TR

Kariyer Zirvesi başladı (09.04.2014)

SDÜ-ITSO ve İşkur İşbirliğinde düzenlenen Isparta Kariyer Zirvesi’nde  ülkemizde ve ilimizde iş dünyasının önde gelen isimleri  biraraya gelip öğrencilerle tecrübelerini paylaştılar.

 

Süleyman Demirel Üniversitesi, ITSO ve İŞKUR İl Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen ‘Üniversite – Şehir El Ele, Teoriden Pratiğe! isimli Isparta Kariyer Zirvesi'nde programının açılışı Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa Vali Vekili Bekir Sıtkı Hanlıoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Meclis Başkanı Osman Şahlan, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Seydi, İş-Kur Müdürü Hüseyin Ergin, ITSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İŞKUR Müdürü Hüseyin Ergün, girişimciliğin öneminden bahsederek “Ülkenin kalkınmasında, zenginleşmesinde girişimcilik büyük önem taşıyor. Siz gençler merak edin, icat geliştirin. Başarı tam da yanınızda yeter ki o gayret içerisinde olun. Öğrendiklerimiz sürekli değişiyor, kariyer yolculuğunuzda kendinizi sürekli yenileyin” diye konuştu.

YENİ FİKİRLER ÜRETMELİYİZ

Kariyer Zirvesi etkinliğinin gençlerin geleceği açısından önemli bir adım olduğunu belirten ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “İşletmelerin ihtisaslı, nitelikli elemanlara ihtiyacı var. Artık her işi yaparım dönemi sona erdi. Yeni icatlar yapmalı, fikirlerimizi çok daha ileriye götürmeliyiz.” Dedi. Eğitime verdiği önemden bahseden ITSO Başkanı Başdeğirmen konuşmasına şöyle devam etti:

“Eğitimin önemine inanıyorum. Bende 53 yaşında üniversite bitirdim. Eğitim gerçekten insan hayatında çok önemli. Sizler çok şanslısınız üniversite okuma imkanınız var ve güzel bir üniversite de eğitim görüyorsunuz.  Bugün sizlerin geleceğiyle ilgili çok önemli adımlar atılacak bir programdayız. Sizlerin kariyerinin şekilleneceği ve iş dünyasının isteklerinin dile getirileceği, iş dünyamızın önemli isimlerinin tecrübelerini paylaşacağı bir programdayız.

Buradaki amacımız öncelikle nitelikli elaman ihtiyacını karşılamak. Bugün birçok fabrikamız işçi ağrıyor, Şuan İş-Kur’a gittiğimizde 286 ayrı sektörde işçi arayan işadamımız var. İlimizde işsiz de çok fazla. Ancak her iki tarafından talebi karşılanamıyor. Bir yanda nitelikle eleman arayan işadamı bir yanda da her işi yaparım diyen ama bir konuda tecrübesi olmayan işsizimiz. İş arayanlara soruyoruz ne iş yaparsın?  ‘her işi yaparım’ diyor. Artık her işi yaparım devri bitti. Artık herkes bir konuda uzman olmak zorunda. Ancak, bizim sistemimizde maalesef uygulamalı eğitimlere çok fazla önem verilmediği için nitelikli eleman sıkıntıları çekiyoruz.

Bakın bundan 100 yıl önce Japonya Almanya ekonomide yerlerde serilir halde idi, bugün baktığımızda dünyanın en önemli ekonomilerine sahipler. Neden? Çünkü bunlar bilinçli adımlarla ilerlemiş nitelikli elemana önem vermiş ülkeler. Bizler de yeni fikirler ortaya atmak yeni icatlar yapmak zorundayız. Artık eskisi gibi değil, dünya sürekli gelişim halinde. Bizler kendimizi geliştirirsek ülkemiz de kazanır. Burada en büyük görev siz öğrencilere düşüyor.

ARA ELEMAN İHTİYACINI KARŞILAMAK İÇİN TEKNİK LİSE

Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak, kendi görevlerimizin yanı sıra sosyal projelere de çok büyük önem veriyoruz. Üyelerimizin, ekonomisinin gelişmesi, üyelerimizin kendilerine geliştirmesi, ihracatı artırmak adına yaptığımız çalışmalarımız var. Ancak bunlara ilave daha birçok sosyal projelerin içindeyiz. Herşeyi devletten beklemek yanlış özel sektörle bir şeyler yapmalıyız. Örneğin, İlimize TOBB’un desteği ile bir teknik lise yapıyoruz. Sektörlerin ara eleman ihtiyacını karşılamak adına bölümler açıyoruz. 9 Bölümde 24 derslikli teknik lisemiz  İnşallah 2 yıl sonra öğrenciler yetişmeye başlayacak.

25 FİRMA STANT AÇTI

Bu program içinde 25 işletmemiz stant açıyor. Bu stantlarda yetkililerle görüşüp, projeleriniz fikirleriniz varsa paylaşın. Staj sorununuz olabilir nerede staj yapabilirim diye düşünebilirsiniz, iş kurmak istiyorsanız, girişimcilik kurslarına katılın,  bu konularda yardımcı olabiliriz.  Yani Ticaret ve Sanayi Odası olarak hem eğitim hem danışmanlık hizmeti vermeye hazırız. Sizler yalnız değilsiniz. Siz bir adım atın bizler 10 adım atalım. Sizlerle bizim için çok önemlisiniz. “

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Seydi ise sektörün beklentileri hakkında bilgi vererek öğrencilerin girişimci yönlerinin ortaya çıkararak girişimci bir birey olarak hayata atılmaları gerektiğini söyledi.

Isparta Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Hanlıoğlu da dünyada en önemli şeyin bilgi olduğunu bilgiyi pratiğe dökmenin de daha büyük önem taşıdığını dile getirdi. Hanlıoğlu, “Hayat, üniversite bittikten sonra başlıyor. Hangi işte mutlu olacaksanız o işi yapmalısınız” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Kanal D Ana Haber Bülteni Sunucusu Serdar Cebe öğrencilerle buluştu. İş hayatına yönelik tecrübelerini öğrencilerle paylaşan Cebe, “Geleceğiniz açısından doğru kariyer planlaması yapmalısınız. İşi işte öğrenmenizi, sevmenizi isterim. Bunun ilk adımı da öğrenciyken çalışmaktan geçer.” dedi. Cebe, muhabirlik ve haberin önemi hakkında bilgiler verdi.