TR

‘Eğirdir Gölü vazgeçilmezimizdir’ (11.12.2013)

 ITSO Meclis Başkanı Şahlan: Eğirdir Gölü özel hüküm çalışmalarında; Bakanlıkların planları birbiriyle çelişmemelidir, Eğirdir Gölü sosyal ve ekonomik getirileriyle vazgeçilmezimizdir”

 Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Şahlan, Eğirdir Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda halkın sosyal ve ekonomik ihtiyaçları ve gölün ülkemizin turizmine katkıları göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Yapılan çalışmalarda Eğirdir halkının Eğirdir gölünden yararlanma imkanları ve yaşam olanaklarını engellemeyecek koruma ve kullanma dengesi gözetilmesi gerektiğini belirten Şahlan, “Bakanlıkların planları birbiriyle çelişmemelidir, Eğirdir Gölü sosyal ve ekonomik getirileriyle vazgeçilmezimizdir” dedi.

 ITSO Meclis Başkanı Şahlan konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:  Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan bilgiye göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Eğirdir Gölü, mutlak koruma alanı olarak belirlendi. Eğirdir Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Projesi kapsamındaki çalışmaları ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapacak. Su kaynaklarının kirliliğinin önlenmesi ve sürdürülebilir kullanımının sağlanmasına yönelik çalışmalar kapsamında, gölde, azami su seviyesi olarak belirlenen 919 metre kotu altında hiçbir faaliyete izin verilmeyecek.

 Göl içerisinde, güvenlik, gezinti, su ürünleri çıkarılması ve balıkçılık faaliyetleri için kullanılacak akaryakıtla çalışan araçlara, her türlü atık su ve sintine sularını göle boşaltmaması şartıyla izin verilecek. Mutlak koruma alanı olarak belirlenen alan içinde bulunan, azami su seviyesinden itibaren, 30 metre yatay mesafedeki göl yeşil kuşak alanında, yeni yapılaşmaya izin verilmeyecek. Mevcut yapılarda sadece bakım yapılabilecek. Bu alandaki ağaç ve tüm bitki türleri korunacak, çıplak alanlar ağaçlandırılacak. Yine mutlak koruma alanı içindeki yeşil kuşaktan itibaren 270 metre yatay mesafe olarak belirlenen göl koruma alanındaki yerlerde organik tarıma geçilecek.

 SADECE YER ÜSTÜ DEĞİL, YER ALTI DA KORUNACAK

 Eğirdir Gölü'ndeki çalışmayla Türkiye'de ilk kez ''jeolojik tabanlı mutlak koruma alanı'' belirlendi.

Literatüre ilk kez giren alanla, Eğirdir Gölü'nü tabandan besleyen yer altı suyu kaynaklarının hidrojeolojik beslenme bölgeleri de mutlak koruma alanı ilan edildi. Böylece sadece göl suları değil, gölü besleyen yer altı suyu kaynakları da koruma altına alınacak. Koruma alanında, tamamen kuru tipte çalışan, tehlikeli atık üretmeyen ve endüstriyel atık su oluşturmayan yeni sanayi kuruluşlarına izin verilebilecek. Bu alanda hayvansal atıkların kompostlaştırılması şartıyla entegre tesis niteliğinde hayvancılık işletmelerine izin verilecek.

Tüm bu bilgilerin ve iddiaların doğrultusunda ilimizin vazgeçilmez plajlarından olan Bedre ve Altınkum plajları da kapanabilir. “

BAKANLIK PLANLAMALARI BİRBİRİYLE ÇELİŞİYOR

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Meclis  Başkanı Osman Şahlan,  İlimizin Kültür ve Turizm Bakanlığının “Türkiye Turizm Stratejisi 2023” çalışmasında belirlenen 9 tematik gelişim bölgesinden birisi olarak; “VI. Göller Bölgesi – Eko Turizm Gelişim Bölgesi” içerisinde yer aldığı belirtti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Isparta İli 2010-2013 Doğa Turizmi Master Planı’nda Eğirdir Gölü’nün yaşam ve ekoturizm alanı olarak görüldüğünü belirten Meclis Başkanı Şahlan, söz konusu planlarda Eğirdir’in özelliklerinin sosyal ve ekonomik değerlerinin gelecek vizyonuyla belirlendiğini gördüklerini ama yine aynı bakanlıkların özel hüküm belirleme çalışmalarıyla hem kendi içinde hem de diğer Bakanlıklarla çeliştiğini söyledi. Şahlan,  özel hüküm çalışmalarının yerel halkın gölden sosyal ve ekonomik açıdan yararlanmasını engelleyici Orman ve Su işleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bu stratejileri nasıl uygulayacağını merak ettiklerini sözlerine ekledi.

EĞİRDİR EKOTURİZM GELİŞME BÖLGESİDİR

Meclis Başkanı Şahlan şöyle devam etti: Mevcut Planlara göre, Eko turizm ilk olarak, “turizmde sürdürülebilirlik” yaklaşımı ile birlikte gündeme gelmiştir. Uluslararası Eko turizm Topluluğu eko turizmi; çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara karsı duyarlı seyahat olarak tanımlamaktadır. Eko turizm, doğaya ve ekolojiye saygılı olduğu kadar çekim bölgesindeki kültürel dokuya saygılı olan bir turizm anlayışını ifade etmektedir. Eko turizm, doğa temellidir; yerel halkın refahını destekler.  Farklı kültür ve uygarlıkların doğduğu yer olarak birçok tarihi kalıntı ile dolu olan Anadolu toprakları, Dünyanın tarih ve doğa müzesidir. Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgeleri arasında önemli bir coğrafi noktada yer alan Isparta, Anadolu’nun tarihi geçmişinden nasibini bolca almıştır. Tarih boyunca sürekli olarak yerleşim görmüş olan Isparta birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bu sebepten dolayı sadece doğasıyla değil, tarihi güzellikleriyle de gelişmeye hazır bir turizm potansiyeline sahiptir Tarihi ve kültürel kalıtımı, doğal ve fiziksel çevre değerleri, yaz ve kış turizmi açısından son derece elverişli iklimi, Eğirdir ilçesindeki kıyı şeridi üzerindeki doğal koyları ve plajları, yöreye özgü gelenekleri ve folkloru ile bir doğa, tarih ve kültür kentidir.

Isparta ilinde su sporlarını yapmaya en elverişli yer Eğirdir Gölü’dür. Paraşüt, jet ski, su bisikleti, su kayağı, banan vs. faaliyetler Eğirdir Kale önü liman mevkii, Yeşil ada çevresi, Can Ada önü, Kale arkası, Derya Restoran önü, Dolmabahçe park önü, Yazla Plaj mevki, Altınkum Plaj kamping mevkii ve Bedre Özel İdare Turistik Tesisleri plaj kamping mevkii alanlarında yapılmaktadır. Eğirdir gölünde yapılan başka bir su sporu ise Sbuka “su altı gözlemciliği” sporudur. Bir başka su sporu olan rafting için ise Sütçüler Çandır çevresinde uygun akarsular bulunmaktadır.

Davraz Kayak Merkezi’ne yakınlığı kent için bir avantaj olup, yaz ve kış sporlarını bir arada yapma olanağı tanımaktadır.

Göl üzerinde bulunan ve anakaraya bağlanmış olan Yeşilada, lokantalar, pansiyonlar ve tarihi yapılarıyla kentin en turistik bölgesidir. Yine bu ada ile anakara arasında kalan Can Ada ise, piknik ve rekreasyon alanı olarak düzenlenmiş bir çekim noktasıdır. Kentin bazı noktalarında elverişli plajlar da mevcuttur. Diğer yandan, zaten Eğirdir Gölü’nün içme suyu rezerv alanı olması, koruma kuşakları nedeniyle turizm yatırımları oldukça sınırlıdır.

Eğirdir’de; Kovada Gölü Milli Parkı, Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanı, 2 adet Tabiat Anıtı, Türkiye’nin içilebilir nitelikte ikinci büyük tatlı su kaynağı olan Eğirdir Gölü bulunmaktadır. İlçede su sporları (yelken, rüzgar sörfü, yüzme, kano vb.), dağcılık, trekking, kuş gözlemciliği, foto safari, gastronomi vb. doğa turizmi alternatifleri yapılabilmektedir.

EĞİRDİR GÖLÜ SU ÜRÜNLERİ İHRACATINDA ÖNEMLİ PAYA SAHİPTİR

Su ürünleri ihracatında gölde yetişen balık türlerinin önemli paya sahiptir. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Bölge Planı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Isparta İl Tarım Master Planı’nda Eğirdir su ürünleri sektörüne özel önem veriliyor. Mevcut özel hüküm belirleme çalışmalarının ilimizin güçlü sektörlerinden olan su ürünleri sektörünün gelişimine darbe vurmaması gerekiyor.