TR

İTO'dan işyeri hekimi zorunluluğuna tepki (20.11.2012)

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, tek çalışanlı işletmelere bile işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı istihdamı yükümlülüğü getirilmesinin ciddi sıkıntılara sebep olacağını kaydetti.

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, birçok maddesi 1 Ocak 2013'te yürürlüğe girecek 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile bir ve iki yıllık kademeli geçiş sürecinin ardından, tek çalışanlı işletmelere bile işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı istihdamı yükümlülüğü getirilmesinin ciddi sıkıntılara sebep olacağını kaydetti.

İTO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Yalçıntaş, birçok maddesi 1 Ocak 2013'te yürürlüğe girecek 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile bir ve iki yıllık kademeli geçiş sürecinin ardından, tek çalışanlı işletmelere bile işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı istihdamı yükümlülüğü getirilmesinin ciddi sıkıntılara sebep olacağını kaydetti. Çalışma mevzuatının fazla istihdamı desteklemek yerine, tabiri caizse cezalandırıldığını belirten Yalçıntaş, "Bugün bir işletmede istihdam 50 kişiyi bulunca engelli, avukat, çevre görevlisi, enerji yöneticisi, stajyer gibi ilave istihdam zorunlulukları doğuyor. Böyle olunca da, o işletmenin istihdam sayısı bazen 60'ı bile bulabiliyor. Şimdi bunlara bir de iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi eklenecek. İstihdam artık altından kalkılabilecek bir yük olmaktan çıkıyor" dedi.

Yalçıntaş, "30 Haziran 2012'de yayınlanan yasayla, yapılan işin türü ve niteliğine bakılmaksızın bir düzenleme yapıldı. İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğünde 50 çalışan sayısı sınırı ve sanayiden sayılma şartı kaldırıldı. Öyle ki kuaför, emlakçı, apartman yönetimi gibi sadece tek bir işçi istihdamıyla işlerini yürütebilen işveren bile bir iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmak zorunda olacak. Bunun için bir ve iki yıllık kademeli geçiş süresi öngörüldü. Bakanlık tarafından hazırlanan yönetmelik taslaklarında bunlara bir de hemşire ve sağlık memuru gibi diğer sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu ekleniyor. Bunlar makul uygulamalar olmaktan uzak" ifadelerini kullandı.