TR

ÇEK'li Akademisyenler Isparta'ya Hayran Kaldı (10.04.2012)

ITSO’nun AB projesi kapsamında Isparta’ya çalışma ziyareti için gelen Doç. Dr. Pavel Kozak, Dr. Antonín Kouba ve Dr. Martin Blaha geçtiğimiz hafta Eğirdir Gölü'nde balıkçılara ve bayanlara yönelik düzenlenen “ Bilinçli Kerevit Avcılığı” ve “Pinter Ağı Donatma” eğitimlerine katıldı.

Çek Cumhuriyeti’nden gelen akademisyenler, proje kapsamında düzenlenen  “Türk Sularından Avrupa Marketlerine Türk Kereviti” konulu  seminerde SDÜ Su Ürünleri Fakültesinden  ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden  gelen akademisyenlerle bir araya gelerek kerevit üretim ve pazarlaması konusunda tartıştı.

 

Konuklar, çalışma ziyareti kapsamında ITSO Genel Sekreteri Doç. Dr. Adem Korkmaz ile  TRT Anadolu kanalında yayınlanan “Bu Toprağın Sesi” programına katılarak proje ve kurumlar arası işbirlikleri hakkında  bilgi verdi.  Program süresince, 482 km2 lik bir alana sahip ve, Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su gölü olan Eğirdir Gölü’nde yetişen kerevitin biyoloji, kültürü, işlemesi ve kerevit sürdürülebilir avlanma ile ilgili sorularını yanıtladılar.

Ziyaretin üçüncü gününde, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Eğirdir Birimi’ni ziyaret eden misafirler, birim müdürü Yük. Müh. Şakir Çınar ile Eğirdir Gölü’nde kerevit avlama fırsatı buldu. Birimi ziyaret eden misafirler, önümüzdeki dönemde bu kurumla araştırma konularında işbirliği içerisinde olmaktan çok büyük bir mutluluk duyacağını belirtti. 

Projenin iştirakçilerinden olan, Türkiye’nin en büyük işleme tesislerinden  Şahlanlar Gıda’nın Genel Müdürü Osman Doğan Şahlan tarafından fabrikaya davet edilen konuklar, kerevit ve çeşitli balıkların işlenmesi konusunda bilgi aldı .

 

Çalışma ziyaretinin son gününde,  Şahlanlar Gıda’nın Karacaören barajında bulunan  alabalığı üretimi çiftliği ziyaret edildi. Üretim kapasitesi ve baraj hakkında bilgi alan ziyaretçiler, Isparta ve ülkemiz hakkında olumlu düşünceler ile ülkelerine döndü.