TR

Orman Ürünleri Sektörü Araştırılıyor (26.04.2012)

BAKA’nın desteği ile SDÜ İİBF yürütücülüğünde, Isparta, Burdur ve Antalya Ticaret ve Sanayi odalarının iştirakiyle bölgedeki orman ürünleri sektörünün kümelenme analizi yapılacak.

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi tarafından yürütülen,  Isparta, Burdur ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odalarının iştirakçi olarak yer aldığı ve BAKA destekli  ‘Batı Akdeniz Bölgesi’nde Orman ürünleri Sektörü Kümelenme Analizi Projesi ‘ çerçevesinde dün ITSO’da sektör temsilcilerine ve basına yönelik tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda SDÜ İİBF Fakültesi Öğretim Üyeleri  Prof. Dr. Murat Dulupçu, Doç. Dr. Hakan Demirgil, İletişim Fakültesi Dekanı Prof Dr. İlker Çarıkçı, ITSO Genel Sekreteri Doç. Dr. Adem Korkmaz ile proje yürütücüsü öğretim üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı.

Tanıtım toplantısında Doç. Dr. Hakan Demirgil projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Hem Isparta hem Antalya hem de Burdur da faaliyet gösteren orman ürünleri sektöründeki firmaların hem sektör içerisinde hem de benzer alanlardaki firmalarla ilişkilerinin ve bu ilişkilerin devamında da hangi potansiyele sahip olduklarını kümelenme modeli ile ortaya koyacağız. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı destekli bir çalışma.

Bilindiği üzere Yeni açıklanan teşvik kapsamında Isparta ikince bölgede.  Bu durumda değişen rekabet ortamında artık firmaların Ankara’dan bir şey beklemek gibi bir durumu yok.  Artık yerel girişimlerin yerel ekonomiye canlandıracak mekanizmaları kurması gerekiyor. Burada da başarılı yurtiçi ve yurtdışındaki örnekler kümelenmedir. Biz sektörün nasıl bir potansiyele sahip olduğunu ortaya çıkarıp güçlü ve zayıf yönlerini belirleyeceğiz ve sektörün daha iyi bir konuma gelmesi için nasıl  destekler almasını gerektiğini değerlendireceğiz. Kümelenme modeli Türkiye’de Adıyaman, Kayseri, Gaziantep, Antalya gibi illerde farklı sektörlerde kümelenmeler mevcut. Artık yeni rekabet ortamında firmaların daha etkin daha verimli çalışması için eğer ki potansiyele sahipse desteklenmesi gerekiyor.

Kalkınma Ajansı bu projeyi destekliyor projeyi SDÜ yürütecek faaliyetler kapsamındaki bütün finansal harcamaları BAKA destekleyecek.  Çalışmanın süresi 3 ay 1 ay tamamlandı Haziran ayı sonunda bitirip kamuoyu ile paylaşacağız. “