TR

Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Seviye 5 Mesleki Yeterlilik Belgesi Başvuruları Başladı (19.08.2020)

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tutar, ikinci el motorlu kara taşıtı alım-satımı yapan kişiler, satış müdürleri ve satış personeli için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildiğini hatırlatarak, 01 Eylül 2020 tarihi itibari ile MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Yetki Belgesi ibraz edilmeden, Noter'den alım satım işlemi gerçekleştirilemeyeceğini bildirdi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ve TOBB MEYBEM A.Ş. arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen “Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Seviye 5” mesleki yeterlilik belgelendirme sınavı ve teorik uygulaması Odamızda gerçekleştirecektir. Konuyla ilgili bilgi veren ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tutar, 31 Ağustos 2020 tarihinden sonra Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Yetki Belgesi olmayan Oto Galericilerin, Noter’den ikinci el araç alım satım yapamayacaklarını kaydetti.

ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tutar, Ticari faaliyette bulunmayan kişilerin, bir takvim yılı içerisinde sadece 3 adet araç satış yapabileceğini vurgularken 3'ten fazla taşıt satışı ticari faaliyet olarak kabul edileceğinden yetki belgesi olmadan yapılan satışların kayıt dışı ticari faaliyet olarak değerlendirileceğinden yaptırım uygulanacağına dikkat çekti. 

Ticaret İl Müdürlükleri’nin, mesleki yeterlilik belgesi olmayan işletmelere “Yetki Belgesi” vermeyeceğini, Noterlerin, mesleki yeterlilik belgesi ve yetki belgesi ibraz etmeyenlerin “Alım-Satım İşlemlerini” kabul etmeyeceğini, yine Belediyelerin de, mesleki yeterlilik belgesi ibraz etmeyen işletmelere “Ruhsat” veremeyeceğini bildirdi.

Belge zorunluluğuyla oto alım satım mesleğini gerekli bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip kişilerin yapabileceğine dikkati çeken Başkan Tutar, belge zorunluluğunun, oto galericilik mesleğinin kalitesini artıracağını, ehil olmayan kişilerin mesleki yeterlilik belgesi ve yetki belgesi olmadan ikinci el araç alım satım işini 01 Eylül 2020 tarihi itibari ile artık yapamayacağını kaydetti.

Hâlihazırda bu sektörde faaliyet gösteren ve gösterecek olan firma ve çalışanlarının mesleki yeterlilik belgelendirme sınavlarına zaman kaybetmeden Odamızdan başvurabileceğini ve detaylı bilgileri odamızdan alabileceklerini sözlerine ekledi.