TR

Kuyucak’ta lavanta turizmi (15.07.2016)

Isparta'da Türkiye lavanta üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Kuyucak köyünde lavanta turizmi gelişiyor. Keçiborlu Kaymakamlığı, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ve Kuyucak Muhtarlığı hazırladıkları proje ile lavanta turizmini ve ticaretini artırmayı hedefliyor. Hafta içi ve hafta sonu ziyaretçi akınına uğrayan Kuyucak Köyü Lavanta Bahçelerinde ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen İzmir’den gelen yerli turistleri ağırlayarak Isparta’yı anlattı.

 

 Sadece Türkiye'de değil, dünyada da "Gül" denilince ilk alan gelen yer olan Isparta'da, nisan ayının ortalarında başlayan ve 2 ay süren gül hasadın ardından, üreticiler ve ziyaretçileri lavanta heyecanı sardı.

 Türkiye lavanta üretiminin yüzde 80'ini tek başına karşılayan Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak Köyü adeta ziyaretçilerin akınına uğruyor. Yurt dışından olduğu gibi yurt içinden ziyaretçiler mor renkli  bu doğal güzelliğe hayran kalıyor.

 Lavantanın köylerinde 45 yıldır olduğunu söyleyen Keçiborlu ilçesi Kuyucak Köyü Muhtarı Mehmet Aydemir, ancak son yıllarda üretimin artmasıyla birlikte köylerinde lavanta turizminin de geliştiğini ifade etti.

 Lavanta üreticilerinden Ramazan Avcı, lavantadan yağ, çay, sabun ve kolonya gibi ürünler üreterek turistlere pazarladıklarını dile getirdi.

Yerli ve yabancı turistlerin lavanta bahçelerini ziyaret ettiğini vurgulayan ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen ise, lavantanın hem ekonomik hem de tanıtım anlamında kente büyük katkı sağladığını söyledi.

Bir dekar lavanta bahçesinden 100 kilograma yakın kuru çiçek elde edilirken, 60-70 kilogram çiçekten 1 kilogram yağ üretiliyor. Üreticiler, elde edilen lavanta kurusunu Isparta'daki fabrikalara satıyor.