TR

Gölcük için önemli proje (01.09.2015)

Gölcük için önemli proje

Isparta Gölcük Tabiat Parkı'nda Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından spor kompleksi, botanik bahçesi, masal dünyası ve macera parkını içeren 'abant' örneği bir proje hayata geçirilecek. Gölcük Tabiat Parkı Peyzaj Avam Projesi Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından Gölcük Tabiat Parkının EURAPARK konseptiyle projelendirilmesi ve EROPARK ağına üye edilmesi konusunda proje çalışmalarına hız verildi. Barida Hotel'de ITSO, İl Genel Meclisi, Isparta Belediyesi encümenleri, Isparta Turizm Derneği temsilcileri, Kent Konseyi,  Türk Tabiatını Koruma Derneği temsilcileri ile GÖLDOST Doğa Sporları Derneği temsilcilerinin de katılımı ile Gölcük Tabiat Parkı Peyzaj Avam Projesi’nin ilgi gruplara paylaşımı yapıldı.  Yeni Gölcük Avan Projesi ile ilgili Barida Otel’de yapılan geniş kapsamlı toplantıya Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Başkan Şükrü Başdeğirmen, Meclis Başkanı Osman Şahlan ile Başkan Yardımcısı Metin Çelik katıldı.

Yeni Gölcük Avan Projesi  Barida Hotels’de düzenlenen toplantıyla ilgili gruplara açıldı. Toplantıya yaklaşık 20 sektör, dernek, kurum temsilcisi katılarak fikirlerini, itirazlarını ve taleplerini ortaya attı. Tartışma öncesi ITSO adına Başkan Yardımcısı Metin Çelik, projeyi tamamen desteklediklerini bildirdi.

ISPARTA’YI TURİZMLE DE NİŞANLANDIRMAK LAZIM
           Bu projeyi Isparta’nın özlem duyduğu, gelişen, büyüyen öğrenci şehri olan ilimize bir ihtiyaç olarak gördüklerini belirten Çelik, ‘’Projeyi tamamen destekliyoruz. Tartışma ortamında eksiklerimiz varsa giderilmesi ve yapılması gereken bir şeyler varsa onların aktarılması yönünde yapılan bu toplantıyı takdirle karşılıyoruz. Isparta’mızı güzelleştirmemiz lazım. Tarım, asker ve öğrenci şehri olan Isparta’mızı turizmle de nişanlandırmamız lazım. Bu ve buna benzer tesisler Isparta için önemlidir. Proje önümüze gelince detaylı açıklama yaparız. Bu tür çalışmaları alkışlıyoruz.’’ dedi.

            Öte yandan Amerika’da da ünlü projelerde yer alan Peyzaj Mimar Doç. Dr. Nedim Kemer Yeni Gölcük Avan Projesi’nin tanıtımını yaptı. Kemer, özetle projede korumayı kontrollü kullanımla sağlayabileceklerini bildirdi.


Projede henüz işin başında olduklarını ve koruma prensiplerini oluşturmaya çalıştıklarını belirten Kemer, ‘’ Gölcük Tabiat Parkı 5925 hektarlık geniş bir alan. Proje alanımız kısıtlı ve 4 bölge alana alınmış durumda. Arazimizde sürdürülebilir kullanım ve kontrollü kullanım alanları var. Proje alanımız 280 hektarlık bir alan. Bunun 98 hektar alanı göl yüzeyi. Burası çok kıymetli bir yer. Ama korusanız korusanız en fazla 5 yıl korursunuz. Ama biz burayı kontrollü kullanım ile koruyacağız. Çünkü kontrollü koruma; Kullanıcıların ve gelecek nesillerin bilinçlendirilmesiyle tavandan gelen sahiplenme olgusunu benimseyerek sağlanabilecek korumadır. En sürdürülebilir koruma bu şekilde gerçekleştirilebilir’’ dedi. Kemer daha sonra toplantıya katılan ilgili gruplara proje hakkında bilgi veremeye devam etti.

YENİ GÖLCÜK’TE HERKES KENDİNDEN BİR ŞEYLER BULACAK
Öte yandan projenin ana hatlarını tekrar aktaran ve gelecek itirazlara göre projede revizeye gidebileceklerini bildiren Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, ortaya çıkacak sonucu Bakanlık onayına sunacaklarını ve 2016 yılında da projeye başlayıp 3 yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi. projenin özetini çıkaran Yılmaztürk, şunları söyledi; ‘’Buradan çok kıymetli sonuçlar çıkacak ve bunlara hep birlikte sahip çıkacağız. Bu alanı herkes koruyacak. Çünkü herkesin fikri orada olacak.

PROJEYE ÖZ KÜLTÜR YANSITILACAK
Projede öz kültürümüzü alana yansıtacağız. Piknik ihtiyacı görülecek. Otopark, tuvalet, lavabo, piknik masası vs her şey iyi derecede yapılacak. En leziz ortamda piknik yapılacak. Çocuklarımız yabancı dizi ve film baskısı altındalar. Ciddi bir kültürel bombardıman var. Biz bu alanda efsanelerimizi yaşatacağız. Masal kahramanlarıyla çocuklarımız hem oynayacak hem de öz kültürümüzü bulacaklar. Konsept çalışmasını bir firma gönderdi. Onlarla görüşüyoruz. Bu alanda Ergenekon Destanı, Keloğlan’ı, Deli Dumrul’u vs görebilecekler. Isparta, üniversite şehri. Ama maalesef biz Isparta olarak üniversiteliye ne veriyoruz? Bir şey veremiyoruz. Çocuklar Antalya’ya gidiyorlar. Burada gençliğin enerjisini alabilecek bir alanı bunlara ayırdık. Uzmanlar şuanda o alanda çalışıyor. Dağ kızağı gibi gençliğe hitap edebilecek aktiviteler olacak.
Isparta’daki konaklama tesislerinin ayakta kalabilmeleri lazım. Futbol takımları Avusturya’ya gidiyorlar. İklim olarak burası aynı durumda. Gölcük’te nem sıfıra yakın. Biz burada spor tesislerine yer verdik. 2 nizami futbol sahası, 2 antrenman sahası. Bunlar tartışılacak. Ayrıca tenis kortları, basket ve beyzball sahaları olacak.

GELEN ZİYARETÇİLER MEYVELERİ DALINDAN YİYECEK
Isparta, Türkiye’nin meyve başkenti. Biz bu alanda Antalya Narenciye Araştırma ve SDÜ Ziraat Fakültesi bölümüne giderek meyve üzere çalışma yapacağız. Meyve parselleri oluşturarak, gelenler sadece dalında tadacak ve bu alanda marka olacak. Türkiye’de böyle bir yer yok. Burada ilacı fazla sokmayacağız. İyi tarım örneği yapacağız.

SU SPORLARI YAPILABİLECEK
Gölcük Gölü’nde yüzme olmayacak ama gerekli güvenlik önlemleri olarak su sporlarına açacağız. Şuanda Avan projesi yapıldı ve bu revize edilecek. Mevzuat doğrultusunda son şekliyle Genel müdürlüğe onaya sunulacak. Sonra detay projesi ortaya çıkacak. İleri ki aşamada Avrupark Birliği’ne müracaat edeceğiz. Burayı üye edersek Isparta, Türkiye’de ilk olarak Avrupa Birliği ağına giren park olacak.

YAKLAŞIK 7 MİLYONLUK BİR YATIRIM
Yaklaşık 2-3 yıllık bir proje. Projenin uygulamasına 2016’da başlayacağız. Kalkınma Bakanlığı’na Gölcük projesi olarak sunulacak. Yaklaşık 6-7 milyonluk bir yatırım olacak.

GELEN FİKİRLER VE TALEPLER BİZE YOL GÖSTERİCİ OLDU
Proje hazırlanırken sosyal medya aracılığıyla ya da direkt olarak halkımızdan fikirler ve talepler geldi. Bunlar bizim için bir kazançtır. İyi niyetliyizdir ama biz de hata yapabiliriz. Bunlar bize yol gösterici oldu. Şimdi bunu daha da genişletmek amacıyla bu toplantıyı düzenledik. Burada ilgili grupların hepsinin temsilcisi var. Onların da itirazı ya da fikirleri alınarak projeye son halini vereceğiz.’’