TR

ITSO, Isparta-Konya işbirliği temellerini attı (25.11.2013)

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası meclis üyeleri, yurtiçi iş gezileri kapsamında Konya Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret ettiler.  Isparta’nın sanayisi, tarımı ve gelişen sektörleri hakkında bilgiler vererek Konya hakkında da bilgiler aldılar.

            Isparta Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri, yurtiçi iş gezileri kapsamında Konya Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaları ziyaret ettiler. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğrimen, Meclis Başkanı Osman Şahlan, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyelerinin hazır bulunduğu ziyarette, heyet önce Konya Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Ardından heyet Konya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaları gezerek bilgiler aldılar.

 

 

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, Konya Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili Kadir Büyükkara ve meclis üyelerinin ağırladığı Isparta heyetine Konya hakkında bilgiler verildi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Konya Sanayi Odası Başkanı Kütükçü, Isparta ile Konya’nın kardeş şehir olduğunu ve her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi. Konya sanayisi ve ilin yapısı hakkında bilgiler veren Kütükçü şunları anlattı:

ISPARTA İLE KARDEŞİZ

  “Konya, tarımın yanı sıra, artık dünyada sanayici kimliğiyle de tanınıyor. Isparta ise İç Anadolu’nun Akdeniz’e açılan kapısı konumunda. İnşallah şehirlerimizi, bölgemizi el birliğiyle kalkındırarak, daha güçlü yarınlara hazırlayacağız. Görüşmemizde komşu illeri ziyaret etme kararı aldığınızı ve Konya’dan başlayacağınızı öğrenmek bizleri çok memnun etti. Biz Isparta ile kardeşiz ve sizin bu ziyaretinizde kardeşliğimizin en büyük nişanesi. Konya, Orta Anadolu’nun en önemli şehirlerinden biri, Isparta İç Anadolu ile Akdeniz’in köprüsü. Konya ise Anadolu’nun Merkezi. Tarihimizin kültürümüzün çok önemli merkezlerinden biri. Milletimizin manevi hayatında çok önemli bir yer tutan Hz. Mevlana Celalettin Rumi’nin beldesi. Türkiye’nin tahıl ambarı, buğday deposu. İnşallah Konya Ovası Sulama projesinden sonra sulu tarımı da kısmen göreceğiz. Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni açacağımız 5. Genişleme bölgesi ile yaklaşık 23 milyon m2 alana ulaşacağız. 500’e yakın fabrikamız faal durumda. 5. Bölgeyi açtığımızda 750’yi bulacağız. Çok geniş alanı olan bir sanayi yapısına sahibiz.

ISPARTA’YA DESTEĞE HAZIRIZ

Kendi memleketimizin insanın şehrimize yatırım yapmakla ilgili sıkıntısı yok. Ancak şehirler ulusal ve uluslararası sanayici alabilirlerse çok başarılı olabiliyorlar. Marmara havasına sıkışmış olan sanayinin Anadolu’ya kaydırılması bir mecburiyet oldu. Biz Konya olarak ulusal ve uluslararası yatırımcıları çekmeye çalışıyoruz.  Isparta da  Konya’ya çok benzeyen bir yapıya sahip. Şehirlerimizin ulusal ve uluslararası yatırım almaları halinde sanayi kültürümüzün çıtasının, tarım toplumundan sanayi toplumuna geliş sürecinin daha sağlıklı ve daha başarılı olacağını düşünüyoruz. “

Isparta ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını belirten Konya Sanayi Odası Başkanı Kütükçü, Isparta’ya her türlü desteği vermeye hazır olduklarını samimiyetle ifade etti.

ISPARTA-KONYA BÖLÜNMÜŞ YOLU

İKİ İLİN İLİŞKİLERİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta sanayisi, tarımı ve turizmi hakkında bilgiler verdi. Isparta’nın gelişmeye açık bir şehir olduğunu anlatan Başdeğirmen, Isparta ile Konya’nın ilişkilerinin geliştirilmesi ve ulaşım kolaylığı sağlanması açısından Konya Sanayi Odası Başkanı Kütükçü’den Isparta- Konya Bölünmüş Yolu’nun yapılması konusunda da kendi çalışmalarına destek istedi. Konya’nın sanayisiyle, tarımıyla Isparta’ya yol gösterecek önemli şehirler arasında yer aldığını belirten Başdeğirmen, şu bilgileri verdi: 

”Isparta, sanayi olarak çok geliştiremediğimiz, tarım ve hizmet sektöründe ilerleme katetmiş, turizm yeni yeni gelişen bir ilimiz.  Konya her yönüyle bize örnek olmuş bir komşu ilimiz. Bizim en büyük olumsuz yanımız, Isparta-Konya arası bölünmüş yolumuzun olmaması. İki ilin ticareti ve birbirine olan bağının güçlenmesi açısından  bu yolun yapılmasını istiyoruz. Sizlerden de gereken desteği vermenizi istiyoruz.  Konya bugün en büyük yüzölçümüne sahip, sanayi başkenti olarak gördüğümüz gelişmiş bir ilimiz. Buradaki sanayiyi görmek, şehirleşmeyi görmek bizi gururlandırıyor ve örnek oluyor. Bize yol göstermenize ihtiyacımız var.  Isparta sanayide gelişemedi ama tarım ve hizmet sektörü ve turizmi ile gelişmekte olan bir ilimiz.  Isparta tarımının en önemli ürünleri arasında elma geliyor. Ancak bunu değerlendirme manasında başarılı değiliz. Mutlaka ihracat çalışması yapılması gerekiyor. Elmanın desteklenmesi, ihracat destekleri konusunda Bakanlıklar nezdinde çalışmalar yapıyoruz. Dünya gülyağı ihtiyacının yüzde 65’i ilimizden karşılanıyor, ancak bunu katma değere çevirmekte zorlanıyoruz. Güldeki KDV oranının yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesi ve ilimize Akredite bir laboratuar kurulması konularında çalışmalar yapıyoruz. Sizin de bu konularda TOBB’daki konumunuz dolayısıyla bize destek vereceğinizi umuyoruz. İlimizde uluslararası nitelikte bir Havaalanımız var. Organize Sanayi Bölgemizi geliştirmek için çabalıyoruz. Üniversitemiz genç bir üniversite olmasına rağmen 65 bin nüfusu ile Türkiye’nin parlayan yıldızı halinde. İlimize katkıları çok büyük.  Yaşatan ve Yaşanılan marka şehir olmak için çabalarımız en üst seviyelerde devam ediyor. Ancak bu bir anda olmuyor, sizlerin tecrübesine ve desteklerine ihtiyacımız var. TOBB ve Hükümetimizden isteklerimiz de sizlerden manevi destek bekliyoruz. Konya ile Isparta eski yıllarda çok önemli ticaretler yapmış iki ilimiz. Bundan sonra da bu geleneğin yeniden hayata geçirilerek sürmesini istiyoruz. “

Ardından ITSO heyeti, Konya Sanayi Odası yöneticilerinin refakatinde Konya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki önemli firmaları ziyaret ederek bilgiler aldılar.  Buradan sonra ITSO heyeti, Mevlana Kültür Merkezi’nde sema gösterisi izledi ve Mevlana Müzesi, Karatay Medresesi, İnce Minare Müzesi, İstiklal Harbi Şehitleri Müzesi ile Sille’yi gezdi.