TR

İhracatçıya '30 cm' ertelemesi (16.11.2012)

TIR’larda kullanılan konteyner ile dorsenin toplam yüksekliğinin 4 metreyi geçmemesi yönünde alınan ve büyük itirazlara neden olan yönetmeliğin yürürlük tarihi 31 Mart'a ertelendi. Normalde konteynerlerin yüksekliğinin dorse ile birlikte yükseliğinin 4.30 metre olması nedeniyle 30 cm'lik bir sıkıntı olmuştu. Yapılan denetimlerde bu 30 cm nedeniyle nakliye firmalarına bin 700 lira ceza kesiliyordu.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatta sıkıntı yaratan konteynır konusu ile ilgili düzenlemenin yapıldığını ve bu konudaki denetimlerin 31 Mart 2013'e kadar ertelendiğini açıkladı.

Çağlayan, gündeme gelen sıkıntı ile ilgili olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanı  Bakanı Binali Yıldırım ile bir kaç kez görüştüklerini ve Bakan Yıldırım’ın ihracatın aksamaması konusunda anlayışlı davrandığını söyledi.

Çağlayan, "Önemli bir çözüm noktasına geldik. Hem kuralların uygulanabilmesi hem de ihracat ve lojistiğin sıkıntı yaşanmadan devamı için çözüm yolu bulduk. Buna göre araçların boyutuna dair bu denetimler 31 Mart 2013’e kadar ceza yazılmadan, sadece istatistiki amaçlı uygulanacak" dedi.