TR

Soğuk havalarda beton dökümüne dikkat (07.12.2017)

ITSO’da soğuk havalarda beton döküm kurallarıyla ilgili toplantı yapıldı. Yapıların daha kaliteli, güvenli yapılması amacıyla Çevre Şehircilik Müdürlüğü yetkililerince hazır beton firmaları ve yapı denetim firması yetkilileri bilgilendirildi. 

 

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nda kış aylarında hazır beton dökümü kurallarıyla ilgili toplantı yapıldı. ITSO Başkan Yardımcısı Sektör Temsilcisi Metin Çelik başkanlığında yapılan toplantıda Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Yetkilileri, 4-17 Meslek Komitesi, Hazır Beton Şirketi Temsilcileri, Yapı Denetim Firması yetkilileri ile ITSO Meclis Üyeleri hazır bulundu.  

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri,  soğuk havalarda beton hazırlanması dökümü ve bakım kuralları ile ilgili  teknik bilgilendirme yapıldı. Bu bilgilendirme neticesinde hazır beton firmaları yapı denetim firmalarına ana hatlarıyla aşağıdaki konular anlatıldı.  

TSE 1248 standardına göre günlük hava sıcaklığının ardı ardına 3 gün süreyle +5 derecenin altında bulunması durumunda aşırı soğuk havada beton dökümü yapılır ise aşağıdaki şartlara dikkat edilmesi gerekiyor:

Don riski olan havalarda(hava sıcaklığının eksi olması durumunda) beton dökümünden kaçınılmalıdır.

Soğuk havada dökülen betonların korunması için uygun kalıp ve izolasyon malzemeleri veya uygun kür yöntemi uygulanmalıdır.

Betonun priz alma aşamasında oluşan don tehlikelidir. Bu nedenle betonu koruma tedbirleri yeterli değil ise beton döküm işlemi saat 15.00 de sonlandırılmalıdır.

Dondan korunmayı sağlamak için priz hızlandırıcı (antifriz) beton katkısı kullanılmalıdır. Antifriz 1 Aralık - 1 Mart tarihleri arasında hava şartlarına bakılmaksızın kullanılması gereklidir.

Isparta Belediyesinin 18 Mayıs 2017/2814 sayılı yazısına istinaden Pazar günleri beton döküm işlemi yapılmayacaktır. Soğuk hava şartlarında beton dökümünün uygun şartlarda yapılmasının sebebi betonun kaliteli, gerekli basınç dayanımlarının sağlanması ve standartlarını koruması yapı yapılarımızın daha güvenli olması içindir.

 

ITSO Başkanı Yardımcısı Metin Çelik, önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili sektörlerle genel katılımlı bir toplantı yapılacağını bildirdi.