TR

Fuarcılık Bilgi Sistemi Hakkında (18.07.2023)

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan 12.07.2023 tarih ve 7641 sayılı yazıda;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) alınan yazıda, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun 56. maddesinin g bendi ile, 'oda ve borsalara yurt içi fuarlar konusunda yapılan ve Birliğe intikal ettirilen müracaatları inceleyip karara bağlama; fuar şirketlerine yurt içi fuar düzenleme yetki belgesi verme' yetkisi TOBB'a verildiği ve bu kapsamda, fuarcılık faaliyetleri ile ilgili tüm başvuru süreçlerinin yapılabileceği ve takip edilebileceği Fuarcılık Bilgi Sistemi'nin (Sistem) kurulum çalışmalarının tamamlandığı bildirilmiştir.

Fuarcılıkla ilgili tüm başvuru süreçlerinin kolaylaştırılması ve tüm taraflar için iş yükünün azaltılarak hızlı bir şekilde işlemlerin sonuçlandırılmasını amaçlayan ve TOBB BS Üye, Banka Ödeme Sistemi gibi bir çok bilgi/veri sistemi ile entegrasyonu sağlanan Fuarcılık Bilgi Sistemi, Temmuz 2023 itibariyle kullanıma açılacaktır. Bu tarih itibariyle fuarcılık faaliyetleri ile ilgili tüm başvurular Sistem üzerinden kabul edilecek olup 01.08.2023 tarihi itibariyle tüm başvurular sadece Sistem üzerinden kabul edilecektir.

Fuarcılık Bilgi Sistemi üzerinden işlem veya başvurular sadece "firma temsilcisi" tarafından ve firma temsilcisine ait e-imza ile yapılabilecektir. Bu sebeple, 5174 sayılı Kanunu'nun 9. maddesinde yer alan 'üye kayıtlarının ortak veri tabanında (TOBB BS üyelik sistemi) güncel tutulması' hükmüne istinaden, fuar düzenleme yetki belgesi sahibi firmaların temsilci bilgilerinin güncelliğinin sağlanması ve firma temsilcisine ait e-imza temin edilmesi önem arz etmektedir.

Söz konusu Sisteme ilişkin 20 Temmuz  ve 25 Temmuz 2023 tarihlerinde yetki belgesi sahibi firmalara yönelik olmak üzere iki ayrı online bilgilendirme toplantısı düzenlenmesi planlanmaktadır. Bahse konu toplantıların gündemi ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

Saygılarımızla,

Bilgilerinize sunarız.