TR

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN İSVEÇ ZİYARETİ (14.02.2013)

Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'ün 9-12 Eylül 2012 tarihlerinde İsveç'e gerçekleştirmesi beklenen ziyareti ertelenmişti.

Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'ün İsveç ziyareti, 10-13 Mart 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Söz konusu ziyarette, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Birliğimiz            organizasyonunda ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğinde, Birliğimiz  ve DEİK Başkanı Sn. M. Rifat  Hisarcıklıoğlu başkanlığında düzenlenecek bir özel sektör heyetinin refakat etmesi planlanmaktadır. Ziyaret Sayın Cumhurbaşkanımızın da onurlandıracağı özel uçak ile yapılacaktır.

            Anılan ziyaret kapsamında, Stockholm'de, "Türkiye-İsveç İş Forumu" düzenlenecektir. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül ve İsveç'in üst düzey yetkililerinin onurlandıracağı söz konusu Forum'a anılan ülkenin iş çevrelerinin de geniş katılımı beklenmektedir.

            İş Forumu kapsamında, katılımcıların sektörlerine ve taleplerine göre firma eşleşmeleri, ICTY Telekom/Güvenlik, Çevre ve Sürdürülebilir Enerji Çözümleri, Otomotiv ve Elektronik konularında sektörel paralel toplantılar düzenlenmesi öngörülmektedir. Karşılıklı ilgi olduğu takdirde sağlık hizmet sektörü konusunda ayrı bir yuvarlak masa toplantısı düzenlenmesi planlanmaktadır.

            1995 yılından itibaren Avrupa Birliği üyesi olan İsveç'e ihracatımız, 2011 yılında %25 oranında artarak 1,18 milyar ABD Doları, ithalatımız ise %19 oranında artarak 2,28 milyar ABD Doları seviyesine ulaşmıştır. Ticaret hacmimiz ise 3,46 milyar ABD Doları gibi rekor bir seviyeye ulaşmıştır. 2012 yılsonu ticaret hacmimizin de bu seviyeleri koruması beklenmektedir. İsveç, 2010 yılında Avrupa'da (Türkiye'den sonra) % 5,5'lik bir büyüme ile en hızlı büyüyen ikinci, Avrupa Birliği içinde ise birinci ekonomi olmuştur. Türkiye, İsveç için ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi yönünde öncelikli ülkeler arasında yer almaktadır.

            Dünyada en fazla yabancı yatırım çeken 15. ülke olan İsveç, İsviçre ve Benelux ülkelerinin yanı sıra nüfusuna oranla en fazla çokuluslu şirkete ev sahipliği yapan ülkeler arasındadır. Nitekim çokuluslu şirketlerin % 56'sı dünyanın en hızlı büyüyen ekonomik bölgelerinden birisi olan Baltık Denizi bölgesindeki merkez üssü olarak İsveç'i seçmişlerdir. GM (ABD), Henkel (Almanya), Procter and Gamble (ABD), UPS (ABD), Honda Motor (Japonya), Unilever (Hollanda) ve Roche (İsviçre) bunlardan başlıcalarıdır.

            Ziyaretin, konaklama, uçak, transferler, yemek vb. organizasyon giderlerini karşılamak üzere, katılımcıların 1.500 Avro avans ödemeleri beklenmektedir. Katılım bedelinin kesinleşmesini müteakip, bakiye tutar ziyaret öncesinde katılımcılardan tahsil edilecektir.                                                                                                                    

            Söz konusu seyahatin detaylı programı ve diğer bilgileri ile kesin katılım ücreti katılımcılara bilahare bildirilecektir. Ziyarete katılmak isteyen firma temsilcilerinin aşağıda verilen DEİK'in T.İş Bankası Beyoğlu Şubesi TR67 0006 4000 0021 0113 3145 86 nolu Avro hesabına, 1.500 Avro tutarındaki avans ödeme bedelinin ödendiğini gösteren, katılımcının isminin ve İsveç ziyaretinin ibaresinin de kayıtlı olduğu ödeme dekontu ile birlikte en geç 22 Şubat 2013 Cuma günü mesai saati bitimine kadar isvec@tobb.org.tr, adresine ve/veya 0312 218 22 09 numaralı faksa iletmeleri gerekmektedir. Lojistik imkanlar nedeniyle ziyarete katılım sınırlı sayıda olacağından, katılım başvuru sırasına göre düzenlenecektir.

            Ayrıca, ziyarete katılmak isteyen firma temsilcilerinin ekte yer alan, "İsveç Ziyareti Özel Sektör Heyeti Başvuru Formu"na yüksek çözünürlüklü ve "jpeg" formatında bir resim ekleyip, eksiksiz doldurarak, en geç 22 Şubat 2013 Cuma günü mesai saati bitimine kadar, TOBB (E-mail: isvec@tobb.org.tr) iletmeleri gerekmektedir. Bu e-mail adresine gelen başvurulara ait e-maillere bilgilendirme yapılacağından, genel e-mail adresi (info@ com.....vb.) yerine sıkça kullanılan şahsi e-mail adreslerinin verilmesi katılımcıların yararına olacaktır.

            Katılım ücreti ve organizasyon hizmetleri, katılımcıların sayısına göre tespit edilmektedir. Bu itibarla, katılım teyidini bildirip, avans ödemesini yapmış olan katılımcıların ziyarete katılmaktan vazgeçmeleri halinde, en geç 28 Şubat 2013 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar Birliğimize yazılı olarak bildirmeleri kaydıyla avans olarak yapılan ödeme iade edilebilecektir.

           Özel Sektör Heyeti Başvuru Formu;

-                      TOBB web sitesi (www.tobb.org.tr ) sağ panelinde "Hizmetler" başlığı altındaki Uluslararası İş İmkanları/Yurtdışı Etkinlikler bölümünde

-                      DEİK'in "http://www.deik.org.tr/D-30/Duyurular.html adreslerinde yer almaktadır.

            Ziyarete katılacak temsilcilerin Schengen vizesine sahip bulunmamaları halinde İsveç Büyükelçiliği'ne başvurmaları gerekmektedir.

            Vize başvuruları temsilcilerin kendileri tarafından yapılacak olup, ziyarete katılacak olan özel sektör heyetinin bilgileri İsveç'in Ankara Büyükelçiliği'ne Birliğimizce' iletilecektir.