TR

Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi ITSO’da (14.03.2022)

Isparta'ya gelen Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tutar, Meclis Başkanı Osman Şahlan ve Yönetim Kurulu Üyelerini Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Ekonomi Kampüsü’nde ziyaret etti. ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tutar, nazik ziyaretlerinden dolayı Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev’e teşekkür etti. Ziyaretin ardından Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Ekonomi Kampüsü toplantı salonunda “Özbek-Türk Diplomatik İlişkilerinin 30. Yılı Başarılar ve Yeni Fırsatlar” konulu toplantısı Isparta Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Toplantıda Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev, Isparta’nın Özbekistan’la ticari ilişkiler açısından çok kıymetli bir şehir olduğunu söyledi. Son 3-4 yıldır Özbekistan’da lavanta ve gül çiçeği dikilmesi çalışmalarının gelişmeye başladığına değinen Azamhocayev, “İklim ve arazimiz bunlara müsaitmiş. Deney olarak Semerkand ve Taşkent illerimize dikim yaptık. Sizleri ticari ilişkilerimizi geliştirmek amacıyla ziyaret etmek istedik” dedi. Büyükelçi Azamhocayev, Ankara Büyükelçiliği görevine geldiğinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolar olduğunu belirterek, “2021 yılını 3 milyar 600 milyon dolarla kapattık. Sadece 2021 yılı içerisinde Özbekistan’da Türk vatandaşlarının katkılarıyla 400’den fazla Türk sermayeli şirket kuruldu. Toplam Türk şirketlerinin sayısı 2 bini geçmiş durumdadır. Bu sayı açısından Türk kardeşlerimiz Özbekistan’da 3’üncü sırada yer almaktadırlar. Birinci sırada Rusya, ikinci Çin, üçüncü Türkiye yer alıyor. 2021 yılında kurulan şirketler bakımından Türkiye birinci sırada. Bizim Özbeklilerin dediği gibi bir okla 2 tavşanı vurmaya çalışıyoruz. Türk illerini geziyor ve tanışıyoruz. Sizin gibi değerli kardeşlerimizle dostluğumuzu pekiştiriyor, Özbekistan’ın tanıtımını yapıp, iş adamlarını ülkemize davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Ayrıca gösterdiği misafirperverlikten dolayı ITSO Başkanı Mustafa Tutar, Meclis Başkanı Osman Şahlan’a ve Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkürlerini ileten Büyükelçi Azamhocayev, Isparta ile ilişkilerinin gelişerek daha da artacağını ifade etti.

ITSO Başkanı Tutar’da Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev’e Isparta’nın ekonomik yönlerini ve işbirliği olanaklarını anlattı. Başkan Tutar, Isparta’nın yaş sebze meyve ile mermer ve gülyağı alanında lider olduğunu belirterek, işbirliği noktasında her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Isparta’nın gelişmesi ve ihracatının artması anlamında ülkeler arası işbirliği ve diyaloglara önem verdiklerini belirten Tutar, “2023 ihracat hedefimiz 500 milyon dolar, bu hedefe ulaşmak için her türlü işbirliği olanaklarını değerlendiriyoruz. Isparta’mız her yönüyle gelişen bir ilimiz ve özellikle yaş sebze meyve konusunda dünya gülyağı üretimi ve maden sektörü konusunda lideriz. Ürünlerimizin sizin ülkenizde de değerlendirilmesi adına işbirliğine hazırız. Ticaret ve Sanayi Odamız olarak hazırladığımız Ekonomi Bakanlığımızca destekli URGE Projemiz kapsamında 7 ülkeye gidildi ve Isparta’da üretilen yaş meyve sebzelerimizin pazarlanması adına ticari ziyaretlerde bulunuldu. Özbekistan’a davetinizi de değerlendireceğiz.  İşbirliği konusunda da her türlü desteği vermeye hazırız. Ziyaretiniz için teşekkür ederiz. “diye konuştu.