TR

Eğer bir hizmet, bir başarı varsa bu hepimizin ortak başarısı (13.11.2012)

 


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ''10 sene önce hiçbir odam proje yapamıyordu, yapma kabiliyeti yoktu. İngilizce bilen personel dahi yoktu. Şimdi benim odalarım İngilizce konuşuyor, proje yapar noktaya geldi'' dedi. 

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Trabzon Ticaret Borsası’nı ziyaret etti. Daha sonra Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda TOBB’un 60. Kuruluş Yıl Dönümü nedeniyle düzenlenen törene katılan Hisarcıklıoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Ticaret Borsası ve Of Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyelerine plaket verdi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB'un 60. kuruluş yıldönümünü kutladıklarını belirterek, ''İnsanlar mutlu günlerini, aileleriyle paylaşırlar. Biz de tüm Türkiye'deki meclis üyeleri olarak 10 bin 500 kişilik bir aileyiz. 60. yaş günümüzü ailemizle kutlamak için buradayız'' dedi.

''Eğer bir hizmet varsa, başarı varsa bu hepimizin ortak başarısı'' diyen Hisarcıklıoğlu, ''Birlik beraberlik olmadan başarı gelmesi mümkün değil. Camia olarak aramızda kırgınlıklar, tartışmalar olabilir ama bu bir gün iki gün sürer. Daha uzun sürmez. Biz de uzun süren düşmanlıklar hiç olmadı. Aile içinde birlik beraberlik olunca bir başarı varsa bu başarı 10 bin 500 kişilik ailenin başarısıdır. Başarının tek sahibi sizlersiniz'' ifadelerini kullandı.
Göreve başladığında çalışan personel itibariyle 365 oda ve borsadan sadece 5'ininde İngilizce konuşulabildiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, ''Şu an bilmeyen sadece 10, 355'i İngilizce konuşuyor. 10 sene önce hiçbir oda proje yapamıyordu, yapma kabiliyeti yoktu. İngilizce bilen personel dahi yoktu. Şimdi benim odalarım İngilizce konuşuyor, proje yapar noktaya geldi. Geçen mayıs itibariyle söylüyorum AB Projeleri dahil odalarımın almış olduğu proje yekûnu 410 milyon lira'' diye konuştu.

Kalite ve standardı hep beraber arttırdıklarını ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Bir tane yaptığımız işi anlatayım, Sarp Sınır Kapısı. Modernizasyonla ne geldi biliyor musunuz bütün sınır kapılarında toplam bizim yatırım tutarımız 250 milyon lira. Devlet yapsa kaça yapardı, en az 500'e olurdu. Bu 500 kimin cebinden çıkacaktı. Yine sizin cebinizden çıkacaktı. Vergi veren sizsiniz. Biz üretmezsek, almazsak, satmazsak adam çalıştırmazsak vergi var mı? Biz vergi vermesek nasıl dönecek bu devletin çarkı. İpsala Kapısı 15 sene sürmüş. İpsala Kapısı'nı bana verdikleri zaman proje yarım haldeydi. İlk tespitimiz o projede peronu yapıyorsunuz ya perona kamyon girmiyor. 

15 sene devlet parayı harcamış, o proje bitseydi kamyon giremeyecekti. 250 milyon harcadın da ne oldu ihracatımızın yüzde 50'sini kara gümrük kapılarından yapıyoruz. Kamyonların bekleme süresi, modernizasyon olmadan öncesiyle şimdiki arasında yarı yarıya azaldı. Gümrük Bakanlığımız ile beraber yaptık hesaplamayı 1 yıllık bekleme süresinin azalmasından dolayı navlunun ucuzlamasının getirdiği ihracatçı sektöre avantaj tam 410 milyon lira. Yani TOBB ne iş yapıyor, odalar ne iş yapıyor kardeşim diye soruyor bazıları. İşte bak arkadaş 410 milyon lirayı cebine koydu. Dünyaya bu konuda örnek rol model olduk.''

-Ekonomik gelişmeler

Dünya ekonomisinde yaşanan ekonomik gelişmelere ilişkin bilgiler veren TOBB Başkanı,  şöyle devam etti: ''Özellikle Obama'nın kazanmasından sonra dünya politikasındaki, dünyadaki gelişmeler bizi ilgilendiriyor. Obama ülke içindeki yapılanmaya odaklanacağım diye kendi halkından oy istedi, söz verdi. Dışarıyla çok ilgilenmeyeceğim ülke içine odaklanacağım dedi ki bu ABD için hayırlı olur. Dünya ekonomisi açısından, dünya ekonomisinin lideri konumunda olan ABD açısından olumlu olur, dünyadaki ülkelerin de rahat etmesi açısından daha rahat bir dönem olur diye düşünüyorum.'' 

Avrupa Birliği ülkelerinde israfın yaşadıkları krizde önemli etken olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''10 sene önce bizim başımızdaydı bu. Onlar israf ettiler, inşallah bundan sonra tutumlu olurlar. Ama bizim için çok önemli. Çünkü çok önemli ticari ortağımız bizim. İhracımız yüzde 60'lardan yüzde 40'lara düştü. Büyük bir pazar. Şimdi onlar ne kadar zengin olursa bize pazar o kadar açık. Bundan da en büyük faydalanacak olan biziz'' diye konuştu.

-Kronik hastalığımız cari açık

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin krizden en hızlı çıkan ülkelerden biri olduğunu, bunun da Türk özel sektörü sayesinde olduğunu anlattı.

Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunda düzenlemelere gittiğine değinen Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: ''Bu bizim kredi faizlerinin düşmesine sebep verecek. Bu da ülke olarak borçlanmamız açısından faydalı olacak. Faiz oranları düşünce bizim üzerimizdeki yük de azalacak. Ama bunun bir riski var, bu sefer içeriye çok fazla döviz girerse döviz fiyatları aşağıya iner. Bu sefer ihracat yapan kardeşlerim de ya bu döviz fiyatları düştü ne yapalım derler. Şu anda ekonomi kurmaylarının, ekonomiden sorumlu bakanlarımızın almış olduğu tedbirler doğru fakat bunların hiçbiri bizim cari açığı azaltmaya yetmiyor. Bir kronik hastalığımız var, cari açık. Sanayi politikaları ve enerji politikaları muhakkak cari açığı azaltır noktada olması lazım.''

 

-TTSO Meclis Başkanı Ulusoy: “TOBB en güzel günlerini yaşıyor, her şey iyi gidiyor”

TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, konuşmasında Başkan Hisarcıklıoğlu döneminde TOBB’un en güzel günlerini yaşadığını belirterek kendisini imkanlar elverdiği ölçüde kurumun başında görmek istediklerini söyledi.

Ulusoy, konuşmasında şunları dile getirdi: “TOBB’da uzun yıllara dayalı çalışmalarımız var. 8 ayrı başkanla çalıştım. Sayın Başkan sağ olsun, bizi hiç ihmal etmedi. Trabzon’a bu 14. gelişleri. Bu plaket töreni için de kendilerine teşekkür ediyoruz. Gelecek dönem seçim var, Başkanın düşüncesini bilmiyorum ama gönül kalmasını istiyor. Tabii bu konuda kanunlar var. Kadroların değişmesi fazla bir fayda getirmiyor. Bu görevler hem kurs oluyor hem eğitim oluyor arkasından da hizmet oluyor. TOBB en güzel günlerini yaşıyor, en güzel hizmetlerini veriyor, her şey iyi gidiyor. İnşallah Allah hepimize sağlık sıhhat verir. Gelecekte Başkanın kaldığı günlerde kendisine başarılar diliyoruz.”

-TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hacısalihoğlu, Başkan Hisarcıklıoğlu’na teşekkür etti

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, programda yaptığı konuşmada Trabzon iş dünyası olarak Başkan Hisarcıklıoğlu’ndan taleplerini ve bunların gerekçelerini dile getirdi, verdiği destekler dolayısıyla da kendisine teşekkür etti.

-“Başkan Hisarcıklıoğlu, TOBB’un çitasını çok yükseklere çıkarmıştır”

Başkan Hisarcıklıoğlu döneminde TOBB’un çitasının çok yükseldiğini belirten Hacısalihoğlu, “Bundan sonra bu seviyeye ulaşmanın mümkün olup olmadığını düşünmüyoruz çünkü bu seviyeye ulaşmak öyle kolay bir iş değildir. Bunun gerekçelerini yakından takip ettiğimiz için bu doğrultuda Sayın Başkanımıza ayrıca teşekkür ediyoruz” dedi.

-“5084 Sayılı Kanunun 2015’e kadar uzatılmasını bekliyoruz” 

İş dünyası ve istihdam açısından son derece önemli olan 5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Kanunu’nun 2015 yılına kadar uzatılmasını beklediklerini belirten Hacısalihoğlu, “İş camiası olarak üzerinde özellikle durmak istediğim bir konu, 5084 sayılı İstihdamın Teşviki ile ilgili kanundur. Bu teşvik hepimizin bildiği gibi 31 Aralık 2012 tarihinde sona erecektir. Ama ortada önemli bir gerekçemiz vardır. O da Hükümetimizin orta vadeli programda büyüme oranlarını tekrar gözden geçirmesine paralel olarak yüzde 8-9’larda olan büyüme oranlarının 3-4’lere çekilmesi önümüzdeki 3 yıl içerisinde bazı düzenlemelerin olması gerektiğidir. Bu paralelden bakıldığında iş camiasının da bu düzenlemeler içinde gerekli desteklerin devam etmesi beklentisi vardır. Eğer ekonomimiz iyi gitseydi biz yüzde 8-10’lar seviyesinde büyümemiz olacaktı. Ama madem ki bunu 4-5’ler düzeyine çektik, bu yasanın da 2015’e kadar uzaması önemli bir gerekçe olacaktır. Bu konunun Sayın Başkanımızın Başbakan ve Bakanlarla görüştüğünü biliyoruz ve desteğini ayrıca bekliyoruz” dedi.

-“KOSGEB ödemelerinde yaşanan sorunlar piyasayı etkilemektedir”

Bir başka önemli sorunun da KOSGEB ödemelerindeki gecikmeden kaynaklandığını ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, “KOBİ kapsamındaki kurumlarımızın KOSGEB’le ilişkileri doğrultusunda önemli sorunlar yaşanmaktadır. Son zamanlarda KOSGEB desteklerini tamamen durdurur niteliktedir ve piyasaya olan geçmiş projelerin ödenmesinde de önemli aksaklıklar olmaktadır. Bunların düzeltilmesi konusunda çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bu konuda bizlere düşeni yaparız ama Sayın Başkanımızın bu konuya el atması da en büyük arzumuzdur” diye konuştu.

-“Sağlık Bilimleri Fakültesi için Sayın Başkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz”

TOBB tarafından Trabzon’da yapılacak Sağlık Bilimleri Fakültesi için Başkan Hisarcıklıoğlu’na teşekkür eden Hacısalihoğlu, şöyle konuştu: “Diğer taraftan Sayın Başkanımıza özellikle bir teşekkürde bulunmak istiyoruz. Hepimizin bildiği gibi sağlık sektörünün 2023 programında önemli adımlar atılmakta ve önümüzdeki 10 yıl içinde sağlık sektörünün alt yapısının gelişmesiyle ilgili önemli programlar yapılmaktadır. Sayın Başkanımızın TOBB olarak şehrimizde bir Sağlık Bilimleri Fakültesi kurulması konusunda atmış olduğu adım ve bizlere vermiş olduğu desteğe şimdiden sonsuz teşekkür ve şükranlarımızı sunuyoruz. Bu elbette şehrimiz için küçük bir yatırım değildir, şehrin ekonomisine sürekli bir katkı sağlayacağı aşikardır. Belki devamında yine TOBB’un desteğiyle bir uygulama hastanesini fakültenin yakınında yapabiliriz. Ama önemli olan bu adımın atılmasıydı bundan dolayı Sayın Başkanımıza teşekkür ediyorum.”

TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav, TOBB’un Hisarcıklıoğlu’nun Başkanlığı döneminde birçok alanda önemli işler başardığını belirterek kendisinin bir dönem daha Başkanlıkta kalmasını istediğini söyledi.

Of TSO Meclis Başkanı Zuhal Akyüz, böylesine büyük bir camiada yer almaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek TOBB 60. yılı kutlamanın sevincini yaşadığını dile getirdi.