TR

Form-A Belgeleri Hakkında (16.01.2013)

Sayın Üyemiz,


TOBB`dan alınan bir yazıda, Özel Menşe Şahadetnamesi (Form A) düzenlenen ülkelerden olan Beyaz Rusya`nın Avrupa Birliği`nin 2007 yılında aldığı bir karar doğrultusunda, AB`nin preferans sağladığı ülkeler listesinde geçici olarak çıkarıldığının tespit edildiği bildirilmiştir. Yazıda devamla, AB ile Gümrük Birliğimiz kapsamında ülkemizin de söz konusu ülkeye GTS çerçevesinde tanıdığı tavizleri askıya aldığı; akabinde, mütekabiliyet esasından hareketle, Beyaz Rusya`nın da ülkemize GTS kapsamında sağladığı tercihli ticaret imkanını askıya aldığının teyit edildiği ifade edilmiştir.
 
Ancak, Beyaz Rusya`ya ihracat yapan bir firmanın Antalya Ticaret ve Sanayi Odası`na yapmış olduğu başvuruda, Beyaz Rusya Gümrük İdareleri tarafından Menşe Şahadetnamesi`nin kabul edilmediği, Form A Belgesi talep edildiği ve Menşe Şahadetnamesi ile yapılan ihracattan fazladan vergi tahsil edildiği bilgisi alınmıştır.
 
Buna istinaden, TOBB Ekonomi Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulmuş ve Bakanlıktan alınan yazıda, konunun bir kez daha araştırılmasını teminen Minsk Ticaret Müşavirliği`nin talimatlandırıldığı bilgisi alınmıştır.
 
Minsk Ticaret Müşavirliği tarafından, Beyaz Rusya`nın Rusya Federasyonu ve Kazakistan ile kurmuş olduğu Gümrük Birliği çerçevesinde, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) uygulamasına dahil edilecek veya bu kapsamda çıkarılacak ülkelerin belirlenmesinde üç üye ülkenin ortak kararının esas olduğunu; bu nedenle ülkemiz tarafından Beyaz Rusya`ya GTS`den yararlanma imkanı tanınmasa dahi, Beyaz Rusya`nın ülkemizi GTS uygulamasının dışında bırakmasının mümkün olmadığının anlaşıldığı; konunun Gümrük Birliği`nden sorumlu Avrasya Komisyonu`nun web sayfasından teyit edildiğinin bildirildiği ifade edilmiştir. Bu kapsamda Beyaz Rusya`ya gerçekleştirilen GTS kapsamı ürünlerin ihracatında Özel Menşe Şahadetnamesi (Form A) düzenlemeye devam edilmesinin uygun olacağının değerlendirildiği bildirilmiştir.
 
Üyelerimize Duyurulur