TR

ITSO 2013’ü nasıl geçirdi (02.01.2014)

Şükrü Başdeğirmen Başkanlığındaki ITSO 2013 Yılı Mayıs Ayından Aralık Ayına kadar Isparta adına çok önemli girişimlerde bulundu. Göreve geldiği günden bu yana aktif bir şekilde çalışan ITSO Başkanı Başdeğirmen ve ekibinin sonuçlanan ve devam eden çalışmaları özetli şöyle.

 

 1-      Öncelikle, Isparta 700 bin ton elma üretimi ile Türkiye genelinde birinci sırada olmasına rağmen,  Isparta elması halen soğuk hava depolarında tüccar beklemektedir.  İhracata destek verilmediği için bu sorunla karşı karşıyayız: Konuyu Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M.Mehdi EKER, Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati YAZICI, Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet YILMAZ, Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlara arz ederek 12 ay süresince ton başına 100 dolar ihracat teşviği talep ettik. Sayın Başbakanımız konuyla yakından ilgilenerek çalışmalara başlayacağını söyledi.

 2-      Isparta Süleyman Demirel Uluslar arası Havalimanın’dan İstanbul –Isparta-  karşılıklı iç hat seferlerinin yeniden başlaması için “UÇAĞIMIZA SAHİP ÇIKALIM” kampanyası düzenledik. İstanbul’a tarifeli uçak seferleri haftada 3 gün İstanbul’a gidiş-dönüş olarak başladı. Bu seferlerin her gün yapılmasını ve gidiş saatlerinin sabah 07.00 ile dönüşü ise 23.00 olmasıyla ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali YILDIRIM ve Türk Hava Yolları A.O. Genel Müdürü Sayın Temel Kotil ile görüşmeler yaptık talebimizin en kısa zamanda gerçekleşmesini bekliyoruz Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yaptığımız görüşmelerde havalimanı uçak iniş ve kalkış güvenliği için gerekli olan özel donanımların havalimanına getirilip monte edilmesinde takipçi olduk.

 3-      Göreve geldiğimiz de Isparta’nın Ekonomik dinamiklerinin bir arada yer aldığı bir Ekonomi Kampusu’na ihtiyaç olduğunu söyledik. Bununla ilgili çalışmalar yaptık ve Odamıza ait Çünür Mevkii’nde bulunan arsaya üzerine Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, Isparta Ticaret Borsası, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı gibi önemli kurumların yer aldığı Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Isparta Ekonomi Kampusu ortak hizmet binası yapılması için mimari proje elde etme çağrısına çıktık ve değerlendirme sonucu beğenilen projeyi uygulama safhasına getirdik.

 4-      Isparta Dünya’nın gülyağı üretiminin yüzde 65’ini üretiyor ve dünyada önemli bir yere sahiptir. Ancak yıllarca kozmetik sanayinin Isparta’da kurulmamasını üzüntü ile karşıladık biz göreve gelir gelmez gülün süs bitkisi statüsünden çıkarılarak, yağlı tohumlu bitkiler statüsüne alınmasını istedik. Konuyla ilgili Bakanlıklar nezdinde çalışmalar yaptık. Konuyu bizzat  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M.Mehdi EKER’e  ve ilgili kurumlara ilettik.  . Yağlık Gül ; süs bitkileri statüsünden çıkarılarak yağlı tohumlu bitkiler statüsüne alındı, gül üreticisine de artı yüzde 102 oranında mazot ve gübre desteği sağlandı.

 5-       Bunun yanı sıra ilimizde Kozmetikle ilgili analiz yapacak bir akredite laboratuar kurulmasını talep ettik, bu konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Biz Isparta olarak gülyağı üretimi yapıyoruz ve gülyağını ihracat yapıyoruz, bize katma değer sağlamıyor. Biz kozmetik üretiminde söz sahibi olmak istiyoruz. Bunun için de akredite bir laboratuara ihtiyacımız var.

 6-      Yine göreve geldiğimizde TOBB Başkanımızdan ilimize bir okul yapılmasını istedik. Kısa sürede bu talebimiz de karşılandı ve ilimize TOBB bir teknik lise yapacak. Allah nasip ederse bu lise de Gül Petek Sanayi tarafından Milli Eğitime tahsis edilen arsa üzerinde sanayinin içine yapılacak. Şuanda proje hazırlama aşamasındayız.

 7-      Isparta –Antalya Dereboğazı yolu için hazırladığımız raporu ve Isparta ekonomisi için ihtiyaç analizlerimizi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali YILDIRIM’a ilettik, etüt çalışmaları tamamlandı ve ilk etap ihalesi yapıldı, Dereboğazı yolumuzun bir an önce tamamlanması için ikinci etap çalışması programa alındı. En kısa sürede ihalesinin yapılmasını takip ediyoruz.

 8-      Isparta’nın limanlara diğer bölgelere bağlayacak demiryolu çalışmaları için etüt çalışmalarına dahil olduk ve söz konusu demiryolunun yük taşımaya uygun şekilde Antalya ve diğer bölgelere bağlanması için hazırladığımız rapor ve görüşleri

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımıza ilettik.  En kısa sürede programa alınarak ihaleye çıkılmasının takipçisiyiz.

 9-      Türk Telekom A.Ş. tarafından Isparta’ya yaklaşık 500 kişinin istihdamını sağlayacak çağrı merkezi kurulmasını talep ettik ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımıza ilettik.  Olumlu buldular. Konunun takipçisiyiz.

 10-  6 ay içinde Proje birimimiz tarafından hazırlanan Isparta’nın ekonomik dinamikleri tarafından yürütülecek 11 projeyi ilgili kurumlara ilgili işadamı derneklerimizle ve girişimci kurullarımızla beraber sunduk, uygulamaya başladıklarımız oldu. Isparta’nın proje ofisi olarak tüm kurum ve kuruluşlara proje yazma konusunda destek olmaya devam edeceğiz.

 11-  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 1/100.000 ölçekli Antalya Isparta Burdur Çevre Düzeni Planı çalışmalarından Isparta habersizdi, müdahil olduk Plana sahip çıkmak, Isparta’nın geleceğine sahip çıkmaktır vizyonuyla tüm sivil toplum kuruluşlarını ilgili kurum ve kuruluşları harekete geçirdik. Neticede plan Isparta’nın daha modern ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için yeniden değerlendirmeye alındı.

 12-  Bizim amacımız, Isparta ekonomisini kalkındırmak, herkesi aş ve iş sahibi yapmak ve bunun için elimizi taşın altına koymak. Ispartalılara söz verdik, Isparta olarak iç ve dış temaslar yapmadan Isparta’nın dışına çıkmadan Isparta’ya hizmet etmek mümkün değil, bunun için yurtiçi ve yurtdışı temaslarımızı artırdık. İşadamlarımızla yurtdışı ve yurtiçi iş gezisi ve ziyaretler yapıyoruz. Yurtdışındaki işadamlarını da Isparta’ya davet ederek Isparta’ya yatırım yapmalarını istiyoruz.  Oda içerisinde artık yatırım danışmanlık ve takip için bir birimimiz var.

 13-  Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgemizin Karma Organize Sanayi Bölgesi’ne statü dönüşümü için OSB yönetimimizle birlikte Bakanlıkla görüşmelerimizi tamamladık müjdeli haberi bekliyoruz. Karma OSB’ye yeni yatırım olarak yaklaşık 100 milyon liralık yeni yatırımcı taahhüttü alındı.

 14-  Isparta’mızda üniversite – iş dünyası işbirliğinin gelişiminin yeni bir versiyonu olarak Isparta’da yeni sektörlerin gelişmesi için KOVİSAD ile birlikte Kompozite Dayalı Ürünler ve İleri Malzeme Teknolojileri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi çalışmasına Meclisimizin desteğiyle ortak olduk.

 15-  Isparta Sektörel Görünüm Raporu ve 2014-2023 Isparta Ekonomisi Kalkınma Stratejisi Belgesi hazırlanması projesi çerçevesinde 17 meslek grubumuzla Isparta ekonomimizin 2023 vizyonunu ve yol haritasını hazırlamaya başladık.

 16-  Isparta’da kentsel dönüşüm ve kentsel yenilenmenin yapılması için meslek gruplarımızla ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütmeye başladık.

 17-  Isparta Ticaret ve Sanayi Odamıza ait Çünür Mahallesinde bulunan 18 uygulaması kapsamında atıl vaziyete düşen arsayı yine Çünür Mahallemizde bulunan ticari alan imarlı bir arsa ile başa baş takas işlemini gerçekleştirdik.

 18-  Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından yapılan tüm ihalelerin üyelerimize bilgilendirilmesi için internet sitemizde özel ihale ilan sayfası açtık.

 19-  Mermer ile kozmetik sektörlerinin Ekonomi Bakanlığı desteğinde kümelenmesi için ortaklıklar kurduk proje başvurularımızı yapıyoruz.

 20-  Kozmetik üreticilerinin bir araya getirecek bir kozmetik sanayi sitesi için ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla yer tahsisi alınması için çalışmalarda bulunuyoruz.

 21-  Mobilyacılar Satış Merkezi için çalışmalara yer seçimi ve tahsisi konusunda destek oluyoruz.

 22-  Yeni girişimcilerimiz için uygulamalı girişimcilik eğitimleri düzenlemeye devam ediyoruz.

 23-  ITSO Gelişim Akademisi çalışmamızla sektörlerin nitelikli insan kaynağı gelişimine destek oluyoruz.

 24-  Isparta Gülün Yolculuğu Tanıtım Otobüsü” çalışmamızla 13 il ve 44 ilçede Isparta’nın tanıtımını yaptık.

 25-  E-duyuru ve sms sistemlerimizle üyelerimize online bilgilendirme çalışmalarımız hızla devam ediyor.

 26-  Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO)  olarak yaklaşık 4.500 üyemize yönelik olarak üyelik kartı ile indirim alınması yönünde bir çalışma başlatmış bulunmaktayız. İndirim veren kuruluşlar www.itso.org internet sitesinde “indirimli kuruluşlar” kısmında yayınlanmakta ve indirim şartları tüm üyelerimize bildirilmektedir.

 27-  Engelli, şehit ailesi ve gaziler için odaya kayıt parası 500 liradan 101 liraya, oda aidatını ise 80  liraya çektik.

 28-  Sentetik Gülsuyu standartlarının yeniden düzenlenmesi için Sağlık Bakanlığı ve TSE ile çalışma başlattık.

29-   Aralık Ayı içinde  Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz’ı ziyaret ederek Tuzla Piyade Okulu’nun Isparta’ya gelmesi konusunda taleplerimizi ilettik.