TR

İnşaat firmaları bilgilendirildi (02.06.2015)

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, yeni çıkan kanunlar, mevzuatlar ve yönetmelikler gibi   üyelerini ilgilendiren konularla ilgili bilgilendirme toplantılarına devam ediyor. Bu çerçevede, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nda Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun inşaat sektöründeki uygulamalarıyla ilgili yapılan değişiklikler ve düzenlemeler hakkında inşaat firması yetkililerine yönelik bir toplantı yapıldı. ITSO Başkan Yardımcısı İnşaat Sektörü Temsilcisi Metin Çelik’in organizesinde yapılan toplantıya Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürü Aydın Dakman, İş Kur İl Müdürlüğü Çalışma Şube Müdürü Şerafettin Abi ile Isparta Belediyesi İmar Müdürlüğü görevlisi Selçuk Çalık katıldı. İnşaat Firmalarının yoğun katılım gösterdiği toplantıda, yetkililer kendi alanları ile ilgili bilgiler verdi.

 

ITSO Başkan Yardımcısı Metin Çelik toplantıda, inşaat firması yetkilileri, proje müellifleri ve müteahhitlerin, yapı denetim firmalarının sorumluluklarının her geçen gün arttığına dikkat çekerek, “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu başta olmak üzere inşaat firmalarını ilgilendirilen yönetmeliklerle değişiklikleri oluyor. Firmalarımız da yeni yönetmelikler ve tebliğler  hakkında bilgi sahibi olması cezai yaptırımlara maruz kalmaması için bu toplantıyı düzenleme gereği hissettik.  Buradaki amaç, işverenin işçilerin can ve mal güvenliğinin artırılması, sorumluluklarını bilmesi ve firmalarımızın cezai işleme maruz kalmaması. Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm sektörlerde bu tür toplantıları yapıyoruz. Üyelerimizin kulaktan dolma bilgilerle değil, yetkili ağızlardan resmi birimlerden bilgi edinmesini istiyoruz. Çünkü aksi halde gereksiz bilgi kirliliği oluyor ve yanlış uygulamalar söz konusu olabiliyor. ITSO olarak üyelerimizi ilgilendiren kanun ve yönetmeliklerdeki değişikliklerle ilgili konularda da toplantılar yapmaya devam edeceğiz.“dedi.

            Ardından Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürü Aydın Dakman, bilgiler verdi. Yeni çıkan yönetmelik ve tebliğleri anlatan Dakman özetle şu bilgileri verdi:

“Bilindiği üzere yapı denetim kanunu ile ilgili mevzuatlarda değişiklikler oldu. Özellikle yapı denetim kanununda önemli para cezaları geldi, iş güvenliği ile ilgili tebliğ yayınlandı. Yine iş üstlenicileri için yeni bir tebliği yayınlandı, Proje müelliflerine ve proje denetçilerine önemli sorumluluklar geldi. Projeler nasıl yapılacak statik hesapları nasıl yapılacak bunlarla ilgili bazı değişiklikler oldu bunlara firmaların uyması zorundu. Tebliğde üretici firmaların tamamı standartlara uygun olması gerekiyor. Ürünleri satarken yanlarında statik hesapları da olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı özellikle standartlara uygun firmaları hesap değerleri statik projeyi yapan proje müellifleri tarafından imzalamasını zorunlu hale getirdi.   Bakanlığımız uygun göreceği standartların dışındaki ürünlerin piyasaya arz edilmesine müsaade edilmeyecek. Yapı malzemeleri kanununa göre, piyasaya girebilecek malzemenin de bakanlığımız tarafından standardı verilecek. 1 Temmuzda yürürlüğe girecek iş iskelesi tebliği ile ilgili de bir karmaşa olmayacak. Yeni tebliğde belirtilen konular, bina yüksekliği 13.5 metreyi geçen iş iskeleleri için iskele hesabı yapılacaktır. İş iskeleleri ile ilgili kurulum söküm sorumluluk şantiye şeflerinde, müteahhitlerde vardı bu tebliği proje müelliflerine de bir sorumluluk getirdi. Bütün bunları firmalarımızın iyi bilmesi ve uygulaması gerekiyor. Yeni çıkan tebliğlerin takip edilmesi ve gerektiğinde bizlerden bilgi alınması gerekiyor. Aksi halde büyük yaptırımlar söz konusu.”

İşkur İl Müdürlüğü, Çalışma Şube Müdürü Şerafettin Abi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgiler verdi. İş Sağlığı ve Güvenliği ilgili denetimlerin yapılarak iş durdurma uygulamalarının sorumluluk alanlarında olduğunu anlatan Şube Müdürü Abi, “İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili sekretarya görevimiz var. İzmir Teftiş Kurulu’na bağlıyız.  İşin durdurulmasıyla ilgili çalışmaları yürütüyoruz. Özellikle iskele ve balkonlarla ilgili aykırı durumlarda  işyerlerinde durdurulmalar yapılıyor. İşyerlerinde insanların İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa uyması zorunlu aksi halde çok büyük yaptırımlar söz konusu. Örneğin İş yerinde izinsiz çalışma yaptırma yapan işveren ve vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası veriliyor. İşverenlerin çok dikkat etmesi ve hassas davranmasında yarar var.“diye konuştu.