TR

ITSO ve ATSO’dan bölgesel işbirliği (07.05.2014)

ITSO’nun talebi üzerine Antalya TSO’da yapılan ortak yönetim kurulu toplantısında Isparta, Antalya işbirliğinin bölgesel düzeyde güçlendirilmesiyle ilgili konular konuşuldu.

 

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, ilin ekonomisinin Antalya ile birlikte bölgesel olarak güçlenmesi, tarım ve turizm alanlarında markalaşması ve sorunların güçbirliği içinde çözülmesi amacıyla Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ile ortak yönetim kurulu toplantısı yaptılar. Antalya’da  ATSO Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak ile yönetim kurulu üyelerinin ev sahipliğinde yapılan toplantıya, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen Meclis Başkanı Osman Şahlan ve Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.   

Toplantıda, Antalya ve Isparta’nın ulaşım, tarım, turizm konularında birbirini tamamlayıcı özellikleri, illerin ortak sorunları ve çözümleriyle ilgili izlenecek yollar konuşuldu.

Isparta’nın birçok konuda Antalya’nın desteğine ihtiyacı olduğu gibi  tamamlayıcı özelliklerinden de bahseden ITSO Başkanı Başdeğirmen, “Antalya, Isparta ve Burdur Batı Akdeniz bölgesinde yer alıyor. İllerimiz birbirine çok yakın, ancak Antalya, Isparta ve Burdur’dan ekonomik anlamda çok daha ileride. Biz, Antalya’nın artılarından yararlanarak güçlenmek istiyoruz. Ulaşım, tarım ve alternatif turizm konularda kendimizi geliştirmemiz ve bölgesel anlamda söz sahibi olmamız için Antalya’nın desteğine ihtiyacımız var. Bugün burada toplantı yapıyoruz, önümüzdeki haftalarda Burdur’da yapacağız. Antalya-Isparta ve Burdur birlikte hareket edersek bölgesel anlamda istediklerimizi çok daha kolay  elde edeceğimize inanıyorum.”dedi.

  ATSO Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Budak ise, ITSO’nun böyle bir toplantıya öncülük etmesinden dolayı Başkan Başdeğirmen’e teşekkür etti. Antalya olarak Isparta ile her türlü işbirliği ve projeye hazır olduğunu belirten Başkan Budak, “Antalya her yönden güçlü bir il ancak bizimde eksik yönlerimiz var. Bu eksik yönlerimizi Isparta ile tamamlayabiliriz. Biz Antalya olarak sizlere her türlü desteği vermeye hazırız. Devletimizin alt yapı yatırımlarının yanı sıra diğer yönlerimizi de güçlendirmemiz için gerek Isparta gerekse Burdur’la entegre çalışmaya hazırız. “dedi.

TOPLANTIDA ÖNE ÇIKAN KONULAR ANA BAŞLIKLARI İLE ŞÖYLE:

İlk Etapta Proje Üretilebilecek Konular

Ortak lojistik planı

Ortak ihtisas sanayi bölgesi

Kırsal turizm projesinde ortaklık

Batı Akdeniz Meyve üretim sonrası altyapı raporu ve stratejisi hazırlanması

Markalaşma çalışmalarında güç birliği

Tanıtım Çalışmalarında bütüncül bakış

Batı Akdeniz, sanayi, inovasyon fuarı, yurtdışına açılırken güç birliği

 

Turizm Alanında Öneriler:

Bölgenin ortak tanıtımı yapılmalıdır.

Bölgesel doğa ve kültür koridorlarının oluşturulduğu ortak turizm planları yapılmalıdır.

Isparta’nın günübirlik de olsa tur programlarına dâhil edilmesi teşvik edilmelidir.

Davraz’ın kış turizmi destinasyonu olarak lansmanının yapılması, satılan tur paketlerine dahil edilmesine dair çalışma yapılması

Antalya için oluşturulan yürüyüş yollarına Isparta’dan destinasyonların dâhil edilmesi

Isparta özellikle Mayıs ve Haziran aylarında Gül Turizmi paketlerini içerecek şekilde EXPO-2016’ya dâhil edilmelidir.

EXPO sergi alanında tüm bölgeye ait değerlerin de tanıtılması (gül, halı vb.)

Planlama Önerileri:

OSB planlaması yapılırken bölgesel bütünleşik yapı dikkate alınmalıdır (Arama konferansı)

Ortak Lojistik Planı

Ortak ihtisas sanayi bölgesi

Tarımsal strateji geliştirmede bölgesel bütüncül yaklaşım – Tarım konseyinin bölgeyi içerecek şekilde canlandırılması

Antalya-Burdur-Isparta Çevre Düzeni Planı çalışmaları yerel talepler doğrultusunda şeffaf ve katılımcı bir anlayışla tamamlanmalı ve onaylanmalıdır.

Çevre Düzeni planı Antalya-Burdur-Isparta olarak yeniden ele alınıp, havza planlaması olarak düzenlenmelidir. (Arama konferansı)

Antalya’ya içme suyu olarak tahsis edilen Karacaören Barajı ile ilgili özel hüküm çalışmaları üç ildeki paydaşların görüşleri doğrultusunda yapılmalıdır. Tamamen yasaklamak yerine koruma ve kullanma dengesi gözetilerek balıkçılık ve turizm faaliyetlerine izin verilmelidir.

Enerji üretim planlaması bölgesel olarak ele alınmalıdır (HES, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi vb.)

Ekonomi ile İlgili Genel Öneriler:

Isparta, Burdur ve Antalya OSB’deki firmalar arasında tecrübe paylaşımı teşvik edilmelidir.

Ticaret ve Sanayi Odaları üyelerine yönelik sektörel ikili iş görüşmeleri organize edilmelidir.

ATSO, ITSO ve BUTSO koordinasyonunda yurtdışı ticari heyet organizasyonları düzenlenmelidir.

ATSO, ITSO ve BUTSO ev sahipliğinde Ticari Heyet alım programları düzenlenmelidir.

Tarımsal üretim ve pazarlamada Antalya, Isparta ve Burdur olarak ortak çalışmalar yapılmalıdır.

Gıda, Sağlık ve İnşaat sektöründe hedef pazarlarda (örneğin Kuzey Irak, Libya) ortak pazarlama birimleri ve showroomları açılabilir.

ATSO tarafından yapı ve gıda sektörlerinde yürütülen kümelenme ve dış pazarlara açılma projelerinin Isparta ve Burdur firmalarına da yaygınlaştırılması ya da Burdur ve Isparta TSO’ya bu konuda danışmanlık verilmesi

Avrupa İşletmeler Ağı projesinde ticari heyet organizasyonları Isparta ve Burdur illerine de yaygınlaştırılabilir.

Antalya’yı ziyaret eden yabancı heyetlerin sektörlerine göre Isparta ve Burdur’a da saha ziyaretleri düzenlemeleri teşvik edilebilir.

ATSO Akademinin kurumsal yapısından tüm bölgenin yararlanması

Markalaşma çalışmalarında güç birliği

Isparta elması, kiraz ve gül ürünlerinin Antalya otellerinde pazarlanması teşvik edilmelidir.

Sosyal Sorumluluk Projeleri

İlköğretim öğrencilerinin bölgeyi tanıması açısından Antalya-Isparta-Burdur yörelerini içine alan gezi programları düzenlenmesi

Ulaşım Altyapısı Önerileri:

Antalya-Isparta Dereboğazı duble yol çalışmaları EXPO-2016 öncesi tamamlanmalıdır.

Isparta, Burdur, Bucak, Antalya OSB’lerini ve Isparta Havalimanını Antalya Deniz limanına bağlayacak Demiryolu Projesi 2023 yılına kadar tamamlanmalıdır.

Antalya Havalimanının artan yoğunluğuna karşın Isparta Havalimanı özelleştirilmeli, kullanımı teşvik edilmeli ve demir yolu ile Antalya’ya entegre edilmelidir.