TR

Covid19 Salgını Tedbirleri Kapsamında Gıda Satış (Kasap,Manav,Bakkal-Market) ve Yeme İçme Yerleri Hk (09.03.2021)

Sayın Üyemiz,

 

T.C. ISPARTA VALİLİĞİ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınan 08.03.2021 tarih ve 727391 sayılı yazıda;

Covit 19 salgını ile mücadele kapsamında, kontrollü normalleşme sürecinde; Düşük Orta ve Yüksek risk gruplarında; gıda satış (Kasap, Manav, Bakkal-Market) yerleri ile ilgili olarak aşağıda belirtilen hususlarda alınan Kararların, Odanıza bağlı ilgili gıda işletmelerine ivedilikle tebliğ edilmesi gerekmektedir.

''Kasap, Manav, Bakkal-Market sektörlerindeki gıda satış işletmeleri; sabah 07.00 ile akşam 20.00 saatleri arasında faaliyette bulunulabilecektir.''

Isparta Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulunun 2021-13 No'lu Kararında; Pandemi süresinde İşletmelerin, alınan Kararlara riayet etmemeleri halinde; 1. ihlalde uyarı, 2. ihlalde İdari Para Cezası, 3. İhlalde 3 gün faaliyet durdurma, 4. ve daha sonrasındaki her ihlalde 5'er gün faaliyet durdurma cezası uygulanması Kararı alınmıştır.

 

T.C. ISPARTA VALİLİĞİ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınan 08.03.2021 tarih ve 727353 sayılı yazıda;

Covit 19 salgını ile mücadele kapsamında, kontrollü normalleşme sürecinde; Düşük Orta ve Yüksek risk gruplarında; gıda yeme içme yerleri ile ilgili olarak aşağıda belirtilen hususlarda alınan Kararların, Odanıza bağlı ilgili gıda işletmelerine ivedilikle tebliğ edilmesi gerekmektedir

İlgili yeme içme gıda işletmelerinin, normal faaliyet saatleri; sabah 07.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında olup, ayrıca 19.00-21.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde faaliyette bulunulabilecektir.

HES Kodu sorgulaması ve ateş ölçümü yapılmadan işletmeye kabul yapılamayacaktır.

İşletmede açık ve kapalı alanlar ayrı ayrı olacak şekilde % 50 kapasite sınırlamalı oturma düzenlemesinde; masalar arası her açıdan 1.5 metre mesafeli aralıklarla konuşlandırılacak ve eni 70 santimetreden büyük olan masalar etrafındaki sandalyeler arası; 60 santimetre mesafeli aralıklarla dizayn edilecektir. Grup müşteri kabullerinde de aynı ölçülere riayet edilecektir. Ancak eni 70 santimetreden küçük olan masalar etrafındaki sandalyelerin dizaynında karşılıklı oturmaya müsaade edilmeyecek olup, sadece çapraz oturma şeklinde dizayn edilecektir. Ayrıca Bar masası şeklinde olan masa düzenlemesinde; bar masası önüne dizilen sandalyeler arası 1 metre mesafeli aralıklarla dizayn edilecektir. Belirtilen şeklin dışında mekanlarda kesinlikle fazladan masa sandalye bulundurulmasına müsaade edilmeyecektir.

İşletmeye kabul edilebilecek azami müşteri kapasitesinin belirlenmesinde; yukarıda belirtilen oturma düzenlemesi kurallarının sağlanması neticesinde, oluşturulan oturulabilecek sandalye sayısı hesaplanarak, işletmenin aynı anda kabul edebileceği müşteri sayısı kapasitesi olarak belirlenecektir. Ayrıca belirlenen işletme müşteri kapasite bilgisi müşterilerin içeriden ve dışarıdan rahatça görebileceği şekilde tablo olarak, işletme girişine ve içeride uygun yerlere asılarak ilan edilecektir. İlan Örneği: (Bu işletmenin Toplam Kapasitesi .....kişi olup, % 50 Kapasite sınırlaması sonrasında en fazla ......kişi aynı anda bulunabilecektir.).

İşletmede görünebilir yerlerde, okunabilir ebatlarda salgın tedbir kuralları ile ilgili uyarı tabloları asılarak, farkındalık oluşturulacaktır.

İşletme girişine, alışveriş kasası önüne ve müşteri bekleme alanlarına 1,5 metre mesafeli aralıklarla sosyal mesafe uyarı işaretlemeleri yapılarak, mesafe ihlallerine müsaada edilmeyecektir.

İşletme İçi Salgın Tedbir Planı tanzim edilerek, denetimlerde yetkililere arzedilmek üzere İşletmede bulundurulacaktır. Plan örneği şablon olarak internet ortamında temin edilebilmektedir.

İşletme Lavoba ve wc gibi genel kullanım alanlarının etkin temizliğininin düzenli aralıklarla yapıldığına dair çizelge tanzim edilerek, görülebilecek şekilde tablo olarak asılacaktır. Çizelgede temizlik saatleri, temizlik yapanın adı soyadı ve imzası bulunacaktır.

İşletme girişinde, alışveriş kasasında, çalışanların dinlenme ve imalat alanlarında, Lavabolarda, ayrı ayrı her müşteri masalarında el antiseptiği bulundurularak, kullanımı sağlanacaktır.

Bulaşık ekipmanların yıkanmasında 60 santigrat dereceli sıcak su muamelesi uygulanacaktır.

Sunumda kullanılan tuzluk, baharatlık, sosluk vb. ekipmanların her ayrı müşteri sunumunda yedekli ve dönüşümlü olarak kullanımı sağlanarak, dönüşümler arasında dezenfeksiyonları sağlanacaktır.

Sunumda kullanılan kaşık, çatal bıçak vb. ekipmanların dezenfeksiyonlarının sağlanması sonrasında, el değmeden ambalajlı olarak sunumları yapılacaktır.

İşletmede Klima, hava perdesi vb. gibi havayı sirküle edici cihazlar kullanılamayacaktır

Isparta Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulunun 2021-13 No'lu Kararında; Pandemi süresinde İşletmelerin, alınan Kararlara riayet etmemeleri halinde; 1. ihlalde uyarı, 2. ihlalde İdari Para Cezası, 3. İhlalde 3 gün faaliyet durdurma, 4. ve daha sonrasındaki her ihlalde 5'er gün faaliyet durdurma cezası uygulanması Kararı alınmıştır.

 

Saygılarımızla,

Bilgilerinize sunarız.