TR

TOBB ETÜ, su türbini test ve tasarım merkezi kuruyor (09.07.2012)

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ) bünyesinde 20 milyon Türk Liralık yatırımla Teknoloji Merkezi kuruluyor.

Bu merkez bünyesinde ilk kez ‘Su Türbini Araştırmaları Merkezi’ yatırımı da yapılacak ve bu merkezde model türbinlerin üretimi, deneysel testleri yapılacak. TOBB ETÜ, bu yatırımla, son 5 yılda türbinlerin testleri için yurt dışına yapılan 5 milyar dolarlık ödemeye son vermeyi amaçlıyor. Böylece cari açıkta önemli bir kalem de ortadan kalkacak. TOBB ETÜ’nin kuracağı Su Türbini Tasarımı ve Testleri Merkezi 2 MW güce sahip olacak ve dünyadaki en büyük türbin test gücü ortaya çıkacak. Halen dünyada bilinen en büyük kapasite 1.6 MW düzeyinde.

Yerli üretime destek

TOBB Başkanı ve ETÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Türkiye’nin en zengin ve kullanımı en yüksek yenilenebilir enerji kaynağı hidroelektrik enerji alanında yüzlerce santral kurulmaya başlandı. Baraj mühendisliği konusunda ileri derecede bilgi sahibi olunmasına rağmen, enerji üretiminde dışa bağımlılığı azaltacağı için en önemli ayağı olan elektromekanik ekipmanın tasarım ve üretimi konusunda know-how Türkiye’de bulunmuyor. Bu konuda gerekli know-how’un oluşturulması ve bu santrallerin su türbinlerinin yerli tasarımı, model imalatı ve testleri ilk kez TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde kurulan Su Türbini Tasarımı ve Testleri Merkezi’nde yapılacak.
Her yıl barajlarımızda kullanılan türbinlerin testleri için yurt dışındaki test merkezlerine verilen kaynak, Türkiye’de bu merkezde daha az fiyata testlerin yapılmasıyla, yurt içinde kalacak. 5 yıl içinde, lisansları alınıp kullanıma açılacak olan 1500 civarında hidroelekrik santral için 6 milyar doların yurt dışına çıkacağı öngörülüyor. Bu tutarın yurtdışına gitmesini engelleyeceğiz. Örnek olarak, Keban Barajı’nın 2009’da yenilenen su türbinlerinin sadece 1 hafta süren model testlerinin gerçekleşmesi için dışarıya 800 bin Euro ödenmiş.

Rekabette zorlanmayız

 Peki yurtdışındaki tasarım ve test merkezleri fiyat kırarak bizimle rekabet edemez mi? Etmesi beklenmiyor çünkü test edilen modeller, türbinin 1/10’u kadar oluyor ve taşıma masrafları işin içine gireceğinden TOBB ETÜ hep daha avantajlı olacak. Testler halen Çin ve Avrupa’da yaptırılıyor. Taşıma masrafı, fiyatı hep artıracak diye düşünülüyor. TOBB ETÜ’deki ‘Su Türbini Tasarımı ve Testleri Merkezi’ vereceği hizmet için henüz bir fiyat belirlemiş değil ama masraflar dikkate alınarak, zarar da edilmeyecek ama yurt dışı kadar pahalı da olmayacak bir fiyat istenecek. TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi’nin temeli 12 Temmuz’da atılacak.