TR

10 numara yağla mücadelede bir adım daha (09.10.2012)

Bakanlar Kurulu, kamuoyunda “10 numara yağ sorunu” olarak adlandırılan bazı akaryakıt harici petrol ürünlerinin yasa dışı olarak motorine karıştırılması veya doğrudan motorin yerine kullanılmasını önlemek için bir adım daha attı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı'na göre, 10 numara yağ sorunu ile mücadele çerçevesinde Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) tecil-terkin ve indirimli oran sisteminden vazgeçilerek iade sistemine geçilmesine karar verildi.

Kendisini sanayici olarak gösteren bir kesimin, tecil-terkin ve indirimli oran uygulamalarından yararlanmak suretiyle solvent, baz yağ, yağlama müstahzarı ve tiner gibi akaryakıt harici petrol ürünlerini piyasaya 10 numara yağ adıyla sürdüğünün tespit edilmesi üzerine Bakanlar Kurulu, tecil-terkin ve indirimli oran sisteminden vazgeçilerek iade sistemine geçilmesine karar verdi.

Karara göre, sanayiciler tarafından imalatta kullanılmak üzere satın alınan mallar için normal vergi tutarları yerine düşük vergi ödenerek aradaki fark için teminat verilmesi yerine, söz konusu mallar için ilave bir vergi yükü getirilmeden, önce verginin tamamı tahsil edilecek, bu malların imalatta kullanıldıklarının tespiti üzerine ise belirlenen tutar iade edilecek.

Böylece gerçek sanayiciler mağdur edilmeden tecil-terkin ve indirimli oran uygulamalarından yararlanmak suretiyle bu malların piyasaya 10 numara yağ olarak sürülmesi engellenecek.

Kararname kapsamındaki iadelerin nasıl yapılacağına ilişkin usul ve esaslar yayımlanacak ÖTV Genel Tebliği ile açıklanacak.

2002 yılında ÖTV Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte akaryakıt harici petrol ürünleri, yasadışı kullanımlarının engellenmesi amacıyla ÖTV kapsamına alınmıştı. Diğer taraftan bu mallar aynı zamanda sanayide hammadde ya da yarı mamul olarak da kullanıldıkları için sanayicilerin mağdur edilmemesi amacıyla gerek ÖTV Kanunu'nda (tecil-terkin sistemi) gerekse Bakanlar Kurulu Kararları ile indirimli vergi uygulamaları getirilmişti.