TR

“İthalatçı kozmetik firmaları, Türkiye’de yatırıma teşvik edilmeli” (20.07.2012)

TOBB Türkiye Kozmetik ve Temizlik Meclisi sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini görüşmek üzere toplandı. Toplantıda Sağlık Bakanlığı’nın yeni yapılanması konusunda sektör temsilcilerini bilgilendiren Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ercan Şimşek, Türkiye’deki ticari açığı kapatmak adına ithalatçı firmaların Türkiye’de yatırıma teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Şimşek, yerli firmaların ihracatta önlerini açabilmek adına da, Bakanlık olarak gerekli düzenlemelerin yapılması için çalıştıklarını anlattı.

 Ercan Şimşek, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Dairesi Başkanlığı’nın Denetim Hizmetleri Daire Başkanlığı olarak değiştirildiğini hatırlatarak, ilgili daire başkanlığı altında tıbbi cihaz, kozmetik ve ilaçların piyasa gözetim ve denetiminin yapılacağını bildirdi. Yeni dönemde yapılan tüm çalışmalara akademisyenleri katarak, gelişmelere bilimsel bir gözle bakmaya devam edeceklerini belirten Şimşek, yaptıkları çalışmaların etkin olarak hissedileceğini dile getirdi.

Bazı mükerrer kayıtların tespit edildiğini ve ürün bildirimi yapılan bazı ürünlerin piyasaya sürülmediğinin görüldüğünü vurgulayan Şimşek, bu nedenle kayıtların hızlı bir şekilde yenilenmesi gerektiğini ifade etti. 

-Tanıtım yönetmeliği

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ercan Şimşek, tanıtım yönetmeliği hakkında da meclis üyelerini bilgilendirdi. Söz konusu yönetmeliğin; güzellik merkezi işleten ve işlettikleri salonları kozmetik görünümün dışında, tedavi edici hizmetler alanında kullanmaya çalışan, kısaca suistimal eden kişileri engellemeye yönelik hazırlandığını belirtti. 

Kozmetik sektörü ile ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Dr. Ercan Şimşek, vergilerin ağır olması nedeniyle işletmelerin kayıtdışına kayabildiklerine, bu nedenle de üretim miktarı tespitinde güçlük çekildiğine, işaret etti.

-Sektör raporu görüşüldü

2008 yılında yayınlanan Türkiye Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sektör Raporu’nun revize edildiği bilgisini veren Meclis Danışmanı Doç Dr. Murat Atan ise, raporla ilgili bir sunum yaparak Meclis üyelerini bilgilendirdi. 

-Reklam konusunda bilgilendirme yapıldı

Reklam Kurulu Başkan Yardımcısı Ziyyat Bartu, Reklam Kurulu’nun uygulamaları hakkında bilgi verirken, Reklam Kurulu Uzmanı Zeliha Aydoğan da konuya ilişkin bir sunum yaptı. Aydoğan, Kurul’un tüketicilerin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarının ticari reklam ve ilanlar vasıtasıyla zedelenmesini engellemek için gerekli tedbirleri almakla sorumlu olduğunu açıkladı.