TR

Süveyş Kanalını transit geçen ve Akabe Limanında yönelen gemilere uygulanan teşvikler hk. (14.05.2018)

İlgi: TOBB’dan 11.05.2018 tarih, 7179 sayılı ve Süveyş Kanalını transit geçen ve Akabe Limanında yönelen gemilere uygulanan teşvikler hk. Konulu yazı aşağıda sunulmuştur.

İlgi: Dışişleri Bakanlığı'nın 17.04.2018 tarihli, 4314608-150.05-2018/13721028 sayılı yazısı ve Süveyş Kanalını transit geçen ve Akabe Limanında yönelen gemilere uygulanan teşvikler hk konulu yazı aşağıda sunulmuştur.

İlgide kayıtlı yazıda, Ürdün Büyükelçiliği’nden alınan Nota’da, Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkçi ile Ürdün Haşimi Krallığı Büyükelçisi İsmail Rifaie arasında 6 Mart 2018 tarihinde bir toplantının gerçekleştirildiği bildirilmektedir. Bu toplantıya atıfla, Sayın Bakan Tüfenkçi’nin isteği üzerine aşağıda kayıtlı hususlar hakkında bilgi verilmektedir.

Söz konusu Nota’da, Mısır makamları tarafından Süveyş Kanalını transit geçen ve Akabe Limanında bulunan kuru yük gemilerine, gezinti gemilerine ve konteyner gemilere uygulanan Kanal transit ücretlerinde %50 indirimi sağlayan anlaşmayı yenilemeyi  kabul ettiği belirtilmekte,
söz konusu indirimin sadece Ürdün bayrağını taşıyan gemilere değil aynı zamanda Akabe limanında bulunan tüm gemilere uygulanacağı bildirilmekte; buna ek olarak Mısır ve Ürdün  arasındaki kesin ve karşılıklı anlaşmalar dahilinde, Arap Köprüsü Denizcilik Şiketi (Arab Bridge Maritime Company)’ne ait gemilere  verilen başka teşviklerin de olabileceği , ancak, buna ilişkin bilgilerin anılan şirketten sağlanabileceği kaydedilmektedir.

Ürdün Büyükelçiliğinden alınan Nota, birliğimiz web sayfası (www.tobb.org.tr) “Hizmetler” başlığı altındaki “Uluslararası İş İmkanları/Ülke Duyuruları” bölümünden yer almaktadır.

Üyelerimize Duyurulur.