TR

'Yeni Teşvik Sistemi fırsatlarla dolu' (29.06.2012)

Ankara Ticaret Odası (ATO) haziran ayı meclis toplantısına katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni teşvik sisteminin yatırımcı için müthiş bir fırsat olduğunu belirterek, ''Yatırım için bizim artık bahane üretebileceğimiz hiçbir şey yok, yatırım için müthiş bir fırsat yani. Bu fırsatlar karşısında Kayserili deyişiyle dişim gım gım ediyor'' dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, kendisinin aslen Kayserili olduğunu, fakat Kırıkkale'nin de fahri hemşehrisi olduğunu söyledi.

''Kayseri'ye gidebilmek için öncelikle Kırıkkale'den ruhsat almak lazım'' diye espri yapan Hisarcıklıoğlu, yeni teşvik sistemi çerçevesinde Kırıkkale'nin yatırım olanakları hakkında bilgi verdi.

-Yeni teşvik sistemi

Yeni teşvik sisteminin Türk özel sektörünün isteği doğrultusunda hazırlanmış çok kapsamlı bir sistem olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Bugüne kadar bu kadar kapsamlı bir teşvik çıkmamıştı. Ne istersek var içinde. Bundan dolayı hükümetimize teşekkür ediyoruz. Yeni teşvik sistemi Türkiye'de yatırım dostu bir dönemin başlangıcının müjdesi'' diye konuştu.
Kırıkkale'de özellikle silah sanayi konusunda çok kaliteli işçilerin bulunduğunu, teşvikte 5. bölgede bulunan Keskin Organize Sanayi Bölgesinin de hazır olduğunu kaydeden
Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

''10 dönüm yer 16 bin 500 lira. Sudan ucuz. Bütün imkanlar bu arsaya getirilmiş. Yüzde 80 vergi indirimi var. Vergi verme götür Kırıkkale'ye yatırım yap. Bir arkadaşım vardı (ne olursan ol sonunda tör olsun) derdi. Fabrikatör olmak istiyorsan git Kırıkkale'ye yatırım yap. Yatırım için bizim artık bahane üretebileceğimiz hiçbir şey yok, yatırım için müthiş bir fırsat yani.''
Odalar Birliği başkanlığı görevini üstlendiği için yatırım yapmaktan kaçındığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, ''Fakat bu fırsatlar karşısında Kayserili deyişiyle dişim gım gım ediyor ki tam fırsat yatırım yapmak için'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak Kırıkkale'ye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da vurguladı.

Aynı zamanda Kırıkkale milletvekili olan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın Türk siyasetinde büyük önem taşıdığını da ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Böyle bir akil kişinin varlığından dolayı ülkem adına kendisine teşekkür ediyorum'' dedi.

-ATO Başkanı Bezci-

ATO Başkanı Salih Bezci de Suriye ile Türkiye arasında son dönemde yaşanan gelişmelere işaret ederek, ''Bu insanlık ihlali asırlardır kardeşlik bağıyla bağlı olduğumuz Suriye halkıyla olan ilişkilerimizi hiçbir şekilde geriye götürmeyecektir'' dedi.
ATO'nun Ankara'nın tarihinde bir dönüm noktası niteliğindeki uluslararası bir organizasyona imza atma başarısını gösterdiğini de ifade eden Bezci, Ankara Alışveriş Festivali'nin gerçekleştiren ATO meclisine bir kez daha teşekkür etmek istediğini bildirdi.

İlk yıl olmasına rağmen Ankara Alışveriş Festivali'nin büyük ilgi gördüğünü anlatan Bezci, şunları söyledi:
''Ankara Shopping Fest tüketiciyi sokağa döktü, cirolar ve eğlence yüzleri güldürdü. 40 milyon lira harcadık, 10 kat tanıtım, 100 kat ekonomik çarpan etkisi oldu. Cirolar yüzde 25 civarında arttı. Çevre illerden ve ülkelerden gelen turist sayısında hatırı sayılır bir artış yaşandı. Çıta yüksek 5 yıl içerisinde 5 milyar dolarlık bir alışveriş ekonomisi, 5 milyon turist ve 5 simge binayı Ankara'ya kazandırmanın yanı sıra hedefimizde artık Expo var, Avrupa şampiyonları var, olimpiyatlar var.''

Kırıkkale Valisi, belediye başkanı, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü, bazı Kırıkkale milletvekilleri ve işadamlarının geldiği meclis toplantısında Kırıkkale ile ilgili bir sunum yapıldı.

-Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise konuşmasında Türkiye'deki son gelişmelerle ilgili bilgi verdi ve işadamlarına Kırıkkale'deki yatırım olanaklarıyla ilgili bir sunum yaptı.

Türkiye'nin büyük bir devlet olduğunu kaydeden Atalay, Türkiye Cumhuriyeti ve hükümeti olarak bütün konularda konjonktürel siyaset yaptıklarını, strateji ile çalıştıklarını ve çalışmaların hepsini iyi analiz ederek, serin kanlı bir bakışla ve çok yönlü değerlendirmelerle politikaları belirlediklerini söyledi.

Suriye ile ilgili gelişmelerde de aynı titizliği gösterdiklerini ifade eden Atalay, ''Yapılması gereken her şey yapılıyor, yapılmaması gerekenlerden de kaçınılıyor. Büyük bir devlet olarak hassasiyetlerimiz var, onlara dikkat ediyoruz, gereksiz adımlardan, itidali taşıran adımlardan da kaçınıyoruz'' dedi.

-Yeni teşvik sistemi-

Başbakan Yardımcısı Atalay, yeni teşvik kararnamesinin ardından Kırıkkale olarak bu dönemde çok farklı bir uygulama yaptıklarını ve validen belediye başkanına, üniversiteye kadar tüm kuruluşlarla bir birlik oluşturduklarını ve yatırımların artırılması için çalıştıklarını söyledi.

Ankara'nın dibinde bulunan Kırıkkale'nin Türkiye'nin silah ve savunma sanayinin merkezi olduğunu anlatan Atalay, şöyle konuştu:

''Yeni teşvik sisteminde 6 bölge var, Kırıkkale 4'üncü bölgede bulunuyor. OSB'de yatırım yaparsanız 5'inci bölgeye geliyor. Kırıkkale daha önce 3'üncü bölgedeydi ve Ankara ile çok fazla bir farkı yoktu. Şimdi Kırıkkale daha çok teşvik alan bir il haline geldi. Erzincan, Rize hangi teşviği alıyorsa Kırıkkale de o teşviği alıyor. Organize sanayi bölgesi doldu, yeni yaptığımız Keskin Organize Sanayi Bölgesi var orası boş. Altyapı tamam, yatırımcının hizmetine hazır. İşadamları hesap adamıdır. Teşvik kararnamesine bir bakın. Bir yatırımı Ankara'da yapmakla Kırıkkale'de yapmak arasında yüzde 40-50'ye varan oranlarda maliyet farkı var. Yani yatırımınızı Temelli'ye değil de Keskin Organize Sanayi Bölgesine yaparsanız bu kadar fark ediyor.''

Kırıkkale'de yatırım yapacak yatırımcılara her türlü bilgiyi vereceklerini, her türlü işlerini takip edeceklerini ifade eden Atalay, tüm işadamlarını Kırıkkale'de yatırım yapmaya davet etti.
Türkiye'nin şu anda ekonomik olarak adeta kaynadığını, çok canlı bir ülke haline geldiğini de ifade eden Atalay, bu canlılığın karayollarında çok rahatlıkla görülebileceğini söyledi.
Kırıkkale'nin Türkiye'de silah sanayinin merkezi olduğunu da kaydeden Atalay, Kırıkkale'deki MKE fabrikalarına yan ürün üreten üretim tesislerinin Kırıkkale'ye yatırım yapabileceklerini de kaydetti