TR

NÜKSAK Nükleer Sanayi Kümelenmesi Projesi (23.01.2018)

İlgi: Ankara Sanayi Odası tarafından  28.12.2017 tarihli, 05/1-3510 sayılı ve NÜKSAK Nükleer Sanayi Kümelenmesi Projesi konulu yazı aşağıda sunulmuştur.

Odamız tarafından ülkemiz sanayisinin nükleer enerji sektöründe yerli tedarikçi olmasının teminen kapasitelerinin artırılması amacıyla çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar kapsamında özellikle nükleer enerji sektöründe yer alacak yerli firmaların rekabet gücünün ve sanayinin yüksek teknoloji ve nitelikli imalat kabiliyetinin artırılması, altyapısının geliştirilmesi ile ihracaat potansiyelinin yükseltilerek bölgesel ve küresel pazarda nükleer enerji sektörüne mal ve hizmet sağlanması hedeflenmektedir.

Bu doğrultuda,  yerli firmaların ülkemizde kurulacak olan güç santrallerine tedarik  sağlayabilmeleri maksadı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı kapsamında desteklenen ve Odamızın koordinatör kuruluş olarak yer aldığı Nükleer Sanayi Kümelenmesi (NÜKSAK) Projesi, 2 Mayıs 2017 tarihinde resmi olarak faaliyetlerine başlamıştır.

NÜKSAK  Projesi, İstanbul, Kocaeli ve Adana Sanayi Odaları, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gedik Üniversitesi paydaşlığında sürdürülmekte olup kümede Ankara, İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Bursa, Adana, Gaziantep ve Malatya illerinden vana, pompa, elektronik malzeme, boru ve bağlantı elemanları, basınçlı kap ve kazan, kaynak malzemeleri ve ekipmanları, çelik konstrüksiyon yapı, vinç estrümantasyon ve kontrol ekipmanı ile otomasyon, proje ve yazılım üreticileri yer almaktadır.

 

Proje kapsamında yürütülecek faaliyetleri arasında ağırlıklı olarak karmaşık analizler, nükleer kalite yönetim ve sertifika sistemleri, danışmanlıklar, nükleer sektöre özel kaynak teknoloji eğitimleri, paslanmaz çelik için Ar-Ge çalışmaları ve teknik destek organizasyonu için altyapı faaliyetleri yer almaktadır ve 5 yıllık sürede gerçekleştirilecek faaliyetlerin toplam maliyeti 32 milyon TL civarındadır.

NÜKSAK      Projesi hakkında detaylı bilgi almak ve ilgilenen üyelerinizi yönlendirmek üzere, NÜKSAK iktisadi İdari Koordinatörü Sayın  N. Merve DEMİR (Tel: 03124171200/1227, E-posta: merve.demir@aso.org.tr) ile irtibata geçileceği hususunu bilgilerinize sunarız.

Üyelerimize Duyurulur.