TR

Elma İhracatıyla ilgili önemli gelişme (25.10.2013)

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO), Isparta Ticaret Borsası ve Yalvaç TSO’nun Ekonomi Bakanlığı’nı ziyareti meyvelerini vermeye başladı.  Ekonomi Bakanlığı’nca elma ihracatında çeşitli ülkelerin uyguladığı gümrük vergileri sıfırlanmaya ve tekrar değerlendirmeye başlandı.

 

                 Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) öncülüğünde, geçtiğimiz haftalarda  Ticaret Borsası, Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası ve Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in de katılımıyla gerçekleşen  Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ziyareti meyvelerini vermeye başladı. Isparta heyetinin ziyaretinde talep edilen konulardan en önemlisi olan elmaya uygulanan gümrük vergisiyle ilgili önemli gelişme yaşandı. Elma ihracatında Gümrük vergileri değerlendirmeye alınarak bazı ülkelerin uyguladığı gümrük vergisi sıfırlandı bazı ülkelerde indirime gitti. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen , bu gelişmenin Isparta adına çok önemli olduğunu belirterek emeği geçen herkese teşekkür etti.  Başkan Başdeğirmen, ITSO öncülüğünde Isparta ekonomisinin sorunlarını Ankara’ya ve ilgili kuruluşlara taşımaya devam ettiklerini belirterek birlik ve beraberlikten rahmet doğduğunu ve Isparta için işbirliği ve güçbirliği anlayışıyla çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Ekonomi Bakanı  Zafer Çağlayan ile yapılan görüşme sonrasında yapılan çalışmalar sonucunda Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nı bilgilendirmek adına gönderdiği yazıda, elma ihracatı için başta Türkiye -Mısır Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında birçok ülkeye Gümrük Vergisi tavizi talebinde bulunulduğu ve bu kapsamda çalışmaların bazılarının tamamlandığı bildirdi. Elma konusunda Ekonomi Bakanlığı’nın taviz talebi Mısır ve diğer ülkelerle görüşülerek önümüzdeki dönemde gerçekleştirecek yeni Serbest Ticaret Anlaşmaları tarım müzakerelerin de elmanın öncelikli değerlendirilmeye alındığı belirtildi.

Görüşmeler neticesinde, Türkiye’nin taraf olduğu Serbest Ticaret Anlaşmaları dahilinde Türkiye’den ihraç edilen elmaya diğer ülkeler tarafından uygulanan Gümrük Vergisinde yeniden düzenlemeye giden ülkeler şunlar:

 

Elma ihracatı için Gümrük vergisi sıfırlanan ülkeler; Bosna ve Hersek, Norveç, İzlanda, Şili. Elma için taviz alınan ülkeler: Arnavutluk,  400 ton için yüzde 100 MFN indirimi,  Ürdün  1000 ton için yüzde 100 MFN indirimi,  Kore Türkiye’ye uygulanan temel yüzde 45’lik gümrük vergisi üzerine çıkarılmayacak.