TR

Sınai Mülkiyet Hakları -Patent Bilgilendirme Toplantısı yapıldı (18.04.2012)

Türk Patent Enstitüsü (TPE) ve Avrupa Patent Ofisi (EPO) tarafından yürütülen “Türkiye Üniversitelerinde Sınai Mülkiyet Hakları (SMH) Bilgisinin Yaygınlaştırılması” projesi kapsamında Süleyman Demirel Üniversitesi akademik personeline yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

 

İlahiyat Fakültesi Hafız İbrahim Demiralay Amfisi’nde gerçekleştirilen toplantıda, Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Hakları Farkındalığının Yaygınlaştırılması Projesi Akdeniz Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hamit Serbest “Marka, patent, faydalı model, endüstriyel tasarım gibi kavramların birbirinden ayrılmış olması gerekiyor. Biz öğretim üyeleri sürekli araştırma yapıyoruz ve yaparken de aslında teknolojik, bilimsel bir yenilik olsun istiyoruz. Bunu yaparken belki de kendi ülkemiz için olmasa bile başka ülkelerin teknolojilerini veya başka ülkelerin sanayiini geliştirecek buluşlar yapıyor ve bunları da yayınlıyoruz. O zaman bunları koruma altına almalıyız. Bu nedenle  Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Hakları Farkındalığının Yaygınlaştırılması Projesi Türkiye’de başta öğretim üyeleri olmak üzere sanayimize farkındalık kazandırılmasını sağlayacaktır.” dedi. Konuşmasının devamında patentin tarihçesi hakkında bilgiler veren Serbest, Ar-Ge, inovasyon, teknoloji konularında da katılımcıları bilgilendirdi.

 

Toplantı kapsamında daha sonra Proje Ulusal Koordinatörü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan “Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Hakları” konulu sunumunu yaptı. Sukan, SDÜ’de bulunmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek “21. Yüzyıla baktığımızda ekonomik rekabetin giderek artmakta olduğunu, bilgi odaklı global ekonomilerin öne çıkmakta olduğunu ve toplumun temel yaklaşımlarında, değer yargılarında önemli değişiklikler olduğunu gözlemlemekteyiz. Akademik kuruluşlar, eskiden olduğu gibi eğitim ve araştırma görevlerinin yanı sıra sosyoekonomik birtakım katkılarda bulunup bulunamayacağını sorgulamakta ve bu boyutlarda da işlevlerini bir kez daha gözden geçirmektedir. Araştırma sonuçlarını topluma mal edecek şekilde faaliyetler gerçekleştirmek zorunluluğundayız.” Dedi. Patent nedir, patent verilebilirlik şartları, patent verilemeyecek konular, faydalı model nedir gibi konulara da değinen Sukan, Türkiye’de 2011 yılında bir önceki yıla göre patent başvuru sayılarının arttığını da ifade etti.