sürdürülebilir ilişkilerdir. Türk ve Özbek şirketlerinin hem Türkiye'de, hem de Özbekistan ve üçüncü ülkelerde kurum ve kuruluş ortaklıklarını çok önemsiyorum" dedi.

Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov ise konuşmasında, Türkiye'nin Özbekistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlattı ve Türkiye'nin bu kabulünü hiç bir zaman unutmayacaklarını söyledi. Başbakan Yardımcısı Azimov, Özbekistan'ın Türk iş dünyası ile işbirliğine her zaman açık olduğunu belirtti ve "Ticari ve ekonomik işbirliğinde yeni seviyeler katetmeye, sizlerle ileriye gitmeye açığız" dedi. Özbekistan'ın bağımsızlığını elde ettikten sonra ekonomik olarak gelişimine dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Azimov, hükümet olarak ekonomide beş ana prensip belirlediklerini; ekonominin siyasetten üstünlüğüne, hukukun üstünlüğüne, reformcu devlet yapısına, güçlü sosyal politika ve serbest piyasa ekonomisine inandıklarını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Azimov, yüzde 8 ekonomik büyüme oranı ile Özbekistan'ın Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından dünyanın en hızlı gelişen ekonomilerinden biri olarak gösterildiğini hatırlattı. Makroekonomik istikrar temelinde aktif ve etkin yapısal reformları gerçekleştirmek amacında olduklarını söyleyen Başbakan Yardımcısı Azimov, Güneydoğu ve Doğu Asya, AB, Orta Doğu ve Afrika pazarlarını hedeflediklerini belirtti. Başbakan Yardımcısı Azimov, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin gelişimine dair "Hidrokarbon, kimya, petrokimya, değerli madenler, inşaat, deri ve ayakkabı sanayi, tekstil, ilaç sanayi, sebze-meyve, et ve süt ürünleri, gıda işlenmesi ve turizm alanlarında karşılıklı işbirliği potansiyeli olduğunu tespit ettik" şeklinde konuşurken, Türk yatırımcıları Özbekistan'a yatırım yapmaya davet etti.

DEİK Başkan Yardımcısı ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, Forum kapsamında yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki işbirliğinin giderek gelişeceğini öngördüğünü açıkladı. Turizm, sağlık, madencilik, dericilik başta olmak üzere pek çok sektörde ekonomik ilişkilerin gelişmesi için potansiyelin varlığına işaret eden Büyükekşi, "Enerjiden turizme; madencilikten ilaç ve kimya sanayiine; müteahhitlikten inşaata kadar çok farklı sektörlerdeki firmalarımız, bugün burada Özbekistan ile kurulacak ve önümüzdeki dönemde iyice güçleneceğine yürekten inandığımız köprülerden geçmeye hazırlar" dedi.

Türkiye-Özbekistan Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2016)

Türkiye'nin Özbekistan'a ihracatı: 533 milyon ABD Doları

İhraç edilen başlıca ürünler:Muhtelif mamul eşya, makine ve mekanik cihazlar, plastikler ve mamulleri; kauçuk ve mamulleri ve kimya sanayii ve buna bağlı sanayii ürünleri.

Türkiye'nin Özbekistan'dan ithalatı:709 milyon ABD Doları

İthal edilen başlıca ürünler:Adi metaller ve adi metallerden eşya, plastikler ve mamulleri; kauçuk ve mamulleri ve bitkisel ürünler.

Ticaret hacmi:1,2 milyar ABD Doları

Ticaret dengesi:Özbekistan lehine 176 milyon ABD Doları