TR

İslam'da Kadın Konferansta Tartışıldı (20.04.2012)

Süleyman Demirel Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi(KASAUM) ile Gökkuşağı Derneği tarafından düzenlenen “İslam’da Kadın” konulu konferans Altınbaşak Özel İlköğretim Okulu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılış konuşmasını SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız yaptı. Cennetin ayaklarının altında olduğuyla müjdelenenin kadınlar olduğunu hatırlatan Akyıldız, “Kadınlarımız ve kızlarımıza ilişkin ne söylersek söyleyelim onların bize kutsal emanet olarak değerlerini anlatmakta tüm sözcükler, cümleler yetersiz kalır. Unutmayalım ki biz erkekler kadınları, kutsal emanet olarak taşıyoruz. Biz erkekler olarak bu konudaki algımızı ne kadar artırır ve ne kadar içselleşirsek özgür bir toplumun kuruluşunda hak güneşine yürüyen bir olguda görevimizi o kadar yerine getirmiş oluruz.”dedi.

Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız’ın açılış konuşmasının ardından Neyzen Mustafa Talha Güneş tarafından ney dinletisi sunuldu.

 

Daha sonra SDÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ali Görgülü tarafından verilen “İslam’da Kadın” konulu konferansa geçildi. İslam’ın kadınlara sunduğu hakların anlaşılabilmesi için İslam’dan önce Arap ülkeleri, Arap Yarımadası ve dünyanın başka ülkelerinde kadınların içinde bulunduğu durumun incelenmesi gerektiğini vurgulayan Görgülü, çeşitli milletlerin kadına bakışı hakkında bilgi vererek şunları kaydetti:  “Eski Hint hukukunda kadın, evlenme, miras ve diğer hukuki ilişkilerde hiçbir hakka sahip değilken Hıristiyanlığa göre de kadın doğuştan suçludur ve şeytanın iş ortağıdır. İslam gelmeden önce bütün dünya milletlerinde kadın, bir insan olarak kendisine gösterilmesi gereken saygıdan ve sahip olması gereken doğal haklardan mahrumdu. İslamiyetin ortaya çıkışıyla kadın erkek bütün insanların mensup oldukları millet ne olursa olsun hepsinin yaratılışta eşit oldukları ilan edilmiş, kadının onuru yüceltilerek mağduriyetten kurtarılmıştır.”

 

Görgülü, sözlerini kadın ile ilgili ayetlerden, hadislerden örnekler vererek sonlandırdı.