TR

Isparta Sana Minnettar (02.03.2012)

1968-1978 yılları arasında Isparta Belediye Başkanlığı yapan Fuat Uyar’ın şehrin gelişmesi adına attığı adımları saymakla bitmez, Isparta’nın batı, doğu ve güney girişlerine geniş caddeler açtı, İstanbul Caddesi ile Atatürk ve Menderes Caddelerini açtı, Yeni Sanayi Sitesini, DSİ Bölge Müdürlüğü’nü Kapalı Yüzme Havuzu’nu Halı Sarayı’nı, Tuhafiyeciler Sitesi’ni inşa etti, o dönemde 60 bin nüfuslu Isparta’yı 250 bin nüfuslu Isparta’ya hazırlaması da hizmetlerinde bazıları.

        Isparta’nın gelişmesi ve geleceğe hazırlanması adına önemli çalışmaları bulunan ve 1968-1978 yılları arasında iki kez seçilen Belediye Başkanı Fuar Uyar 10 yılda saymakla bitmeyecek hizmetlere imza attı. İki kez üst üste seçilen Belediye Başkanı unvanını taşıyan Fuat Uyar eserleriyle aradan geçen 44 yıla rağmen hala minnet duyguları ile anılıyor.  Isparta’nın batı, doğu ve güney girişlerine geniş caddeleri, İstanbul Caddesi ile Atatürk ve Menderes Caddelerini açtı, Yeni Sanayi Sitesini, DSİ Bölge Müdürlüğü’nü Kapalı Yüzme Havuzu’nu Halı Sarayı’nı, Tuhafiyeciler Sitesi’ni inşa etti, o dönemde 60 bin nüfuslu Isparta’yı 250 bin nüfuslu Isparta’ya hazırladı. Ekibi ile birlikte birçok hizmette bulundu. 35 YAŞINDA BELEDİYE BAŞKANI OLDU

        İstanbul’da sanayi sektörü ile uğraşırken, Adalet Partisi’nden  kendisine gelen Belediye Başkan adaylığı teklifini kabul ederek, seçimlere girdi ve kazandı. Henüz 35 yaşında iken Belediye Başkanlığı koltuğuna oturdu ve oturur oturmaz icraatlarına başladı. İki dönem üst üste seçilen tek belediye başkanı unvanını da koruyan Fuat Uyar 1968-1978 yılları arasında görev yaptığı belediye başkanlığı koltuğuna tabiri caizse hiç oturmadı, Isparta’nın geleceğini inşa etmek adına birçok projeye imza attı.

        Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç’u ziyaret eden Fuat Uyar, yaptığı çalışmaları ve görmek istediği Isparta’yı anlattı. Hizmetleri saymakla bitmeyen cefakar Belediye Başkanı Fuar Uyar, belediye başkanlığı yaptığı dönemde çalışma arkadaşlarının büyük desteği gördüğünü söyleyerek onlara da teşekkür etmeden geçemiyor.

İşte Eski Belediye Başkanı Fuar Uyar’ın kendi ağzından hizmetleri: 

 

“İstanbul'da sanayi ile uğraşırken 1968 yılında beni Isparta’ya çağırdılar. Isparta’yı geliştirmek ve hizmet için bu teklifi kabul ettim. 1968 yılında Belediye Başkanı olarak göreve başladım ve hiç vakit kaybetmeden 150 bin nüfuslu Isparta hedefledik ve imar planlarını ona göre yaptık. Ama daha sonra hedef büyüttük ve 250 bin nüfuslu Isparta için imar çalışmaları başlattık.

UÇAK MI İNDİRECEKSİN DEDİLER?

Isparta’nın batı, doğu ve güney girişlerine geniş caddeler açtık. İstanbul Caddesi ile Atatürk ve Menderes bulvarlarını açarken bir toplantıda vatandaşlardan birisi bana 'Fuat Bey; uçak mı indireceksiniz de geniş geniş caddeler açıyorsunuz' diye sitem etti. Ben de 'Beyler ben 37 bin nüfuslu Isparta’ya değil, 250 bin nüfuslu Isparta’ya hazırlık yapıyorum' dedim. Yalnız şehir girişleri değil başta Mimar Sinan Caddesi ve 113. Cadde  olmak üzere şehir merkezindeki tüm caddeleri bugünlere hazırladık.

        Göreve geldiğim zaman esnafımız eski sanayi sitesinde sıkışık şartlar altında işini yürütmeye çalışıyordu. Esnafımızın önünü açmak için Yeni Sanayi Sitesinin çalışmasını başlattık ve kısa sürede bitirerek esnafımıza teslim ettik. Binlerce esnaf şimdi burada hizmet veriyor ve mesleğini sürdürüyor. Hatta keresteciler için daha geniş imkanlar sağladık. Bu sayede Isparta bir zamanlar kerestenin merkezi durumuna bile gelmiş oldu. 

ASKERİYEYE DESTEK VERDİK

Isparta ekonomisine büyük katkısı olan askeri birliklerin güçlenmesi için çalışmalar yaptık. Bu konuda belediye olarak her türlü imkânları sağladık. 40. Piyade Alayı, 3. Er Eğitim Tugayı ve 58. Er Eğitim Tümeni'ni Isparta halkı ile kaynaştırdık. Bu arada 70. Piyade Alayı'nın gelmesini sağladık ve askeri birliklerimizin güçlenmesini sağladık. Ama bizden sonra askeri birliklerimize sahip çıkılmamış.

DSİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ'NÜ KURDUK

        Isparta Göller Bölgesi'nin merkezi idi. Bunun için Bölge Müdürlüğü kurulmasının gelmesi için çalışmalar başlattık. 1969 yılında Isparta’da DSİ 18. Bölge Müdürlüğü'nü kurduk. İlk Bölge Müdürümüz İrfan Alpsi idi. İrfan Bey kısa sürede güçlü bir kadro kurarak Isparta DSİ 18. Bölge Müdürlüğü'nü Türkiye'nin en iyi bölgelerinden birini gerçekleştirdi.

YÜZME HAVUZUNU NEDEN YAPTIM?

Türkiye'de ilk kapalı yüzme havuzunu biz yaptık. Bunu neden yaptık. Sakarya Savaşı'nda Sakarya nehrini geçerken ölen askerlerden 296'sı Ispartalı idi. Orada en fazla zayiat veren il Isparta idi. Eskiden ulaşım çok zordu. Isparta’dan Atabey'e bile at arabasıyla ancak 1 günde gidilebiliyordu. Eğirdir gölüne gitmek ve suya girmek ise imkânsızdı. Ancak göl kenarındaki gençler yüzme biliyorlardı. Isparta'daki gençlerimiz yüzmeyi bilmiyorlardı. Onların yüzmeyi öğrenebilmeleri için yüzme havuzu yaptık. Hatta bu yüzme havuzunun projesini de Almanya'dan getirdik. Uluslararası standartlara uygun bir yüzme havuzu idi. Ne yazık ki bu yüzme havuzu düğün salonun çevrilmiş. Halbuki Almanya'da olsun, Avrupa'nın başka ülkelerinde olsun 200 bin nüfuslu şehirlerin her mahallesinde yüzme havuzları vardır. Biz yüzme havuzsunu yaparken büyük kavgalar oldu. Su yok, suyu nerden alacaksın diye tenkit ettiler. Halbuki biz su konusunda projeler üretmiş ve Isparta’ya yetecek kaynaklar kazanmış ve bunları şebekeye dahil etmiştik.

ALDIĞIMIZ ÖNLEMLER SAYESİNDE

ISPARTA’DA GECE KONDU YOK  

İmar ve İskân Bakanlığı ile kurduğumuz yakın temas sonunda Isparta’da 3 toplu konut alanı belirledik ve imar planında da gerekli değişiklikler yaptık. Davraz Mahallesi, Gülistan Mahallesi ve sanayinin arka tarafını toplu konuta açtık. Buralarda yoksul ve dar gelirli vatandaşların konut sahibi olmalarını istedik ve kooperatiflerle temasa geçtik. Kooperatifler zayıf olduğu için Belediye olarak destek verdik ve kooperatife üye olan fakir vatandaşları ev sahibi yaptık. Gecekondu önleme bölgelerindeki yerlere de belediye olarak çeki düzen verdik. Yollarını açtık, altyapılarını yaptık, kanalizasyonlarını yaptık. Elektriklerini getirdik, sularını verdik ve buraları yaşanabilir hal getirdik. Gecekondu yapılmaması için gerekli tüm önlemleri aldık. Aldığımız bu önlemler sayesinde Isparta’mızda gecekondu bulunmamaktadır.

YOKSULLARI VE DAR GELİRLİLERİ EV SAHİBİ YAPTIK

Toplu Konut Alanlarının açılmasında ve konutların yapılmasında Isparta’ya gelerek bize destek veren zamanın İmar ve İskân Bakanı Sayın Haldun Menteşe'ye teşekkür ediyorum. Çünkü yoksullara para vererek, dar gelirlilerin de kooperatif kurarak ev sahibi olmalarına destek verdik. Mesela Davraz Mahallesi Yapı Kooperatifi 1100 konut civarında. Vatandaşlarımız küçük taksitler ödeyerek 25 bin liraya konut sahibi oldular. Gecekonduyu kim yapar, mutlaka fakir halk yapar. Biz de bunu düşünerek Toplu Konut Alanları belirleyerek fakir halkı konut sahibi yaptık. Biz bunları yaparken hiçbir zaman parti gözetmedik. Bunun içindir ki Isparta’da gecekondu yoktur.

 

BABAMIN İŞYERİNİ BİLE YIKTIM

Biliyorsunuz Isparta’yı ikiye bölen Mimar Sinan Caddesi çok dardı. Mimar Sinan Caddesini genişletirken Hükümet Caddesi'ni de genişletmemiz gerekiyordu. Bu nedenle Bedesten'in çevresindeki bazı işyerlerini yıkmamız gerekiyordu. Burada babamın mağazası da vardı. Babam üzülmesin diye yıkım sırasında kendisini Antalya'ya gönderdim. Biz Isparta’ya hizmet yaparken hiç bir zaman parti ayırımı yapmadık, yakınlarımızı gözetmedik. Biz Hükümet Caddesi'ni açarken amacımız İstasyon Caddesi'nin Hastaneye kadar devam etmesi idi ama olmadı.

 

HALI SARAYI PROJESİNİ İHTİYAÇTAN YAPTIK

 

Belediye Binası ve Halı Sarayı, büyüyen Isparta için kaçınılmaz olmuştu. Şehrin en mutena yerine bu projeyi gerçekleştirdik. Projemde başka şeyler de vardı. Belediyenin altında büyük bir bosluk vardır, bir delik vardır. Niye o delik bırakıldı diye Allah'ın kulu kimse sormadı Isparta bir kış şehridir. Halı Sarayını yaparken söz konusu boşluğun altında kapalı otopark, üstünde de gençlerin voleybol oynayacağı, basketbol oynayacak bir düzenleme hedefliyorduk. Oraya bir hareketlilik getirelim istedik. Ancak, inşaat yapan şirket projenin dışına çıkmadı. İnşaat tamamlandıktan sonra bunu biz yapalım dedik ama zamanımız yetmedi.

 

TUHAFİYECİLER SİTESİ'Nİ YAPTIK

 

        Bu amaçla Tuhafiyeciler Sitesini yaptık. Esnafımıza canlılık getirmesi için yaptık bu siteyi. Hatta sitenin çok daha iyi durumlara gelmesi için bodrum katlan MERKO'ya tahsis edelim ve sitedeki canlılığı artıralım istedik. Ne yazık ki zamanımız buna yetmedi.

 

HİZMETLERİN GELMESİNDE EKİBİMİN ROLÜ ÇOK BÜYÜK

        Bu hizmetleri yaparken son derece güvenilir ve işini en iyi şekilde yürüten bir ekibim vardı. Ben Isparta’ya geldiğim zaman Isparta’da mimar yoktu. İmar Müdürü olarak Kemal Sözüdoğru'yu getirdik. Atilla Üçtop ve Müslüm Sevgi gibi daire müdürlerim vardı. Kemal Sözüdoğru'nun yetiştirdiği elemanlar vardı. Ayrıca uyumlu olan bir Belediye Meclisimiz vardı. Görevde kaldığım 1968-1978 yılları arasında bu hizmetleri yapmaktan son derece mutluyum. Yapılan her eserde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

ÜNİVERSİTE ISPARTA İÇİN BİR GÜÇ

İlkokul ve ortaokulu Isparta’da okudum, lise olmadığı için liseyi İzmir'de bitirdim. Sonradan Isparta’da gerek düz liseler, gerekse meslek liseleri açıldı. Ispartalı gençler yüksek tahsil için başta Ankara ve İstanbul olmak üzere başka şehirlere gidiyorlardı. Gençlerimizi düşünerek Isparta’da bir üniversite açılması için çalışma başlattık. Bu amaçla İstanbul Teknik Üniversitesinden öğretim üyeleri getirdik, onların önerilerini aldık. Daha sonra Prof. Dr. İhsan Doğramacı'yı davet ettik. Isparta’da üniversiteyi nasıl kurarız diye kendisinin görüş ve önerilerini aldık. Bu çalışmalarımız üniversite açılmasına yetmedi ama Akdeniz Üniversitesine bağlı Mühendislik ve Mimarlık Akademisini açtık. Bu okul daha sonra Süleyman Demirel Üniversitesinin kuruluşuyla birlikte Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi oldu. SDÜ’ nün açılması gerçekten Isparta ekonomisine büyük katkılar sağladı.

BİRLİKTE ÇALIŞMA OLGUSU YOK

Biz birbirimize güvenmiyoruz. Beraber çalışma olgusu yok. Beraber çalışma düşüncesi olmayınca gelişme de olmuyor. Biz bu hizmetleri yaparken Valilik ile Ticaret ve Sanayi Odamızla el ele verdik. İşbirliği içinde olduk. Her vesileyle Ankara'ya gittik ve ilgili bakanlıklar nezdinde yakın ilişkiler kurarak Isparta’ya hizmetler getirmeye çalıştık. Organize Sanayi Bölgesi için yer belirledik. Ama birlik olamadığımız için bunu gerçekleştiremedik. Bizde şimdi organize Sanayi Bölgesi var. Ne yazık ki Organize Sanayi Bölgemizi dolduramadık. Bakın komşu illerimize. İkinci ve üçüncü organize sanayi bölgeleri kurarak ekonomilerini güçlendirdiler. Isparta Organize Sanayi Bölgesinde yatırım yapmak için gelenlere kucağını açacak ve onları bağrına basacak kimse yok.

MAALESEF SANAYİLEŞEMEDİK

60'lı yılların sonlarında ve 70'li yıllarda Denizlililer Isparta’ya gelir halı ipliği konusunda ve halı dokumada bizden bilgi alırlardı. Ama onlar bizden aldıklarını çok iyi değerlendirdiler. Bir araya gelerek iplik fabrikaları, hazır giyim fabrikaları kurdular. Bunları organize sanayiye taşıdılar. Yeni organize Sanayi bölgelerine yayıldılar. Biz birbirimize güvenemediğimiz için el ele veremedik ve sanayileşemedik. Bunun sonucu olarak da çok şey kaçırdık.

Üniversite ile sanayinin iç içe olduğunu düşünerek Isparta’da Sanayi Bölgesi'nin çalışmalarını başlattık. Bu konuda toplantılar yaptık. Ne yazık ki Ispartalı iş adamları birlikte olma konusunda tereddüt gösterdi. Daha doğrusu birlikte olmaktan, beraber olmaktan kaçtılar.

SOĞUK HAVA DEPOSU YAPTIK

Ama biz azmimizi yitirmedik ve belediye olarak birinci soğuk hava deposunu yaptık. Yaptığımız soğuk hava deposunda hem meyve, hem de peynir gibi gıda maddeleri muhafaza ediliyor.

 

BİRLİKTE HAREKET ŞART  

           Isparta’da çok önemli bir üniversite var. Üniversite ile bütünleşerek Isparta’da sanayiyi geliştirmek gerekir. Bunun içinde Valiliğin, Belediye'nin ve Üniversitenin el ele çalışması lazım. Bu gerçekleşmediği sürece Isparta’da sanayinin gelişmesi mümkün değil. Eğer bu sağlanamazsa biri yapar, diğeri bozar. Hal böyle olunca hiçbir şey yapamazsın. 

ÇARŞAMBA PAZARI ISPARTA’NIN SEMBOLÜ İDİ

        Isparta’nın sembolü olan Çarşamba Pazarı'nı ne hale getirdiler. Halbuki benin orası için çok güzel bir projem vardı. Zemin katın altında kapalı otopark yapacaktım. Zeminde ise üretici için, esnaf için düzenlemeler yapacaktım. Geri kalan kısmında ise modern bir pazar yeri oluşturacaktım. Alanın tamamının üstünü kapatacaktım. Böylece hem esnaf rahatlayacak, hem de vatandaş kış ve yaz iyi bir ortamda başta sebze ve meyve olmak üzere her türlü ihtiyaçlarını buradan karşılayacaklardı. Ama buna da zamanımız yetmedi. Eğer zamanımız yetseydi Çarşamba Pazarı eski ününü koruyacak, buradaki istenmeyen ortam olmayacaktı.

ASPES BORULAR DEĞİŞTİRİLMELİ

       Bundan önceki Belediye Başkanlarından bir istekte bulunmuştum. Devlet Hastanesi yanındaki depodan Eski Emniyet Müdürlüğü'ne kadar aspes boruyla su getirmiştik. O zaman imkan vardı o boruyla getirdik. Bundan önceki belediye başkanlarımızdan bu borunun değiştirilmesini istedim, ama bu isteğim yerine gelmedi. Şimdiki başkandan da aynı borunun değiştirilmesini istiyorum.

         Bütün bunların yanı sıra birlikte hareket edilmesi ve insanların birbirine güvenmesini istiyorum.