TR

Avrupa'ya Göç Eden Türkler, Bugün Başarı Hikayesi Oldu (24.04.2012)

TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu öncülüğündeki Türk özel sektör heyeti ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa'da yerleşik yaklaşık 600 Türk girişimciyle Rotterdam Limanı'nda biraraya geldi. 

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, 1961 yılından bu yana Avrupa’ya göç eden Türklerin bugün birer başarı hikayesi yazdığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Hollanda’yı resmi ziyareti kapsamında, Avrupa’nın 1. ve dünyanın 3. büyük limanı olan Rotterdam Limanı’nı ziyaret eden Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki işadamı heyetine Türk-Hollanda İş Konseyi Karşı kanat Başkanı Bert de Nooijer ve Rotterdam Ticaret Odası Başkanı Corr Becker de eşlik etti.

Rotterdam Limanı’nda, Feijenoord Belediye Başkanı Seyit Yeyden’in de katılımıyla, Hollanda-Türk İşadamları Derneği  (HOTİAD) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu, Türk girişimcisinin son yıllarda kaydettiği gelişime dikkat çekti.

TOBB ve DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu girişimci güç sayesinde Türk ekonomisinin krizlere dayanıklı hale geldiğini, 2008 finans krizinden sonra Avrupa’da 5 milyon kişi işsiz kalırken, Türkiye’de 3.8 milyon kişinin işe girdiğini belirtirken, “Türk özel sektörünün başarısı sonucu, 2011 yılında yüzde 8.5 büyüyen Türk ekonomisi bir dünya rekoru kırdı” diye konuştu.

1961 yılından başlayarak, Avrupa’ya göç eden Türklerin bugün birer başarı hikayesi haline geldiğini görmekten memnuniyet duyduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Hollanda’da yaşayan Türklerin 20 bin işletme ile 55 bin kişiye istihdam sağladığını bildirdi.

-"Birlikte daha güçlüyüz"

Yurtdışında yaşayan Türklerin, son 50 yılda yarattıkları sinerjiyi daha da geliştirebilmeleri için birlik olmaları gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu şekilde Türk diasporasının bir dünya gücü haline gelebileceğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, tarihte 16 imparatorluk kuran Türk milletinin birlik içinde hareket etmesi halinde, son Türk devletini dünyanın 1 numaralı ekonomisi haline getirebileceğini söyledi.

Dünya Türk İş Konseyi’nin önemine de değinen Hisarcıklıoğlu, dünyanın dört bir yanına dağılmış Türk girişimcilerini tek bir çatı altında toplamayı amaçlayan DTİK’e katılmaya davet etti.

Salonda bulunan kadın girişimcilere de seslenen Hisarcıklıoğlu, kadınlara daha fazla imkân verilmesini, kız çocuklarının girişimci ruhla büyütülmesi ve önlerinin açılmasını istedi.

- Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise konuşmasında, Cumhurbaşkanı Gül’e Hollanda’da gösterilen konukseverliğin, Türkiye’nin Avrupa’da ve dünyada kazandığı itibarın bir göstergesi olduğunu belirtti. Bağış, bu itibara en büyük katkının da yurtdışında yaşayan Türk girişimciler tarafından yapıldığını söyledi.

Türk vatandaşlarına uygulanan vize konusunu yıllardır gündeme getirdiklerini belirten Bağış, ziyaret sırasında ise, bu konunun ilk olarak Hollanda tarafından gündeme getirildiğini ve kolaylaştırma çabalarının arttığını ifade etti. Türkiye’nin tavrının kesin ve net bir şekilde vizelerin kaldırılması yönünde olduğunun altını çizen Bağış, bu noktaya da Türkiye’nin yükselen gücü sayesinde gelindiğini dile getirdi.

Hollanda ekonomisinin yüzde 92’sinin KOBİ olduğunu vurgulayan Bağış, Türkiye ile Hollanda arasında daha çok işbirliğinin mümkün olduğunu belirtti.

Yurtdışında yaşayan Türklerden beklentinin farklılıklara saygılı olmak, birlikte hareket etmek ve eğitime öncelik vermek olduğunu belirten Bağış, girişimcilerin tek bir çatı altında örgütlenmesini istedi.

-HOTİAD’dan Türk sermayesinin önemine vurgu

Toplantıda, HOTİAD Başkanı Turgut Torunoğulları da derneğin etkinlikleri hakkında bilgi verdi. Avrupa’da yaşayan Türk girişimcilerin son 10 yılda Avrupa’da yaptığı yatırımlara dikkat çeken Torunoğulları,  Avrupa ekonomisinde güçlenen Türk sermayesinin önemine vurgu yaptı.

Feijenoord Belediye Başkanı Seyit Yeyden ise yaptığı konuşmada, bölgeye yatırım yapan Türk gişirimcilere destek olmak amacıyla,  Türk merkezi oluşturma projelerinden bahsetti.