TR

BAKA yatırımcının hep yanında (28.06.2012)

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yönetim Kurulu toplantısı Antalya’da yapıldı. Burdur Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman TAPSIZ’ın başkanlığındaki toplantıya Antalya Valisi Dr. Ahmet ALTIPARMAK, İl Genel Meclisi Başkanları Cavit ARI ve İbrahim EKİCİ, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları Çetin Osman BUDAK ve Yusuf KEYİK ile uzmanlar katıldı.

BAKA Yönetim Kurulu’nun Antalya Valiliği Toplantı Salonu’ndaki toplantısının açılış konuşmasında Antalya Valisi Dr. Ahmet ALTIPARMAK, kurulduğu günden bu güne BAKA’nın büyük bir başarı ve özveri ile çalışarak çok önemli işlere imza attığını belirtti. Çok önemli projelere destekler verildiğini belirten Vali Dr. Ahmet ALTIPARMAK, “Hangi ilde olduğuna bakmadan, projenin bölgeye ne sağlayıp sağlayamayacağına özellikle bakarak stratejik olarak planlanan hususlarda gerekli destekler sağlandı. Hoşgeldiniz diyorum ve başarılı bir toplantı diliyorum” dedi.

Burdur Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman TAPSIZ, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın son dönem faaliyetleri hakkında bilgi verdi. BAKA’nın 2010 yılında ilk kez çıktığı 10 milyon TL’lik bütçeli 2010 Mali Destek Programı ‘Sanayi ve Turizm Sektörlerinde Rekabetçiliğin Artırılması Mali Destek Programı’ kapsamında destek alan projeler başarılı bir şekilde tamamlanmakta olduğunu belirten Vali Süleyman TAPSIZ, “Yararlanıcıların bizim verdiğimiz destek yanında koydukları katkılar ile toplamda 20 milyon TL tutarında bir yatırım hamlesi bölgemizde başarıyla neticelenmektedir” dedi.

Toplam 20 milyon TL tutarında destek bütçesi olan 2011 Yılı Mali Destek Programı kapsamında BAKA’ya Antalya’dan 160, Burdur’dan 60, Isparta’dan ise 80 proje olmak üzere toplam 300 proje başvurusu olduğunu ve değerlendirme sonucu başarılı olan 82 proje yaralanıcısının dağılımı hakkında da bilgi veren BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Vali Süleyman Tapsız, şöyle devam etti:

“Ar-Ge ve Yenilikçiliğin Geliştirilmesi alt başlığı kapsamında; özel kişi ve şirket olan 19 ile kamu kurum ve kuruluşu olan 8 yararlanıcı ile sözleşme imzalanmıştır. Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi alt başlığı kapsamında; özel kişi ve şirket olan 21 yararlanıcı ile kamu kurum ve kuruluşu olan 6 yararlanıcı ile sözleşme imzalanmıştır. Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi alt başlığı kapsamında ise özel kişi ve şirket olan 6 yararlanıcı ile kamu kurum ve kuruluşu olan 22 yararlanıcı ile sözleşme imzalanmıştır.”

40 MİLYON TL TUTARINDA YATIRIM

Mali Destek Sözleşmesi imzalanma tarihinden itibaren 8 ay içinde tamamlanacak olan bu yatırımlarla, yararlanıcıların kendi katkıları ve bizim vereceğimiz miktar ile birlikte toplam 40 milyon TL tutarında yatırım gerçekleşeceğine dikkat çeken Vali Süleyman Tapsız, BAKA’nın diğer faaliyetleri ve çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

“BAKA tarafından Antalya ve Alanya’da toplam 3 KOSGEB Girişimcilik Eğitimi düzenlenmiştir. Bu eğitimlere kursiyer olabilmek için 350’ye yakın başvuru yapılmış olup, bu başvurulardan 90 tanesi olumlu değerlendirilerek kurslara katılmaları sağlanmıştır. Kursu tamamlayan girişimciler iş planlarıyla birlikte 30 bin TL hibe ve 70 bin TL sıfır faizli girişimcilik kredisi için KOSGEB’e müracaat edebileceklerdir. Eğitimlere, Batı Akdeniz’de girişimciler tarafından yoğun ilgi gösterilmekte olup, eğitimin dördüncüsüne başvurular halen devam etmektedir.

BAKA ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından 26 Nisan 2012’de ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda ‘Libya İnşaat, Gıda ve Sağlık Sektörleri İşbirliği Toplantısı’ gerçekleştirilmiştir. Toplantıya Batı Akdeniz’den işadamları yoğun ilgi göstermiş özellikle inşaat alanında faaliyet gösteren firmalardan geniş katılım olmuştur. Libya’da son zamanlarda yaşanan gelişmeler çerçevesinde, BAKA tarafından bu ülkeye yönelik düzenlenmesi planlanan iş gezisi ve sonrasında düzenlenmesi planlanan İş ve Yatırım Fırsatları Zirvesi, bu ülkede yapılacak seçimler ve kurulacak yeni hükümet sonrasına bırakılmıştır.”

BAKA Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte 9-15 Mayıs 2012 tarihlerinde Japonya’da gerçekleştirilen çalışma ziyaretiyle ilgili de bilgi veren Vali Süleyman Tapsız, Japon Seyahat Acentaları Birliği (JATA), Shibuya Belediyesi, Japonya Dış Ticaret Örgütü (JETRO) ve Tokyo Büyükelçiliği’nde önemli toplantılar gerçekleştirildiğini belirtti. Batı Akdeniz Bölgesi’nin yatırım fırsatları ve turizm potansiyelinin tanıtıldığını kaydeden Vali Süleyman TAPSIZ, Japon Devlet Televizyonu NHK ve Japonya Gül Derneği’nin (Rose Society) düzenlediği Uluslararası Gül ve Bahçecilik Fuarı’na katılım sağlandığını hatırlattı. Vali Süleyman Tapsız şöyle devam etti:

“Isparta gülü ve gül ürünlerinin tanıtımı, turizm açısından değerlendirilmesi ve Antalya EXPO 2016 hazırlıkları için tecrübe paylaşımı sağlamak amacıyla fuar alanında kiralanan stantta 4 gün boyunca tanıtım yapılmıştır. Fuarda NHK Televizyonun yetkilileri ile tanışılmış, bölgemizdeki gül potansiyelini tanıtmak amacıyla bölgemize davet edilmiştir. 06-10 Haziran 2012 tarihinde davetimize icabet eden Japon Devlet Televizyonu’nun iki üst düzey temsilcisine gül bahçeleri gezdirilmiş, gül sempozyumu ve gül festivaline katılmaları sağlanmıştır. Ayrıca bölgemizde öne çıkan tarihi ve doğal güzellikleri görme şansı yakalayan yetkililerin önümüzdeki gül sezonunda kapsamlı bir televizyon program için tekrar Isparta’ya gelmeleri beklenmektedir.”

20 MİLYON JAPON TURİST

Japonlar’ın Türkiye, Antalya, Isparta ve Burdur hakkında zayıf bilgilere sahip olduklarını vurgulayan Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak da, TÜRSAB ayarındaki Japonya Seyahat Acentaları Birliği JATA’nın yönetim kurulu üyelerinin eşleriyle birlikte Batı Akdeniz’e geleceklerini açıkladı. Vali Dr. Altıparmak şöyle devam etti:

“Japonya, dünyada yurt dışına turist gönderen ülkeler arasında ikinci sırada. Yıllık 20 milyon turist gönderiyor. Türkiye'nin aldığı pay çok çok az. Türkiye'ye yıllık 200 bin Japon turist geliyor. Bunu biraz daha artırabiliriz. Onların seyahatleri kültür amaçlı oluyor. Biz de onların Antalya seyahatlerini kültür amaçlı yapacağız. Antalya Müzesi, Aspendos, Side gibi bölgeler ağırlıklı olacak. Burdur ve Isparta gibi günübirlik gidilebilecek yerleri de tanıtmaya çalışacağız. Umuyorum bir açılım olur.”

Yeni teşvik sistemiyle ilgili de açıklama yapan Burdur Valisi ve BAKA Yönetim  Kurulu Başkanı Süleyman TAPSIZ, yeni teşvik sisteminde önemli bir ayrıntının da kalkınma ajanslarına teşvik belgesinin düzenlenmesi konusunda yetki verilmesi olduğunu belirtti. Vali Tapsız, şunları kaydetti:

TEŞVİK BELGELERİ AJANSLARDAN

“Genel teşvik uygulamaları kapsamında olan ve sabit yatırım tutarı 10 milyon TL’yi geçmeyen belli yatırımlar için yatırımcıların teşvik belgesi almak için Ankara’ya gitmelerine gerek kalmayacaktır. Bu belgeler BAKA’nın Antalya, Isparta ve Burdur’daki Yatırım Destek Ofisleri’nden alınabilecektir. Bunu buradan bölgemizdeki tüm yatırımcılarımıza müjdelemek istiyorum.

Bilindiği üzere, 2012 yılından itibaren illerimizdeki yatırımcı kuruluşların yatırım teklifleri Ankara’ya gönderilmeden önce Kalkınma Ajansımızın Yönetim Kurulunda görüşülecek ve akabinde Ajansın hazırladığı Bölge Planına uygunluğu halinde merkeze gönderilecektir. Bununla ilgili yasal düzenleme şu şekildedir; ‘2012 Yılı Programı’ ile ‘2012 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair’ 2011/2303 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın ‘Yerel koordinasyon’ başlıklı 20. maddesinin 3. fıkrasında belirtilen ‘Valilikler; illerdeki yatırım tekliflerinin hazırlanması, uygulanması, izlenmesi, ödeneklerin zamanında ve amacına uygun olarak kullanılması için illerin yatırım teklifleri kalkınma ajanslarının yönetim kurullarında görüşüldükten sonra merkeze gönderilir.”

DOĞRUDAN FAALİYET VE TEKNİK DESTEK

BAKA Yönetim Kurulu’nun gündemine ilişkin de bilgi veren Burdur Valisi Süleyman TAPSIZ, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bugünkü toplantımızın bir diğer konusu 2012 yılı Doğrudan Faaliyet Destekleri ile Teknik Destek Çağrısına çıkılmasıdır. Ajans tarafından sağlanacak bu tür desteklerden; yerel yönetimler ve mahalli idare birlikleri, üniversiteler, meslek okulları, araştırma enstitüleri, diğer kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları gibi kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar yararlanabilmektedir.

BAKA 2012 yılı Doğrudan Faaliyet Destekleri programı için ayrılan bütçe 550 bin TL, Teknik Destek programı için ayrılan bütçe 550 bin TL’dir. Yani her iki destek türü için toplamda 1 milyon 100 bin TL kaynak ayrılmıştır.

Doğrudan Faaliyet Destek konuları özetle; illerde öne çıkan sektörlerin analizleri, bölgenin marka değeri taşıyan ürün hizmet ve değerlerinin belirlenmesi yönünde çalışmalar, kümelenme analizleri, sektörel arama konferansları, lojistik alanında yapılacak çalışmalar, denizcilik sektörünün geliştirilmesine yönelik araştırmalar, mermercilik serbest bölgesi kurulması fizibilite raporları vb. hazırlanması olabilecektir.

Teknik Destek konuları ise; bölgenin tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerinin korunmasına ve turizm potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik faaliyetler, sektörel mevcut durum ve ihtiyaç analizi çalışmaları, kamu kurumları, yerel yönetimler ve mahalli idarelerce yürütülen proje ve planlama çalışmalarında katılımcılık ve sosyal içerme konusunda duyarlılığı geliştirmeye yönelik faaliyetler, dış ticaret, rekabet ve markalaşma kapasitesinin geliştirilmesine yönelik faaliyetler, bilgi teknolojilerinin etkin kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik faaliyetler vb. olabilecektir.”