TR

Yeniden yapılanma sürecindeki Libya ile işbirliği fırsatları zirvesi (19.04.2012)

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliğinde, Libya’nın yeniden yapılanma sürecinde ihtiyaç duyduğu sağlık turizmi, inşaat ve gıda ve sektörlerinde işbirliği fırsatları zirvesi düzenliyor. Libya’nın Ankara Büyükelçisi ve Libya hükümet yetkilileri ile Türk işadamlarının buluşacağı zirvede, Libya’da projeleri yarım kalmış Türk işadamlarının projelerini tamamlamak üzere tekrar bu ülkeye davet edilmesi, Türk işadamlarının bu ülkede karşılaştığı ve karşılaşması muhtemel sorunların tartışılıp çözüm önerileri sunulması, bundan sonraki süreçte ikili ilişkilerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Körfez ülkeleri ile Hindistan işadamlarını bölge iş dünyasıyla buluşturan zirveler ile Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn ve Kuveyt’teki tur operatörlerini Batı Akdeniz’i tanıyıp turizmcilerle ikili görüşmeler yapmalarını sağlayan başarılı uluslararası organizasyonlara imza atan BAKA, yeniden yapılanma sürecindeki Libya’ya yönelik yeni bir program hazırladı. BAKA ile ATSO’nun işbirliğiyle gerçekleştirilecek “Libya İnşaat, Gıda ve Sağlık Turizmi Sektörleri İşbirliği Toplantısı”, 26 Nisan’da ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Bölgenin yanısıra Türkiye genelinden işadamları ile firmaların da katılması beklenen saat 11.00’de başlayacak toplantıda, Libya’nın Ankara Büyükelçisi Abdel Razak Mukhtar, Türkiye’deki Libyalı hastalardan sorumlu Libya Devlet yetkilisi Ez Eldeen Maliha ve diğer Libya devlet yetkilileri ile Libyalı işadamları, Libya’nın yeniden yapılanma sürecinde ihtiyaç duyduğu inşaat, gıda ve sağlık turizmi sektörlerinde iş yapmak isteyen Türk işadamlarını bilgilendirecek.

Toplantıda, Libya’da projeleri yarım kalmış Türk işadamlarının, projelerini tamamlamak üzere tekrar Libya’ya davet edilmesi, Türk işadamlarının Libya’da karşılaştığı veya karşılaşması muhtemel sorunların tartışılması ve çözüm önerilerinin ele alınması ile bundan sonraki süreçte ikili ilişkilerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Libya’nın yeniden yapılanması sürecinde, gıda, inşaat ve sağlık turizmi sektöründe iş yapmak isteyen işadamlarının davetli olduğu toplantıya katılmak isteyen Türk işadamları 20 Nisan 2012 tarihine kadar BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi’ne, ‘sadettindikmen@baka.org.tr’ e-posta adresine veya 0-242-227 82 27 ile 0530-824 64 41 numaralı telefona başvurmaları gerekiyor.

 

ULUSLARARASI ORGANİZASYONLAR

BAKA, kuruluşundan bu güne geçen yaklaşık 1.5 yıllık sürede, Körfez ülkeleri ile Hindistan işadamlarını bölge işdünyasıyla buluşturan zirveler ile zengin turist potansiyeline sahip körfez ülkelerinin tur operatörlerini bölge getirdiği önemli uluslararası organizasyonlara imza attı.

BAKA’nın organizasyonuyla 5-7 Nisan 2011 tarihlerinde Körfez ülkeleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Ürdün, Mısır ve Irak’tan gelen 69 işadamı ile Arap Birliği Türkiye Büyükelçisi Muhammed Al Fatah Al Naciri, Batı Akdeniz’e geldi. Konuk işadamları, Antalya’dan 112, Isparta’dan 75 ve Burdur’dan da 35 firmanın sahibi veya yetkilileriyle iş bağlantıları için ikili görüşmeler gerçekleştirdi, yatırım alanlarını ve üretim tesislerinin yerinde gördü ve bölgedeki güzellikleri gezerek yorgunluk attı.

 

Fam-Trip Tur Operatörleri Programları

Körfez ülkelerinde referans ajans olan BAKA, Antalya, Burdur ile Isparta’ya yoğun ilginin oluşmasıyla BAKA, sektörün THY, AKTOB, ALTİD, KETOB, SAYD, POYD, TÜRSAB Antalya Bölgesel Yürütme Kurulu ile birlikte Fam Trip (Tanıtım Gezisi) programları planladı. İki Fam Trip gerçekleştirildi. Bu ülkelerdeki zengin turistleri bölgeye çekmek amacıyla 28 Kasım- 1 Aralık 2011’de Suudi Arabistan’ın, 26-29 Mart 2012 tarihlerinde Kuveyt, Bahreyn ve Katar’ın tur operatörleri Batı Akdeniz’de ağırlandı. BAKA, ülkelerinde turizm hareketinin yüzde 80’ine hakim tur operatörlerini, bölgeyi tanıttığı gezilerin ardından Türk seyahat acenteları, tur operatörleri ve konaklama tesisleri yetkilileri ile ikili görüşmeler yaparak yeni tur organizasyonları planlamasını sağladı.

 

Hintli İşadamları Bölgeye Getirildi

Yaklaşık 1 milyar 200 milyon nüfusa sahip ve önemli bir pazar Hindistan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesine katkı amacıyla BAKA, Hindistan zirvesi gerçekleştirdi. 24-28 Ocak 2012 tarihlerindeki organizasyona, TOBB ayarındaki kurumu FICCI ile diğer Hint iş dünyasının sivil toplum örgütleri MEDC, WTC, AIAI ve MACCIA temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 40 Hintli işadamı katıldı. Gıda, yenilenebilir enerji, kozmetik, mermer, mobilya ve tarım sektörlerinden Hintli işadamları, Antalya, Burdur ve Isparta’daki firmalarla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.