TR

Kaçak Akaryakıt Satan İstasyonun Lisansı Askıya Alınacak (08.08.2012)

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığıyla daha etkin mücadele için yeni önlemler uygulanacağını belirterek, ''Kaçakçılığa karıştığı tespit edilen istasyonların, mahkeme kararları kesinleşinceye kadar kaçak akaryakıt satışına devam ettiklerini gördük. Yeni düzenlemeyle bunun önüne geçilecek... Kaçak akaryakıtın satıldığı pompaya vurulan mühür yeni düzenlemeyle istasyonun tamamı için geçerli olacak'' dedi.

Bakan Yazıcı, mevcut mevzuatın gerek rutin denetimlerde gerekse operasyonel faaliyetlerde akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede caydırıcı olmadığını gördüklerini vurgulayarak, Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Komisyonu'nda kaçakçılıkla mücadelede etkinliğin artırılması için yeni önlemler alınması gerektiği konusunda görüş birliğinin sağlandığını söyledi.

-''Kaçak petrol''ün tanımında değişiklik-

Şubat ayında, başkanlığında toplanan komisyonun ardından tüm kurumların üzerinde uzlaştığı kısa, orta ve uzun vadeli 22 eylemden oluşan Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı'nın yürürlüğe konulmasının kararlaştırıldığını belirten Yazıcı, şu bilgileri verdi:

''Eylem Planı'nda, yasadaki 'kaçak petrol' tanımında değişikliğe gidiyoruz. Çünkü kaçak olduğundan şüphelenilmesine rağmen, petrol tanımına sokulacak özellikte olmayan (10 numara yağ vb. ürünler) petrol piyasası faaliyetlerine nasıl konu edildiği fatura, fiş, muhasebe kayıtlarıyla desteklenemeyen petrol ve türevleri de tespit edildi. Bu şekilde tespit edilen petrol ve türevlerinin de kaçak olarak değerlendirilmesi amacıyla kanunun ilgili maddesine bir bent eklendi.''

Düzenlemeyle, lisansların verilmesi, güncelleştirilmesi, askıya alınması, geçici olarak durdurulması veya iptaline ilişkin işlemlerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılacağını belirten Bakan Yazıcı, ''Kaçakçılığa karıştığı tespit edilen istasyonların, mahkeme kararları kesinleşinceye kadar kaçak akaryakıt satışına devam ettiklerini gördük. Yeni düzenlemeyle bunun önüne geçilecek... Kaçak akaryakıtın satıldığı pompaya vurulan mühür yeni düzenlemeyle istasyonun tamamı için geçerli olacak'' dedi.

Bakan Yazıcı, mahkeme kararı kesinleşinceye kadar geçen sürede kaçakçılığa karışan istasyonun faaliyetlerine devam etmesine engel olmak amacıyla 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'na ''askıya alma'' müessesesinin ekleneceğini bildirdi.

-Dağıtıcılar izlemelerini EPDK ile paylaşacak-

Daha önce petrol kaçakçılığına karıştığı için lisansı iptal edilen tesislerin yeniden lisans alarak yasa dışı faaliyetleri farklı bir isim altında sürdürmeleri olayıyla karşılaşıldığını da aktaran Yazıcı, değişiklikle kaçakçılık faaliyetlerinin yürütüldüğü tesislerde yeni bir firmanın faaliyet göstermesinin daha sıkı kurallara bağlanmasının amaçlandığını söyledi.

Dağıtıcı lisansı sahiplerine, bayilerinde kaçak petrol satışının yapılmasını önleyen teknolojik yöntemleri de içeren bir denetim sistemi kurabilme ve uygulama görevinin de verildiğini ama bunun nasıl uygulandığının bilinmediğini belirten Yazıcı, dağıtıcılar tarafından kurulan izleme sisteminin EPDK ve akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede görevli tüm kurumlara açılmasını teminen söz konusu maddede değişikliğe gidileceğini söyledi.

Bakan Yazıcı, sahipsiz ve yüksek miktarlarda olmayan kaçak petrolün analiz işlemlerinden geçirilmesinin zaman ve iş kaybına neden olduğunu da belirterek, ''Küçük miktarlı, sahipsiz kaçak petrolün laboratuvar analizi yapılmaksızın tasfiye edilecek'' dedi.