TR

Her ile bilim merkezi (09.08.2012)

 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, dün yapılan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) toplantısında önümüzdeki dönemde kurulacak bilim merkezleri için TÜBİTAK bünyesinde 1 milyar lira bütçe ayrılması kararı alındığını belirterek, ''81 vilayette bilim merkezleri kurmayı hedefliyoruz'' dedi.

Ergün, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısıyla, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu kararlarını açıkladı. 

Son iki BTYK toplantısında çok önemli kararlar alındığını ifade eden Ergün, alınan kararların özellikle eğitim sistemi üzerinde önemli etkileri olacağını dile getirdi. 

Ergün, Türkiye'nin son yıllarda hayatın her alanında büyük bir ivme kazandığına işaret ederek, ''Bu ivme öyle bir seviyeye ulaştı ki Türkiye artık orta ve uzun vadeli hedefler koyabilen, o hedeflere ulaşmak için politikalar geliştirebilen bir ülke oldu'' dedi.

Bakan Ergün, ekonomi alanında belirlenen 2023 hedeflerinin sadece hükümetin değil, toplumun her kesimi tarafından kabul edilen hedefler olmasının sevindirici olduğunu vurguladı. 

LİDER ÜLKE OLMAK İÇİN TEKNOLOJİ ÖNEMSENMELİ
Türkiye'nin lider bir ülke olması ve sıçrama yapması için en çok önem verilmesi gereken alanlardan birinin teknoloji olduğuna dikkati çeken Ergün, ''Zira bilim ve teknoloji alanında atılacak olan her adım, başka alanlarda ciddi sıçrama yapmamıza imkan verecektir'' diye konuştu.

Ergün, hükümet olarak Türkiye'nin bilim ve teknoloji kapasitesini artırmak, Ar-Ge, markalaşma, inovasyon ve tasarım gibi konulara odaklanmaya ve daha yüksek katma değerli üretim yapan bir özel sektör oluşturmaya büyük önem verdiklerini ifade ederek, ''Son yıllarda yaşadığımız gelişmeler siyasi iradenin bu işi nasıl sahiplendiğini ve bu işe nasıl gönül verdiğini açıkça ortaya koymaktadır'' değerlendirmesinde bulundu. 

Geride kalan süreçte üniversiteler, akademisyenler ve reel kesime sağlanan Ar-Ge desteklerinin büyük oranda artırıldığını dile getiren Ergün, 2002'de 2,5 milyar lira olan Ar-Ge harcamalarının bugün 10 milyar lira seviyesine yaklaştığını belirtti.

Aynı dönemde tam zamanlı eşdeğer personel sayısının 3 kat, aynı sayının özel sektör açısından 6 kat arttığını kaydeden Ergün, bu oranın artırılması gerektiğini dile getirdi. 
ğını ifade etti.

AA