TR

Orman ürünleri sektörü KDV’de indirim istedi (06.08.2012)

TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclisi, sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini görüşmek üzere İstanbul’da toplandı. Sektör temsilcileri, yüzde 18 olan KDV oranının yüksekliğine işaret ederek, yüzde 8’e indirilmesini istediler.

Toplantıda, orman ürünleri sektöründeki KDV uygulamasının yeni baştan ele almasını isteyen meclis üyeleri, yapılacak düzenlemeler ile sektörün daha fazla vergi veren bir yapıya bürüneceğinin altını çizdiler. Fransa gibi bazı Avrupa ülkelerinde KDV oranının yüzde 6 civarında olduğu, Türkiye gerçekleri dikkate alındığında da yüzde 8 oranının uygun olacağı dile getirildi. Böyle bir uygulamanın istihdamı, yatırımları ve ihracatı artıracağına vurgu yapıldı.

-“Sektörde büyük oynamalıyız”

TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclisi Başkanı Ahmet Kahraman da toplantıdaki konuşmasında, ormancılık ürünlerinde ticarete büyük çapta yönelinmesini istedi. Dünya’daki ve Türkiye’deki ormanların durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Kahraman, birçok ülkede orman ürünleri sektörünün ciddi bir geçim kaynağı olduğunu, makineleşmenin ve plantasyonun çok geliştiğini, ülkemizin ise bu konularda henüz istenilen seviyeye ulaşamadığını belirtti. TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclisi Başkanı Ahmet Kahraman, “Biz mamul ürünleri ihraç ediyoruz. Küçük ülkelerle ilişkilerde bulunmak yerine, büyük ülkelerle büyük çapta ticaretler yaparak, sektörün önünü açmalıyız” dedi.

Meclis üyeleri de, ileri teknolojiye sahip makineler sayesinde, ithal edilen odunun talaşının kâğıt sanayinde kullanılabileceğini, kabuklarının da yakacak olarak değerlendirilebileceğini vurguladılar.

-Orman Kanunu’nda değişiklik istendi

6831 sayılı Orman Kanunu’nda değişiklikler yapılması gerektiğini dile getiren sektör temsilcileri, bunun yanında Anayasa’da ormancılığın mutlaka yer alması gerektiği görüşünde birleştiler. 

Ormancılığın toplumun büyük bir kesimini ilgilendirdiğine dikkat çekilen toplantıda, sektörün ekolojik ve sosyal yönünün yanı sıra çok önemli bir ekonomik tarafının da bulunduğuna değinildi. 

Toplantıda ayrıca, dikili satışların uygulamasında ciddi sorun ve şikâyetlerin olduğuna işaret edilerek, sosyal problemlere sebep olmamak ve ormanların gelişimine engel olmamak için yeni bir düzenleme yapılmasının zorunlu olduğu üzerinde duruldu.