TR

10 numara yağa tedbir (16.11.2012)

Son yıllarda özellikle kamyon ve otobüs gibi araçlarda kullanımı yaygınlaşan '10 numara yağ'ın hammaddesi solventin serbest dolaşımı kısıtlanıyor. Alınan kararla solvent, white spirit, motor yağları, dişli yağları, benzol gibi bazı petrol ürünlerinin serbest dolaşıma giriş işlemleri, sadece Körfez Petrokimya Gümrük Müdürlüğü'nden yapılacak. Kararın, 10 numara yağ olan kaçak akaryakıtın hammaddesi olan baz yağı ve solvent ithalatını önemli ölçüde kısıtlayacağı bekleniyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, solvent ve bazı petrol ürünlerinin serbest dolaşıma giriş işlemlerinigerçekleştirmeye yetkili gümrük müdürlüklerini yeniden belirledi. Bakanlık tarafından hazırlanan Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri Seri No:100) yürürlüğe girdi. Tebliğe göre solvent, white spirit, motor yağları, dişli yağları, benzol gibi bazı petrol ürünlerinin serbest dolaşıma giriş işlemleri sadece Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Körfez Petrokimya Gümrük Müdürlüğü'nden yapılacak.

SANAYİCİ İHTİYAÇ İÇİN GETİRDİĞİ ÜRÜNÜN İŞLEMLERİNİ 12 MÜDÜRLÜKTEN YAPTIRABİLECEK

Sanayicilerin, kendi ihtiyaçları için getirdikleri solvent ve petrol ürünlerinin serbest dolaşıma girişine ilişkin gümrük işlemleri 12 gümrük müdürlüğünden yapılabilecek. Sanayiciler, bu ürünlerin girişi ile ilgili işlemlerini Ankara, Adana, Karadeniz Ereğli, Erenköy, İzmir, Aliağa, Tekirdağ, Bursa, Gemlik, Mersin, Beylikdüzü veGaziantep gümrük müdürlüklerinden yaptıracak. 

Solvent ve bazı petrol ürünlerinin, aynı zamanda gıda sanayiinde kullanılacak olan ürünlerden olması durumunda ithal işlemleri Ankara, Aliağa, İzmir, Adana, Bursa, Gemlik, Gaziantep, Tekirdağ ve Körfez Petrokimya gümrük müdürlüklerinden yapılabilecek. Miktar ve kullanım alanı itibariyle ticari nitelik arz etmeyen 25 kilogram veya 25 litreye kadar olan solvent ve petrol ürünlerinin serbest dolaşıma giriş işlemleri de yetkili gümrük idarelerinden gerçekleştirilecek. 

Ayrıca, soğuk zincir uygulaması ile gelen, +2/+8 derecelerinde saklanması gereken tüp bebek merkezlerindekullanılan solüsyonlarla birlikte ithal edilen ve tüp bebek laboratuvarında solüsyonlarla beraber kullanılan, embriyo kültür ortamları için hazırlanmış özel yağların serbest dolaşıma giriş işlemleri de yetkili (A sınıfı) gümrük idarelerinden yapılabilecek.