TR

ITSO Başkanı Başdeğirmen Bloomberg HT TV’de Isparta’yı anlattı (24.06.2013)

 Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ITSO) Şükrü Başdeğirmen, Ankara ziyaretleri sonrasında Bloomberg HT TV’de Hemşehrimiz Sami Altınkaya’nın hazırlayıp sunduğu Çıkış Yolu programının canlı yayın konuğu oldu.

            Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Ankara ziyaretinin ardından Bloomberg HT TV canlı olarak yayınlanan Hemşehrimiz Sami Altınkaya’nın hazırlayıp sunduğu Çıkış Yolu’nda Isparta’yı anlattı. Gazeteci Altınkaya’nın sorularını yanıtlayan Başkan Başdeğirmen, Isparta’nın ekonomisinin ve sanayisinin yanı sıra, turizm, tarih ve sosyal yönlerinden de bahsetti. .

MEMLEKETİMİZ İÇİN GÜZEL ŞEYLER OLUYOR       

Seçimler ve piyasa değerlendirmesiyle başlayan ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen şöyle devam etti:

“Seçimlerimizin üzerinden 1 ay gibi kısa bir süre geçti. Sizinde bildiğiniz gibi ülkemizde artık meslek örgütlerinin çalışmaları önemseniyor.  Ticaret ve Sanayi odalarına bağlı üyeler aslında Ülkenin ekonomisine yaptığı katkılardan dolayı Türkiye için çok önemli kişiler. Katma değer sağlayan döviz sağlayan işadamlarımız sadece para ile değil sosyal, turizm, sağlık gibi çalışmalara da katkı sağlıyor. Ülkemiz ekonomisi güçlü,  ülke olarak dünya üzerindeki krizlerden etkilendik ama her şeyi aştık.  Bizler işadamları olarak önümüze bakıyoruz piyasalardaki hareketlenmeler elbette önemli ama biz etkilenmemeye çalışıyoruz. “

OKUL BAHANE İDİ

ITSO Başkanı Başdeğirmen, Gazeteci Altınkaya’nın Ankara ziyaretine ilişkin sorularına da şöyle cevap verdi:

Memleketimiz için son günlerde güzel şeyler oluyor birlik beraberlik çok önemli. Okul projesinin protokolünü imzalamak için Ankara’da buluştuk.  Bir yerde okulu bahane ettik. Ispartamızın mülki erkanı, idarecileri kısacası Isparta Ankara’da idi. Hepimiz birlik ve beraberlikten yanayız. Her zaman birlik beraberlik içinde neler yapılabilir bunu konuştuk ve hayata geçirdik. Birlik beraberlik içerisinde olduğumuzu göstermek 100 tane projeyi yapmak kadar çok önemliydi. Isparta açısından çok önemli bir gelişme olduğunu düşürüyoruz. Bu beraberliği görmek değişik siyasi partilere mensup milletvekillerimizin aynı masada Isparta sorunlarını konuşması çok olumlu bir gelişme.  Biz ilimizin gelişmesi doğruları bulmak için aynı masada oturmak zorundayız. Isparta’nın büyük bir sorunu olsa biz hep beraber çözebiliriz. Ben gerçekten çok heyecanlanıyorum. Bizim öncülüğümüzde yapılan çalışmaya hiç kimse itiraz etmedi. Yurt dışı gezilerini iptal ettiler bize güvendiler ve birlik içinde Ankara’ya gittik. Ticaret ve Sanayi Odası olarak güçlüyüz ama tek başımıza sesimizi duyuramayız. Hep birlikte bir şeyleri başaracağız.

NEDEN MESLEK LİSESİ?

Gazeteci Sami Altınkaya’nın neden Meslek Lisesi sorusuna da Başdeğirmen şöyle cevap verdi:

“TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun söylediği gibi Türkiye’de işsizlik değil mesleksizlik sorunu var. Bakıyoruz kahvelerimizde banklarda çok işsiz insanımız var. Soruyoruz her şeyi yaparım diyor. Her şeyi yaparım diyince olmuyor. Mesleki anlamla insanların yetişmesi gerekiyor. Biz ara eleman konusunun çözülmesini istiyoruz, bunu meslek okullarıyla çözebiliriz. Önce meslek lisesi yapılmasını istedik başkanımıza ilettik bizi kırmadılar ilgi gösterdiler. Tamamını Odalar ve Borsalar Birliği yapacak. Sanırım 1.5 yıl içerisinde öğrenci almaya başlarız. İlimizin gelişmekte olan sektörleri var örneğin gül. Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 60’nını biz karşılıyoruz, gül başlı başına büyük bir sektör,gülün kozmetik sanayi haline getirmeye çalışıyoruz, bunun yanı sıra mermer sektörü oldukça gelişiyor, mermerde Isparta ciddi söz sahibi olmaya başladı, biz Isparta için bu okulla ara eleman ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz.

GÜLÜMÜZÜ KAYBETMEK İSTEMİYORUZ

            Gülcülükle ilgili konulara da değinen Başkan Başdeğirmen şunları söyledi:

“Isparta diyince akla gül ve halı gelir. Gül ile ilgili çok güzel çalışmalarımız var. Ama son yıllarda halıcığımız bitti. Halıcılarımız kötü malzeme kullandı ve sonunda halıcılığımız bitti. Biz çok önemli bir markamızı kaybettik. Gülümüzün de bu duruma düşmesini istemiyoruz. Şuan durum çok iyi ama ileride kötüye gitmemesi için tedbir almak zorundayız. Dünya piyasalarının kabul ettiği bir standart var.  İhracat yaptığımız tüm ürünlerde akredite laboratuar sonucu isteniyor. Avrupa Birliği kriterlerine uygun akredite bir laboratuar kurmak istiyoruz. Biz gülü daha ileri seviye götürmek için çabalıyoruz, gül ile ilgili o kadar çok ürünümüz var ki saymakla bitmez. Bu çalışmaların yanı sıra öncelikle kaliteyi artırmamız gerekiyor. Artık bazı şeyleri değiştirmek istiyoruz. Bakın Bulgaristan, Japonya gül festivali yapıyor. Biz bunları gördükçe bir şey yapmadığımızı düşünüyoruz. Gül ile ilgili farklı ve yüksek kalitede ürünleri  ortaya koymamız gerekiyor. Gülü kozmetik sanayinde ve gül Turizmi açısından da geliştirmek istiyoruz. Herkesi Isparta’ya Gül toplamaya ve gül kahvaltısı yapmaya davet ediyoruz“

Teşvik konusunu da değinen ITSO Başkanı Başdeğirmen şöyle devam etti:

“Hükümetimizin yaptığı çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Bakın, ilk teşvik çalışmalarında kişi başına düşen gelirle ilgili sınır koyuldu 1500 dolar. Yani geliri 1500 dolar altında olan tüm illere teşvik verilecek üzerinde olanlara verilmeyecekti. 1510 dolar olduğumuz için 10 dolarla kaybettik. Çok üzüldük, mücadele verdik. Daha sonra bölgesel teşvikler çıktı. Onda da biz sosyo-gelişmişlik endeksinden dolayı teşvikte gelişmiş iller kategorisinde değerlendirildik, yine kaybettik. Son 5 yıldır yaşanabilir şehirler arasında ilk 5’lerdeyiz. Türkiye 4 bölgeye ayrıldı, biz yine 2. Bölgede kaldık. Türkiye’de ilk defa teşvik sisteminin 6 bölgeli olması konusunda Sayın Başbakanımıza bakanlarımıza rapor hazırladık ve 6 bölgeye çıkmasına destek verdik. Ancak, sosyoekonomik gelişmişlik endeksi parametrelerinin bizce yanlış yorumlanmasından dolayı Türkiye 6 bölgeye çıktı biz yine 2. Bölgede kaldık. Sektörel teşvik istedik. Ama artık bölgeyi önemsemiyoruz.  Artık ağlamak istemiyoruz mücadele edip bazı şeyleri başaracağımıza inanıyoruz. Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz’ı ziyaretimizde  yine bazı taleplerde bulunduk, gelişmekte olan ve kapasitesi yüksek ürünlerimiz var bunlara destek istedik. Örneğin gülün süs bitkisinden çıkarılıp sanayi bitkisi olarak değerlendirip kdv’sinin yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesini istedik. Raporlar sunduk. Bakanımızdan destek istedik. Diğer bakanlarımızla da görüşeceğiz bazı konularda destekler isteyeceğiz. Biz Isparta olarak dünyaya açılmak istiyoruz. Biz bunları anlatabilirsek alırız anlatamazsak alamayız.”

Programda Isparta’nın tarımsal potansiyeli ve meyvecilik konularına da değinen Başdeğirmen, “Örneğin biz meyvecilikte çok iyi durumdayız. Türkiye’de 2 milyon 400 bin ton elma üretiliyor. 610 bin tonu Isparta’dan çıkıyor. Yüzde 25’ini biz üretiyoruz. Ama ihraç etmekte sıkıntılarımız var. Tunus bizden elma istiyor ama 350 dolar gümrük uyguluyor. Gümrük ve Ticaret Bakanımıza bu konuya daha önce anlattık, ilgilendi yine çalışmalara devam ediyoruz. Ispartamızın elması gerçekten çok güzel. Isparta’da 4 tane elma suyu fabrikalarımız var. Doğal elma cipsimiz var. Kirazımız, kayısımız var. Yani meyvecilikte çok iyi durumdayız. “dedi.

            Isparta Süleyman Demirel Havalimanı ve havacılık faaliyetleri ve Isparta Süleyman Demirel OSB hakkında da bilgi veren Başdeğirmen şöyle devam etti:

“Isparta’mızda sanayi önceki dönemlerde çok fazla idi. Ama zayıflama oldu. Sanayimiz canlanmıyorsa başka şeyler yapmalıyız dedik. Elbette bir ilin sanayisi de olmalı.  Hizmet sektörü, turizm, eğitim sağlık çok önemli şeyler.BU konularda kendimizi geliştirmeye başladık ve ilerleyen yıllarda gerçekten bu konularda da söz sahibi olacağız.  Isparta’mızda Havalimanı var. Büyük gövdeli uçakların inebildiği bir havalimanı. Kara havacılık okulu Isparta’ya taşınıyor. Burası havacılık anlamında çok ana bir bölge olmaya başladı. Türkiye’de 8 tane olan pilot okulu var burada eğitim veriliyor. Uçak bakım hangarımız var. Havacılık bakım onarım faaliyetleri ile havacılık faaliyetlerini arttırmaya çalışıyoruz. Bunlar bilinmeyen şeyler yeni yeni yapıyor. Havacılıkla ilgili önemli düşüncelerimiz var. Organize sanayimizde 2-3 yerimiz kaldı genişleme çalışmalarına başladık. Organize Sanayimiz Türkiye’de ilk 10 a giren bir OSB. Altyapısı tamamlanmış, doğal gazı arıtma tesis yani bunlar çok önemli. Havaalanı 2 km. İçinden tren yolu geçiyor. Isparta artık kabuğunu kırıyor ve büyüyor bizlerde bu büyümeye birlik beraberlik içinde katkı sağlayıp ilimizi en ekonomik anlamda en üst seviyelere ulaştırmak için çalışacağız.Herkesi Isparta’ya yatırıma davet ediyorum”