TR

Oda Organ Seçimleri Hakkında Duyuru (08.09.2022)

Sayın Üyemiz,

Oda organ seçimleri 1 Ekim 2022 Cumartesi günü 09.00-17.00 saatleri arasında Isparta Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binasında yapılacaktır.

Oda seçimlerine ilişkin seçim listeleri 09-12-13 Eylül 2022 tarihlerinde Odamız hizmet binasında askıya çıkarılmış olup, askı süresi içinde seçim listelerine yönelik muhtemel itirazların Isparta Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na yapılması gerekmektedir.  

Üyelerimizin seçme ve seçilebilme haklarının kaybolmaması için aşağıda belirtilen hususlara özen göstermesi ilanen duyurulur.

Oda, Borsa ve Birlik organları seçimlerine katılma nitelikleri:

Oda, Borsa ve Birlik organları seçimlerine katılma şartları 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 83. maddesinde belirtilmiştir.  

Buna göre seçim tarihi itibari ile en az iki yıldır oda veya borsaya kayıtlı, onsekiz yaşını bitirmiş gerçek kişilerle, tüzel kişilerin tescilli ana sözleşmelerinde temsil ve bağlayıcı işlemler yapma yetkisi verilen gerçek kişi temsilcileri, bu Kanun hükümlerine göre oda, borsa ve Birlik organlarının seçimlerinde oy kullanabilirler. 

  1. Oda, Borsa ve Birlik organlarına seçilebilmek için; 
  2. Yeni kurulan oda ve borsalar hariç en az iki yıldır oda ve borsaya kayıtlı olmak, 
  3. Seçim tarihinde yirmibeş yaşını doldurmuş olmak, 
  4. İflas etmemiş ya da iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olmak, 
  5. Türk Ceza Kanunu’nun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıl veya daha fazla süreyle ya da devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hapis cezasına mahkûm olmamak,
  6. Ticarî ve sınaî kazanç dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmak, 
  7. Okur-yazar olmak, 

Şartlarını haiz olanlar aday olabilir. 

Yerli ve yabancı tüzel kişilerin tescilli ana sözleşmelerinde temsil ve bağlayıcı işlemler yapma yetkisi verilen ve yukarıdaki özellikleri taşıyan gerçek kişi temsilcileri, bu kanun hükümlerine göre oda, borsa ve birlik organlarına seçilebilirler. 

Oda ve borsalarda seçilme hakkının kullanılabilmesi için; ticaret şirketlerinde gerçek kişi temsilcinin şirketin ortağı ve/veya yöneticisi, gerçek kişiler ve ticaret şirketleri dışındaki tüzel kişilere ait ticari işletmelerde ise işletmenin sahibi veya temsilcisi olması ve şirketi ya da işletmeyi temsil ile bağlayıcı işlem yapmaya yetkili bulunması, bu durumun seçimden en az altı ay öncesini kapsaması şarttır. Bu fıkra kapsamında belirtilen şartlar şubeleri temsile yetkili kılınanlar için de aranır. 

Üye şirketin münfesih olması, şirketin veya işletmenin işyerini veya merkez kaydını başka bir odanın çalışma alanına taşıması halinde, üyelik ile birlikte seçilmiş olduğu oda, borsa ve birlik organlarındaki görevi kendiliğinden sona erer. 

Oda organları seçimlerinde oy kullanma belgeleri:

Tüzel kişi temsilcisi gerçek kişilerin, temsil ettikleri tüzel kişinin tescilli ana sözleşmeleri gereğince temsil ve bağlayıcı işlem yapma yetkisine sahip olduklarına dair düzenlenmiş seçime özgü e-sicil tasdiknamesi veya ticaret sicil müdürlüğünden doksan gün içerisinde alınmış seçim yetki belgesinin oy kullanma sırasında ibrazı gerekir. MERSİS üzerinden münferit yetkiye sahip tek temsilci olan tüzel kişi üyeler için seçime özgü e-sicil tasdiknamesi düzenlenebilecektir. Diğer tüm durumlar için Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne fiziki olarak başvurmak kaydıyla seçim yetki belgesi düzenlenecektir. Ticaret Sicil Müdürlüklerince organ seçimlerinin başladığı tarihten önceki doksan gün de dâhil olmak üzere oda ve borsa organ seçimlerinin yapıldığı aylarda seçim amacıyla tasdik edilen bu belgelerden harç ve hizmet bedeli tahsil edilmez.

OY KULLANIRKEN MUTLAKA GEÇERLİ TC KİMLİK NUMARASI İÇEREN BİR KİMLİK BELGESİNİN SANDIK KURULUNA İBRAZ EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR

Üyelerimize önemle duyurulur.

Saygılarımızla 

ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI