TR

489 Milyon Avro'luk desteği kaçırmayalım (20.01.2014)

 ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan, Kırsal Kalkınma Programı 12. Proje çağrısına üreticileri ve girişimcileri proje hazırlamaya davet etti. Meclis Başkanı Şahlan: Başvuru sayısının artması ve daha fazla proje desteği alınması için ITSO olarak özel gayret gösteriyoruz. Bu gayretler neticesinde geçen çağrı döneminde desteklenen proje sayısı arttı ama hala Isparta'nın potansiyelini yansıtmıyor. Başvurular 10 Şubat tarihinden itibaren Eğirdir Yolu Üzerindeki TKDK Isparta Koordinatörlüğü’ne yapılabilecek.

 Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Şahlan, Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) 489 Milyon Avro'luk toplam bütçeli 12. Proje çağrısının başladığını belirterek, üretici ve girişimci üyeleri bu destekten yararlanmaya davet etti. Meclis Başkanı Şahlan, ITSO’nun üyelerini bilgilendirmesi ve özel gayretleri neticesinde TKDK’nın 11. Çağırısına başvuruların arttığını belirterek,  “2013 yılında Isparta il genelinde yatırım bütçesi toplamda yaklaşık 11.000.000 TL olan 46 proje için yaklaşık 6.000.000 TL hibe ödemesi yapılmıştır. Proje bütçesi 7.200.000 TL verilecek hibe miktarı 3.800.000 TL olan 5 proje yatırımı devam etmektedir.”dedi.

 ITSO’nun üyelerini tek tek bilgilendirildiğini belirten Meclis Başkanı Osman Şahlan 2014 yılında da proje bütçesi 30 milyon 200 bin TL ve  hibe miktarı 15 milyon 600 bin TL olan 36 projenin incelenmeye başladığının bilgisini verdi. 2013 öncesi çağrı dönemlerinde TKDK'dan 5-6 milyon lira destek kullanıldığını ve Isparta'nın potansiyelini yansıtmadığını ve başvuru sayısının artması için özel gayret gösterdiklerini belirten  ITSO Meclis Başkanı Şahlan,  489 milyon Avro'luk yeni destek programından oda üyeleri başta olmak üzere girişimci ve üreticilerin yararlanmasını istedi. Isparta’nın ekonomik anlamda güçlenmesi ve gelişmesi adına bu tür kurumların desteklerinden en üst sevide yararlanılması gerektiğinin altını çizen Meclis Başkanı Şahlan 12. Proje çağırısıyla ilgili de şu bilgileri verdi:

“Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme  Kurumu (TKDK), Türkiye Cumhuriyeti adına Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA’nın Kırsal Kalkınma Bileşeni kapsamında uygulanacak yatırımlara ilişkin 15 Ocak 2014 tarihinde 12. Başvuru İlanına çıkmış bulunmaktadır.  Başvuru kabulüne ilişkin bu çağrı, Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı kapsamında yatırım yapmak isteyen işletmeler tarafından destek almak üzere yapılacak başvurular ile ilgilidir.

KIRSAL KALKINMA (IPARD) PROGRAMININ AMACI VE ÖNCELİKLİ EKSENLERİ

Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı; Türkiye’nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedeflemekte, işletmeleri Avrupa Birliği standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır. Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma (IPARD) Fonları, aşağıda yer alan öncelik eksenlerine yönelik olarak kullandırılacaktır.

 Öncelik Ekseni 1: Ortak Tarım Politikası ve gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı ile ilgili alanlara ilişkin Topluluk standartlarının uygulanması ve tarım sektörünün sürdürülebilir adaptasyonuna katkı sağlanması.

 Öncelik Ekseni 2: Tarım-çevre tedbirlerinin ve yerel kırsal kalkınma stratejilerinin uygulanması için hazırlık niteliğinde faaliyetlere katkı sağlanması.

 Öncelik Ekseni 3: Kırsal ekonominin gelişimini destekleyerek, kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlanması.

  PROGRAMIN KAYNAĞI

Faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan mali desteğin kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Eş-finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonudur. Bu destek “Kamu Katkısı” olarak adlandırılmaktadır. Bu kamu katkısı, program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılacaktır.

  BAŞVURU TARİHLERİ

Başvurular 10.02.2014 tarihi saat 09.00’dan itibaren, yatırımın uygulanacağı ilde bulunan ve iletişim bilgileri aşağıda n TKDK İl Koordinatörlüğünde kabul edilmeye başlayacak olup, başvuruların son teslim tarihi 10.03.2014, saat 21.00’dir. Bu çağrı için son teslim tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.

 YATIRIM SÜRELERİ

12.  Başvuru Çağrı İlanı kapsamında hazırlanacak başvurularda yatırım süreleri 2 taksiti geçmeyecek şekilde aşağıdaki gibi planlanmalıdır. Taksitlendirmenin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiler Başvuru Çağrı Rehberlerinde yer almaktadır.

-Başvuru tek taksit olarak planlanmış ise; yatırım süresi ve Ödeme Talebi Paketinin hazırlanıp İl Koordinatörlüğüne sunulması toplamda 5 (beş) ayı geçmemelidir.

-Başvuru iki taksit olarak planlanmış ise; birinci taksitin yatırım süresi ve Ödeme Talebi Paketinin hazırlanıp İl Koordinatörlüğüne sunulması 5 (beş) ay içerisinde olmalıdır.

BAŞVURULAR İLE İLGİLİ BİLGİLER

11.12.2013 tarihinde IPARD Programında yapılan son değişiklikler Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmıştır. Programın güncel hali, Bakanlık (www.tarim.gov.tr) ve Kurumumuz internet adreslerinden (www.tkdk.gov.tr) temin edilmelidir.

Başvurular hakkında detaylı bilgiler ve başvuru kurallarının yer aldığı Başvuru Çağrı Rehberleri (versiyon 3.3) TKDK resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) temin edilmelidir. Ayrıca, bu başvuru çağrı döneminde TKDK tarafından yapılacak ilave duyuru ve bilgilendirmeler de bu çağrı ilanı kapsamında dikkate alınmalı ve söz konusu duyuru ve bilgilendirmeler, kurumumuzun resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) takip edilmelidir.