TR

512 milyon Avro’luk desteği kaçırmayalım (02.09.2013)

ITSO Meclis Başkanı Şahlan: "512 milyon Avro’luk desteği kaçırmayalım"

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Şahlan, Kırsal Kalkınma Programının 11.çağrısına üreticileri ve girişimcileri başvuru yapmaya davet etti. Meclis Başkanı Şahlan, TKDK Isparta İl Koordiantörlüğü’nün çabalarına rağmen Isparta’nın Kırsal Kalkınma Desteklerinden hak ettiği ölçüde yararlanamadığını belirterek daha çok proje başvuru yapılması gerektiğini söyledi. Bu konuda TKDK Isparta İl Koordinatörlüğü’nün ve Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Proje Ofisi’nin de üyeleri bilgilendirme ve yardımcı olmak üzere hazır olduğunu belirten Meclis Başkanı Şahlan, 11.çağrı döneminin bütçesinin 512 milyon Avro olduğunu söyleyerek bu bütçeden çok proje başvurusu yaparak en yüksek payı alınması, desteği kaçırılmaması gerektiğini belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA’nın Kırsal Kalkınma Bileşeni kapsamında uygulanacak yatırımlara ilişkin Başvuru Çağrısı yayınlandı. Son başvuru tarihi 30 Ekim 2013 olan programın toplam bütçesi ise 512.713.338,12 Avro'dur.

KIRSAL KALKINMA (IPARD) PROGRAMININ AMACI VE ÖNCELİKLİ EKSENLERİ

Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı; 

Türkiye’nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedeflemekte, işletmeleri Avrupa Birliği standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır.

Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma (IPARD) Fonları, aşağıda yer alan öncelik eksenlerine yönelik olarak kullandırılacaktır.

• Öncelik Ekseni 1: Ortak Tarım Politikası ve gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı ile ilgili alanlara ilişkin Topluluk standartlarının uygulanması ve tarım sektörünün sürdürülebilir adaptasyonuna katkı sağlanması. 

• Öncelik Ekseni 2: Tarım-çevre tedbirlerinin ve yerel kırsal kalkınma stratejilerinin uygulanması için hazırlık niteliğinde faaliyetlere katkı sağlanması.

• Öncelik Ekseni 3: Kırsal ekonominin gelişimini destekleyerek, kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlanması.

PROGRAMIN KAYNAĞI

Faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan mali desteğin kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Eş-finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonudur. Bu destek “Kamu Katkısı” olarak adlandırılmaktadır. Bu kamu katkısı, program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılacaktır.